Ένα μεγάλο «αγκάθι» για τον ΠΑΟΚ το οποίο κατάφερε να λύσει εν τέλει με καθυστέρηση, ήταν η απόκτηση κεντρικού επιθετικού.

Τελικά οι Θεσσαλονικείς προχώρησαν στην απόκτηση του Αλί Σαμάτα ο οποίος ήρθε ως τρίτο όνομα στο προσκήνιο. Είχε προηγηθεί τόσο αυτό του Μανόλο Γκαμπιαντίνι, όσο και αυτό του Φεντόρ Τσαλόφ. Παρακάτω θα γίνει μια αποτίμηση του τι κέρδισε και τι έχασε ο «δικέφαλος» με την επιλογή του Τανζανού φορ έναντι των άλλων δύο επιλογών που ήταν και πιο μπροστά στη σχετική μεταγραφική λίστα.

Η πρώτη και… αλμυρή επιλογή του Τσαλόφ

Πρώτα χρονικά εμφανίστηκε η περίπτωση του 25χρονου Ρώσου επιθετικού της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, η οποία ήταν και η πιο ακριβή οικονομικά αφού οι Ρώσοι δέχθηκαν μια κρούση από τον ΠΑΟΚ, ύψους τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ συν κάποια μπόνους. Βέβαια η Τσσκα δεν μπήκε καν σε… συζήτηση για τόσα χρήματα κάτι που σημαίνει ότι οι Θεσσαλονικείς πολύ δύσκολα θα μπορούσαν να ισοφαρίσουν τα «θέλω» τόσο του παίκτη όσο και της ομάδας.

Στα στοιχεία του που ξεχωρίζουν σε σχέση με τους άλλους δύο είναι αυτός που φαίνεται να έχει περισσότερο καλή σχέση με το γκολ. Ο Ρώσος έχει ήδη φτάσει τριψήφιο αριθμό τερμάτων, έχει 100 πιο συγκεκριμένα στην καριέρα του. Ο Γκαμπιαντίνι μετρά 113 αλλά με σχεδόν 200 συμμετοχές παραπάνω από τον 25χρονο επιθετικό και λόγο ηλικίας και ο Σαμάτα 119 γκολ αλλά επίσης περίπου πέντε σεζόν περισσότερες από τον Τσαλόφ.

Σε αυτό που φαίνεται να υστερεί ο επιθετικός της Τσσκα Μόσχας είναι το γεγονός πως έχει αγωνιστεί για μια χρονιά εκτός της χώρας, στη Βασιλεία πιο συγκεκριμένα και όχι με μεγάλη επιτυχία όπως δείχνουν τα νούμερα. Ωστόσο πίσω στο 2019 αρκετές ομάδες από την Premier League είχαν εκφράσει το ενδιαφέρον τους χωρίς να υπάρξει τελική συμφωνία με κάποια.

Αντίθετα τόσο ο Σαμάτα όσο και ο επιθετικός της Σαμπντόρια έχουν εμπειρία από την Premier League και ιδιαίτερα ο Ιταλός έχει αγωνιστεί και σε ομάδες της Ιταλίας με αρκετά μεγάλη επιτυχία και συνέπεια (Νάπολι, Αταλάντα, Μπολόνια).

Η συμφωνία με Γκαμπιαντίνι που βρέθηκε μια… ανάσα από την Τούμπα

Η δεύτερη περίπτωση που βρέθηκε στο… διάβα του ΠΑΟΚ ήταν ο Μανόλο Γκαμπιαντίνι με τον οποίο μάλιστα οι «ασπρόμαυροι» έφτασαν και σε συμφωνία, ωστόσο αυτή χάλασε στη διάρκεια του συμβολαίου που του προσέφερε η ελληνική ομάδα.

Το μεγάλο υπέρ του 31χρονου επιθετικού ήταν πως σε σχέση με τους άλλους δύο φαίνεται να είναι αυτός που έχει τη μεγαλύτερη ευχέρεια να παίζει εκτός του «κουτιού». Συγκεκριμένα μετρά 112 παιχνίδια, σχεδόν το 1/4 της καριέρας του δηλαδή ως δεύτερος επιθετικός ή εξτρέμ, τόσο από δεξιά όσο και από αριστερά.

Επίσης ο άσος της Σαμπντόρια έχει αρκετά μεγάλη εμπειρία,(σ.σ τρεις σεζόν), με τη φανέλα της Σαουθάμπτον στην Premier League καταγράφοντας 60 συμμετοχές στο πιθανότατα κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου. Ενώ μετρά και σχεδόν 300 συμμετοχές στην Serie A.

Η ευτυχής κατάληξη με Σαμάτα που καλείται να λύσει το «γρίφο» του γκολ

Τέλος η περίπτωση Σαμάτα ήταν η τελευταία και πιο εύκολα προσεγγίσιμη σε χρηματικό επίπεδο αφού ο ΠΑΟΚ συμφώνησε μαζί του με ετήσιες απολαβές περίπου 1 εκατ. ευρώ, περίπου μισό εκατομμύριο λιγότερο απ’ όσα είχαν συμφωνηθεί με τον Γκαμπιαντίνι.

Το εξαιρετικά θετικό στοιχείο στον Τανζανό που είδαν οι άνθρωποι του «δικεφάλου» σε αυτόν είναι πως έχει σκοράρει περίπου το 1/3 των γκολ της καριέρας του με το κεφάλι.

Εν κατακλείδι το ίσως πιο σημαντικό στοιχείο του σε σχέση με τους υπόλοιπους και πιθανότατα αυτό που «κουμπώνει» στον ΠΑΟΚ είναι πως ο Σαμάτα σε σχέση τουλάχιστον και με τον Γκαμπιαντίνι που έφτασε πιο κοντά στους Θεσσαλονικείς, έχει την έφεση στο σκοράρισμα.

Αυτό μπορεί να δώσει ξανά τόσο στην ομάδα όσο και στον Ραζβάν Λουτσέσκου, έναν παίκτη που έχει να δει από «εποχή» Πρίγιοβιτς. Μένει να φανεί αν αυτό μπορέσει να αποτυπωθεί στο χορτάρι…

loading...

Previous article«Συμφώνησε με Αουγκούστο η Ναντ, τόσα λεφτά ζητάει ο ΠΑΟΚ»
Next articleΟι δύο λόγοι που ο ΠΑΟΚ δεν θα πει το «ναι» για Αουγκούστο

4 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here