Αναμένεται να αποτελέσει την τέταρτη μεταγραφή του ΠΑΟΚ. Ο Αλί Σαμάτα που το βράδυ του Σαββάτου (15/7) ήρθε στη Θεσσαλονίκη θα αποτελέσει την «αιχμή του δόρατος» για τον «δικέφαλο», με τον Ραζβάν Λουτσέσκου να περιμένει… αγωνιωδώς να δουλέψει μαζί του.

Και αυτό γιατί τα παιχνίδια με την Μπειτάρ Ιερουσαλήμ πλησιάζουν και ο Ρουμάνος τεχνικός θα θέλει να δει κατά πόσο θα μπορέσει να υπολογίζει στον Τανζανό επιθετικό για τις δύο αυτές αναμετρήσεις. Μια πρόσφατη εικόνα της φόρμας του Σαμάτα, που πέρυσι βρέθηκε και πάλι στην ομάδα που τον… εκτόξευσε στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο δίνει αποκλειστικά στο transfergeeks.gr ο Βέλγος δημοσιογράφος του Walfoot.be και αναλυτής ποδοσφαίρου, Φλοριάν Χόλσμπεεκ.

Μεταξύ άλλων στέκεται στη περσινή χρονιά του στη Γκενκ, σχολιάζοντας όσα είδε από αυτόν, σχολιάζει τον τρόπο που αγωνίζεται αλλά και τα χαρακτηριστικά του παιχνιδιού του και τον χαρακτήρα του.

Ενώ ακόμη δίνει τη γνώμη του για τον τρόπο που μπορεί ο Ραζβάν Λουτσέσκου να τον ταιριάξει στον ΠΑΟΚ, αλλά και αν μπορεί να ηγηθεί τόσο στο επιθετικό κομμάτι, όσο και στην ομάδα του «δικεφάλου» γενικότερα.

-Ο Σαμάτα πέρυσι έπαιξε στην Γκενκ ως δανεικός από τη Φενέρμπαχτσε. Πως ήταν εν γένει η παρουσία του εκεί, στην επιστροφή του στο σύλλογο που τον έκανε «γνωστό»;

Φ. Χόλσμπεεκ: «Ήταν δύσκολα γι’ αυτόν. Ήρθε πίσω σε ένα σύλλογο που είχε μόλις αλλάξει προπονητές, χρειαζόταν ταχύτητα στις πλευρές και είχε τον Πολ Ονουάτσου μπροστά του. Έτσι ήταν μια ρεζέρβα πολυτελείας και είχε μόνο κομμάτια του αγώνα που έμπαινε ως αλλαγή να δείξει τι αξίζει. Μετά τη φυγή Ονουάτσου(σ.σ πωλήθηκε τον Ιανούαριο στη Σαουθάμπτον) ξανακέρδισε το ρόλο του βασικού, αλλά στο σύστημα του Βράνκεν, που θέλει κάποιον να δίνει δυναμικό παρόν στην περιοχή δεν κατάφερνε πάντα να “λάμπει”.

Ήταν και μεγάλη η πίεση που είχε γιατί ο παίκτης που αντικατέστησε ήταν κορυφαίος σκόρερ της ομάδας αλλά και είχε αναδειχθεί πρώτος σκόρερ της περασμένης χρονιάς. Έτσι τα πράγματα δεν ήταν εύκολα γι’ αυτόν. Ακόμα και τον Ιανουάριο ήταν δεύτερη επιλογή, αφού η Γκενκ προχώρησε στην αγορά επιθετικού. Αλλά σίγουρα δεν είναι ο ίδιος παίκτης που ήταν στο πρώτο του πέρασμα από την ομάδα. Έχασε σε αθλητικότητα, ταχύτητα και σωματική δύναμη σε σχέση με αυτό που ξέραμε.»

