Το δεύτερο ζευγάρι με ελληνικό «χρώμα» στους «8» του Conference League είναι αυτό του ΠΑΟΚ με αντίπαλο την Κλαμπ Μπριζ. Ενός ΠΑΟΚ που έχει κάνει μια εκπληκτική πορεία ξεκινώντας τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις του από τον Ιούλιο με 3 προκριματικούς, μια πρόκριση ως αήττητος σε όμιλο με την Άιντραχτ Φρανκφούρτης με ρεκόρ βαθμών (16) και μια επική πρόκριση ανατροπή πετυχαίνοντας πέντε γκολ κόντρα στην Ντινάμο Ζάγκρεμπ στη ρεβάνς της Τούμπας ένα περίπου μήνα πίσω.

Παρόμοια πορεία είχε και η Μπριζ με τρεις προκρίσεις στα προκριματικά του καλοκαιριού, ενώ πέρασε αήττητη και πρώτη από τον όμιλο της με 16 βαθμούς και στους «16» του θεσμού ξεπέρασε το εμπόδιο της Μόλντε με εντός έδρας ανατροπή και νίκη 3-0. Οι δύο αυτές πανομοιότυπες πορείες συγκρούονται στα προημιτελικά του θεσμού με στόχο την πρόκριση στα ημιτελικά εκεί όπου θα βρουν μπροστά τους μια εκ των Φιορεντίνα ή Πλζεν.

ΠΑΟΚ: Θέλει να κάνει άλλη μια επική πρόκριση και να γράψει ιστορία κόντρα στους Βέλγους

Κόντρα στην Μπριζ την Πέμπτη (11/4 22:00) o Ραζβάν Λουτσέσκου και οι ποδοσφαιριστές του θέλουν να κάνουν το πρώτο βήμα για να συνεχίσουν το ονειρικό ευρωπαϊκό τους ταξίδι. Μπροστά τους μια ομάδα με αρκετά σκαμπανεβάσματα τη φετινή χρονιά, που φυσικά δεν της λείπει η ποιότητα.

Οι Θεσσαλονικείς, Νο7 στη λίστα χρηματιστηριακής αξίας της UEFA από τους «8» του θεσμού, με 72.9 εκατομμύρια ευρώ, ξεπερνούν μόνο την Βικτόρια Πλζεν, ωστόσο έχουν ήδη αποδείξει ότι τα… νούμερα δεν παίζουν μπάλα. Οι δύο νίκες απέναντι στην Άιντραχτ και η πρόκριση επί της Ντινάμο Ζάγκρεμπ το αποδεικνύουν περίτρανα αυτό.

Η ποιότητα του ποδοσφαίρου του φαίνεται και στα στατιστικά του

Στα επιμέρους στοιχεία που μας δίνει το Wyscout για τη φετινή ευρωπαϊκή πορεία του «δικεφάλου» βλέπουμε ότι ο μέσος όρος πασών που κάνει (453) ξεπερνά κατά πολύ των αντιπάλων του (360), παρά το γεγονός ότι έχει παίξει και με πολύ ποιοτικές ομάδες. Ακόμη τα Xgoals του είναι υψηλότερα με 1.7 έναντι 1.3, ενώ τέλος διαφορά φαίνεται και στις ανακτήσεις της μπάλας αφού έχει 81, έναντι 74 των αντιπάλων.

Οι «ασπρόμαυροι» υπερτερούν ακόμη στις επιθετικές μονομαχίες που δίνουν με 62.6 και 41% κερδισμένες, σε αντίθεση με τις 54.1 και 39% κερδισμένες που έχουν αυτοί που τους έχουν αντιμετωπίσει. Επίσης ο ΠΑΟΚ βρίσκει πολύ περισσότερο στόχο στα σουτ που επιχειρεί με 44% ποσοστό, έναντι 36.5%.

Επιπλέον στο κομμάτι των μεταβιβάσεων εκεί που παρουσιάζεται διαφορά είναι στις πάσες στο τελευταίο τρίτο και σε πόσες είναι επιτυχημένες αντίστοιχα με 54 και ποσοστό 72.3%, σε αντίθεση με τις 40 των αντιπάλων με ποσοστό 67.7%. Ακόμη οι Θεσσαλονικείς υπερτερούν και αυτοί στο PPDA έναντι των αντιπάλων τους με 10.1 έναντι 13.7.

Ένα κομμάτι που όπως φαίνεται ωστόσο υστερούν είναι αυτό με το τρανζίσιον παιχνίδι που αν και το επιχειρούν περισσότερο (29.6) έχουν μικρότερα ποσοστά επιτυχίας, 21.7%, έναντι 23.7 και 26% ποσοστό επιτυχίας. Ενώ αρνητικό ποσοστό σε σχέση με των αντιπάλων του έχει και στα σουτ στο στόχο αφού αν και έχει παρόμοια νούμερα (10.6 ο ΠΑΟΚ, 11.9 οι αντίπαλοι), όσοι τον αντιμετωπίζουν έχουν 10% περισσότερο ευστοχία, με 47.6%, ενώ ο «δικέφαλος» μένει στο 37.8%.

