O ΠΑΟΚ τη φετινή χρονιά έχει βελτιώσει την επιθετική του επίδοση αφού σκοράρει σχεδόν κατά… ριπάς. Ωστόσο παρά το καλό σερί του Μπράντον Τόμας υπάρχει έντονος προβληματισμός για την αγωνιστική εικόνα και επιδραστικότητα του Άλι Σαμάτα.

Είναι όμως αυτή η ανησυχία δικαιολογημένη;

Παρακάτω θα αναλυθεί πως ξεκίνησε η χρονιά για τον Τανζανό επιθετικό, με τι προσδοκίες κατέφθασε δηλαδή στην Τούμπα και πως αυτή εξελίσσεται με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από την αγωνιστική του παρουσία. Όταν έπεσε το όνομα του στο… τραπέζι των συζητήσεων αυτό που μπορούσε να δει κάποιος εύκολα ήταν πως επρόκειτο για έναν παίκτη σκόρερ τουλάχιστον μέχρι το 2020. Μάλιστα με μεγάλο αριθμό γκολ ανά σεζόν.

Από το 2020 που βρισκόταν στο Βέλγιο και μετά και μέχρι να έρθει στον ΠΑΟΚ η αλήθεια είναι ότι η αποτελεσματικότητα του είχε πέσει αισθητά. Κάτι που τόνισε λίγους μήνες πριν μιλώντας στο transfergeeks.gr ο δημοσιογράφος του Walfoot.be και αναλυτής ποδοσφαίρου, Φλοριάν Χόλσμπεεκ.

O Φλοριάν είχε τονίσει πως μεγαλώνοντας ο Αφρικανός φορ είχε χάσει τόσο σε αθλητικότητα, ταχύτητα αλλά και σωματική δύναμη κάτι που σαφώς τον κατέστησε πιο «αδύναμο» κατά την επιστροφή του στο Βέλγιο, μετά το αποτυχημένο του πέρασμα από την Τουρκία. Ακόμη είχε επισημανθεί πως ο Σαμάτα είναι παίκτης που δεν ενοχλείται από το να κάθεται στον πάγκο κάτι που σημαίνει πως πρόκειται για παίκτη που δεν γίνεται όσο ανταγωνιστικός πρέπει για να ξανακερδίσει τη θέση του στην ενδεκάδα.

Το πιο σημαντικό όμως από τα λεγόμενα του τότε που φαίνεται να επιβεβαιώνεται ακράδαντα είναι η εξής ερώτηση με την ακόλουθη απάντηση από τον Βέλγο δημοσιογράφο:

-Τι μπορείς να μας πεις για τον τρόπο που αγωνίζεται ο Σαμάτα; Τι μπορεί να κάνει εξαιρετικά και σε τι είναι αδύναμος; Και πως μπορεί να αξιοποιηθεί καλύτερα από τον Ραζβάν Λουτσέσκου;

Φ. Χόλσμπεεκ: «Αν θέλει ο προπονητής του ΠΑΟΚ να τον χρησιμοποιήσει τέλεια την παρούσα στιγμή, πρέπει να τον αφήσει μέσα στο “κουτί”. Δεν πρέπει πλέον να του ζητείται να γυρνά πίσω, να παίρνει μέρος στο παιχνίδι, να βγαίνει έξω στις πλευρές ή να παίζει ένας με έναν. Είναι ένα καθαρό φορ περιοχής που μπορεί να σκοράρει ακόμη γκολ.»

Ωστόσο αν δει κάποιος τα στατιστικά του θα καταλάβει ότι στον ρόλο που του ζητάει ο Ραζβάν Λουτσέσκου, ο 30χρονος φορ είναι αρκετά συνεπής. Ο Τανζανός καλείται να συμμετάσχει στο build up του ΠΑΟΚ κάτι που του στερεί τη δυναμική του παρουσία στη μεγάλη περιοχή του αντιπάλου. Άρα είναι λίγο πολύ αναμενόμενο να μην σκοράρει εφόσον του απαιτούνται και άλλα πράγματα, σύμφωνα και με τα λεγόμενα του Βέλγου αναλυτή.

Η διαφορά στην παρουσία του στη μεγάλη περιοχή σε σχέση με τον Μπράντον Τόμας είναι αισθητή, χαρακτηριστικό πως μετρά 2.7 ανά παιχνίδι (αντίστοιχα ο Ισπανός έχει 3 αλλά με περισσότερα γκολ). Ο Σαμάτα παρ’ όλη την κακή επιθετική συγκομιδή, έχει σκοράρει μια φορά μόλις σε 714 αγωνιστικά λεπτά, είναι από τους κορυφαίους του πρωταθλήματος σε επιτυχημένες ντρίμπλες με ποσοστό 53.85%, δεύτερος πίσω από τον Ιωαννίδη που έχει 66.7%.

Τέλος μια κατηγορία που προσφέρει τα μέγιστα ο Τανζανός είναι τα progressive runs, ή αλλιώς τα τρεξίματα επιταχύνοντας με τη μπάλα στα πόδια του στα οποία ο 30χρονος είναι κορυφαίος. Με 1.4 ανά παιχνίδι είναι ο καλύτερος επιθετικός στη συγκεκριμένη στατιστική κατηγορία με τον Ιωαννίδη να τον ακολουθεί με 1.24 και ο Σπόραρ 0.99. Ενώ οι Μορόν και Ελ Κααμπί που είναι πρώτοι σκόρερ του πρωταθλήματος έχουν μείνει πιο πίσω με 0.81 και 0.91 ανά παιχνίδι.

Αν ο Σαμάτα καταφέρει να βελτιώσει την παρουσία του στη μεγάλη περιοχή, σκοράροντας παράλληλα και περισσότερο αναμένεται να φανεί το επόμενο διάστημα. Ωστόσο σύμφωνα με τα δεδομένα που προκύπτουν αυτό θα συμβεί δύσκολα, όσο ο ρόλος του στο παιχνίδι παραμένει ο ίδιος που έχει στο πρώτο τρίμηνο παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη.

loading...

Previous articleΟ Σάσα Ίλιτς… δείχνει τον δρόμο
Next articleΑπό Σπόραρ έγινε… Σκόραρ (Wyscout Analysis)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here