– Πριν από το πέρασμα του στη Γκενκ είχε παίξει επίσης στην Αντβέρπ. Τι πιστεύεις γι’ αυτές τις δύο τελευταίες σεζόν συνολικά στο Βέλγιο; Σε τι κατάσταση βρίσκεται τώρα που έρχεται στον ΠΑΟΚ ο παίκτης;

Φ. Χόλσμπεεκ: «Γύρισε στο Βέλγιο γιατί από όταν έφυγε και βρέθηκε είτε στην Αγγλία είτε στην Τουρκία δεν άφησε το… σημάδι του. Επίσης υπέφερε και από αρκετούς τραυματισμούς. Ήθελε να καθησυχάσει τον εαυτό του γυρνώντας στο Βέλγιο, εδώ όπου είχε ακόμα καλή φήμη. Στην Αντβέρπ δεν κατάφερε να καθιερωθεί, παίζοντας είτε στα άκρα, είτε στην κορυφή μαζί με τον Φρέι. Όπως είπα δεν είναι ο ίδιος παίκτης έχει χάσει σε ταχύτητα και δεν είναι το ίδιο δυνατός κάτι που φάνηκε σε ένα πρωτάθλημα με τόσες μονομαχίες όπως το βέλγικο.»

– Δεν μπόρεσε να κάνει τη διαφορά στην καριέρα του όπου και αν έπαιξε μετά το πρώτο πέρασμα του από την Γκενκ στο οποίο ήταν φανταστικός. Γιατί πιστεύεις ότι συνέβη αυτό;

Φ. Χόλσμπεεκ: «Δεν είχε την απαιτούμενη ποιότητα να ανταπεξέλθει στην Premier League και έπειτα ήρθαν και τραυματισμοί, κάποιες φορές επαναλαμβανόμενοι. Έκανε μια σειρά άσχημων επιλογών στην καριέρα του. Το να πάει στην Άστον Βίλα ήταν μια από αυτές, όπως και η Φενέρμπαχτσε γιατί υπήρχε πάντα μεγάλος ανταγωνισμός. Επιπλέον είναι ένας καλός παίκτης που όμως δεν “ενοχλείται” ιδιαίτερα όταν κάθεται στον πάγκο και τον αντιμετωπίζει πιο εύκολα ο κάθε προπονητής. Σαν αποτέλεσμα αυτό τον κάνει ευκολότερη επιλογή για να μην ξεκινά βασικός σε σχέση κάποιον άλλον.»

*To γκολ του Σαμάτα στον τελικό του Carabao Cup το 2020 κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτι, σε ένα παιχνίδι που η Άστον Βίλα ηττήθηκε με 1-2.

-Ήταν δανεικός τόσο στην Γκενκ όσο και στην Αντβέρπ. Γιατί καμία από τις δύο ομάδες δεν θέλησε να τον κρατήσει μετά το τέλος του δανεισμού του και δεν προχώρησε σε πρόταση προς τη Φενέρμπαχτσε;

Φ. Χόλσμπεεκ: «To πραγματικό πρόβλημα του Σαμάτα είναι ότι πρόκειται για ποδοσφαιριστή που αγωνίζεται με το ένστικτο του. Μπορείς να το δεις αυτό στις γραμμές τρεξίματος του, στο τακτικό πλάνο, ότι δεν ξέρει πως να… χωρέσει σε μια ομάδα. Όμως το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια και όλο και περισσότεροι προπονητές, βάζουν πράγματα στο παιχνίδι τους πάνω στα οποία έχει δουλέψει όλη η ομάδα. Δεν κατάφερε να παίξει έτσι σε καμία από τις δύο ομάδες που αγωνίστηκε και αυτό φάνηκε αργά ή γρήγορα.

Επιπλέον τα στατιστικά του είναι δεν είναι καλά τα τελευταία χρόνια και ξέρουμε ότι αυτό είναι επίσης σημαντικό στο μοντέρνο ποδόσφαιρο. Χάνει πολλές μπάλες σε μονομαχίες, δεν συνδυάζεται, δεν ελευθερώνει χώρους. Είναι δύσκολο γι’ αυτόν.»