Κλαμπ Μπριζ: Πέρασε από…. 40 κύματα αλλά τώρα μοιάζει έτοιμη να κάνει δυνατό φινάλε στη σεζόν

Οι Βέλγοι πέρασαν τους προηγούμενους δύο μήνες ένα διάστημα με πολλές αγωνιστικές αναταραχές, ωστόσο ο Απρίλιος τους βρίσκει σε αγωνιστική ανάταση, αφού έχουν καταφέρει να μαζέψουν και τη διαφορά από την κορυφή στο πρωτάθλημα και έρχονται από μια εμφατική νίκη κόντρα στην Άντερλεχτ το περασμένο Σαββατοκύριακο με 3-1.

Στο αγωνιστικό κομμάτι αυτό που παρατηρεί κανείς είναι πως πρόκειται για να μια πολύ επιθετική ομάδα βάση αριθμών με 2.1 Expected Goals έναντι 0.99 των αντιπάλων. Ακόμη επιχειρεί και περίπου πέντε σουτ κατά μέσο όρο περισσότερα, με 14.8 (41.8%), ενώ δέχεται 9.11 (35%). Στο επιθετικό τρανζίσιον η Μπριζ είναι πιο ενεργή με 34.1, ενώ οι αντίπαλοι έχουν μόλις 22.4.

Όπως ο ΠΑΟΚ έτσι και οι Βέλγοι έχουν και περισσότερες πάσες στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου και με μεγαλύτερο ποσοστό, 56 (74%) έναντι 42 (62%). Επιπρόσθετα η Μπριζ έχει υψηλότερο πρέσινγκ από τους Θεσσαλονικείς και αυτό φαίνεται στο PPDA της με 9.85, ενώ αυτό των αντιπάλων τους βρίσκεται στο 12.59.

Ωστόσο οι αδυναμίες της ομάδας του Νίκι Χάγιεν δεν κρύβονται αφού τόσο σε κοψίματα όσο και σε απομακρύνσεις τα νούμερα της Μπριζ είναι χαμηλότερα των αντιπάλων. Με 38.7 κοψίματα και 12.4 απομακρύνσεις, έναντι 45.9 και 19 των ομάδων που αντιμετωπίζει.

ΠΑΟΚ Vs Μπριζ: Οι παίκτες-βαρόμετρο για κάθε ομάδα που μπορούν να επηρεάσουν την πρόκριση

Από τον ΠΑΟΚ παίκτης κλειδί και ίσως το Νο1 είναι ο Γιάννης Κωνσταντέλιας με αξία 12 εκατομμύρια ευρώ και 14 συμμετοχές στη διοργάνωση ως τώρα με τους λόγους να είναι λίγο πολύ γνωστοί. Από την άλλη πολύ σημαντικός για τα πλάνα και την εικόνα της ομάδας του Ραζβάν Λουτσέσκου είναι και ο Αντρίγια Ζίφκοβίτς με 6 γκολ και 3 ασίστ ως τώρα στο ευρωπαϊκό ταξίδι των Θεσσαλονικέων.

Ενώ κανείς δεν μπορεί να παραλείψει για την αμυντική ισορροπία του «δικεφάλου» τόσο τον Κωνσταντίνο Κουλιεράκη όσο και τον Ντομινίκ Κοτάρσκι που ως τώρα έχουν συμβάλλει τα μέγιστα στην πορεία της ομάδας τους στη διοργάνωση. Φυσικά κομβικός είναι ο και ο Σουαλιχό Μεϊτέ για τη μεσαία γραμμή των Ελλήνων αλλά και ο Ράχμαν Μπάμπα.

Από την άλλη για τους Βέλγους, που έχουν δύο κομβικές απώλειες, αυτή του Σκοβ Όλσεν και του Σιμόν Μινιολέ, το βάρος θα τραβήξει σίγουρα ο Ιγκόρ Τιάγκο που αποτελεί την «αιχμή του δόρατος» με 13 συμμετοχές και 6 τέρματα στα ευρωπαϊκά παιχνίδια ως τώρα, ενώ και η Μπριζ έχει τον δικό της… Κωνσταντέλια, ή αλλιώς τον 18χρονο Αντόνιο Νούσα που αποτελεί hot prospect για τον σύλλογο.

Φυσικά σημαντικός παραμένει και η… παλιοσειρά, ο Χανς Βανάκεν που είναι και ο αρχηγός, αλλά και ταλαντούχος 22χρονος εξτρέμ, Ράφαελ Ονιεντίκα. Ενώ ο ΠΑΟΚ θα βρει απέναντι του και έναν γνώριμο αντίπαλο και αυτός δεν είναι άλλος από τον πρώην παίκτη του Ολυμπιακού, Φίλιπ Ζιγκερνάγκελ.

Εν κατακλείδι, μπορεί στα… χαρτιά η Κλαμπ Μπριζ να μοιάζει ακριβότερη ομάδα, ωστόσο ο «δικέφαλος» έχει δείξει ιδιαίτερα φέτος ότι δεν παρατάει κανένα παιχνίδι και θα αγωνιστεί για μια ιστορική πρόκριση μέχρι και το τελευταίο λεπτό. Με την ευχή όλων το τελευταίο σφύριγμα στις ρεβάνς της επόμενης εβδομάδας να βρει δύο ελληνικές ομάδες στα ημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας.

loading...

Previous articleΟλυμπιακός – Φενέρμπαχτσε: Οι Πειραιώτες θέλουν το… repeat κόντρα σε μια ομάδα που σφύζει από ποιότητα (Wyscout Analysis)
Next articleΟ Παυλίδης που… απειλεί καλύτερα από κάθε άλλον στην Ολλανδία!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here