-Τι μπορείς να θυμηθείς από αυτόν από το συνολικό πέρασμα του από την Γκενκ; Κάποιο καλό παιχνίδι του που σου έχει μείνει και θα το θυμάσαι ακόμα και τώρα που έφυγε;

Φ. Χόλσμπεεκ: «Έκανε κάποια εξαιρετικά παιχνίδια εδώ στο Βέλγιο. Έχουμε και σίγουρα έχει και ο ίδιος ωραίες αναμνήσεις από την Γκενκ, στην οποία ήταν συχνά εξαιρετικός κόντρα στους μεγάλους αντιπάλους, (σ.σ τοπικό ντέρμπι της περιοχής) την Σεντ Τρούιντεν. Κατά τη διάρκεια του πρώτου περάσματος του θυμάμαι και κάποια τρομερά παιχνίδια του σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Μαζί με τον Τροσάρντ έκαναν ένα εξαιρετικό δίδυμο στην επίθεση, αλλά ο Τροσάρντ έκανε τη μεγαλύτερη δουλειά και του… ετοίμαζε τα γκολ, μοιράζοντας ασίστ. Ένα από τα καλύτερα του παιχνίδια εδώ ήταν κόντρα στην Μπρόντμπι. Επίσης αρκετή δουλειά του έκανε και ο Ποθουέλο, ένας εξαιρετικός παίκτης που αργότερα έφυγε για το MLS.»

*Στο παιχνίδι κόντρα στην Μπρόντμπι η Γκένκ κέρδισε με 5-2 και ο Σαμάτα πέτυχε χατ-τρικ.

-Τι μπορείς να μας πεις για τον τρόπο που αγωνίζεται ο Σαμάτα; Τι μπορεί να κάνει εξαιρετικά και σε τι είναι αδύναμος; Και πως μπορεί να αξιοποιηθεί καλύτερα από τον Ραζβάν Λουτσέσκου;

Φ. Χόλσμπεεκ: «Αν θέλει ο προπονητής του ΠΑΟΚ να τον χρησιμοποιήσει τέλεια την παρούσα στιγμή, πρέπει να τον αφήσει μέσα στο “κουτί”. Δεν πρέπει πλέον να του ζητείται να γυρνά πίσω, να παίρνει μέρος στο παιχνίδι, να βγαίνει έξω στις πλευρές ή να παίζει ένας με έναν. Είναι ένα καθαρό φορ περιοχής που μπορεί να σκοράρει ακόμη γκολ.»

-Ο ΠΑΟΚ είναι σε μεγάλη ανάγκη ενός επιθετικού που θα κάνει τη διαφορά και θα βγει μπροστά για την ομάδα για να την οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα, ακόμα και αν τα πράγματα δεν πάνε τόσο καλά κατά τη διάρκεια του αγώνα. Πιστεύεις ότι ο Σαμάτα είναι ένας τέτοιος παίκτης;

Φ. Χόλσμπεεκ: «Έχω τις αμφιβολίες μου. Συχνά δεν είναι καλός όταν η ομάδα δυσκολεύεται και δείχνει να βρίσκεται σε… αδιέξοδο. Επίσης χρειάζεται πολύ χώρο για να μπορέσει να “εκφράσει” τον εαυτό του στο γήπεδο.»

-Και τέλος ένα γενικό σχόλιο. Πιστεύεις ότι υπάρχει περίπτωση ο ΠΑΟΚ να βρει τον Σαμάτα που έκανε εκείνη τη φανταστική σεζόν στη Γκενκ πίσω στο 2018/19 και ανέβασε κατακόρυφα την αξία του;

Φ. Χόλσμπεεκ: «Όχι δεν το πιστεύω αυτό, δεν θα είναι ποτέ ξανά ο ίδιος όπως ήταν. Εκτός και αν ο προπονητής του ΠΑΟΚ τον βάλει στην κορυφή της επίθεσης και δεν του ζητήσει τίποτα άλλο εκτός από το να σκοράρει γκολ, όπως ένας αληθινά κορυφαίος επιθετικός.»

loading...

Previous articleΠάει για το μπαμ με πρώην φορ του Παναθηναϊκού η Λαμία!
Next articleΟ Γκρέι, το πλάνο με τον έξτρα επιθετικό και η δεύτερη… ευκαιρία

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here