Ολυμπιακός και Φενέρμπαχτσε είναι ένα από τα τέσσερα ζευγάρια των «8» του Conference League σε μια Ελληνοτουρκική μονομαχία με… έπαθλο την πρόκριση στα ημιτελικά του θεσμού. Με τη συνδρομή στοιχείων του Wyscout και αναφορά σε παίκτες και σημεία που μπορεί να κάνουν τη διαφορά στις παρακάτω γραμμές θα αναλυθεί η κατάσταση των δύο αντιπάλων.

Οι Πειραιώτες από τη μια χρειάστηκαν δύο προκριματικούς, ενώ αναδείχθηκαν τρίτοι στο Europa League κάτι που τους έστειλε στους «32» του θεσμού και χρειάστηκε να αποκλείσουν κατά σειρά τις Φερεντσβάρος και Μακάμπι Τελ Αβίβ για να φτάσουν εδώ. Στον αντίποδα οι Τούρκοι πέρασαν από τρεις προκριματικούς στο Conference, πρώτοι στον όμιλο τους και έστειλαν… σπίτι της την Ουνιόν Σεντ Ζιλουάζ από το Βέλγιο στους «16».

Ολυμπιακός: Μετά το… έπος της Σερβίας μπροστά του η πρόκληση της Φενέρμπαχτσε

Το βράδυ της Πέμπτης (11/4 19:45) οι Πειραιώτες θα βάλουν ξανά το ευρωπαϊκό τους «κοστούμι» σχεδόν ένα μήνα μετά το ιστορικό 1-6, της επικής νίκης-πρόκρισης, επί της Μακάμπι Τελ Αβίβ στη Σερβία. Αυτή τη φορά αντίπαλο θα βρουν μια ομάδα… μπαρουτοκαπνισμένη για πολλούς λόγους εξωαγωνιστικούς και παράλληλα ένα πάρα πολύ ποιοτικό σύνολο.

Στόχος για τους παίκτες του Μεντιλίμπαρ να επαναλάβουν το… έπος του ’21. Όχι δεν μιλάμε για κάποια επανάσταση, αλλά τις δύο νίκες των «ερυθρολεύκων» (σ.σ μέσα-έξω) τρία χρόνια πίσω σε φάση ομίλων Europa League. Ο Ολυμπιακός No6 στο Market Value των προημιτελικών, σύμφωνα με το transfermarkt με αξία 109.75 εκατομμύρια ευρώ καλείται να αποκλείσει μια ομάδα που στα χαρτιά έχει σχεδόν τη διπλάσια χρηματιστηριακή αξία.

Τα νούμερα που λένε την… αλήθεια

Αν παρατηρήσει κάποιος την απεικόνιση της αγωνιστικής παρουσίας των Πειραιωτών θα δει ότι στο μέσο όρο του επιθετικού κομματιού τους ξεχωρίζουν σε σχέση με τους αντιπάλους τους σε σημαντικές κατηγορίες. Χαρακτηριστικά τα xgoals στα οποία η ελληνική ομάδα βρίσκεται στο 1.77 και οι ομάδες που αντιμετωπίζει στο 1.12.

Σαν αποτέλεσμα της μεγαλύτερης απειλής των «ερυθρόλευκων» η ομάδα του Μεντιλίμπαρ έχει 14.1 σουτ με 38% ποσοστό ευστοχίας. Από την άλλη οι αντίπαλοι μένουν στο 8.4 με 40% ευστοχία. Ένας ακόμη τομέας που ο Ολυμπιακός έχει καλύτερα νούμερα από τις ομάδες τις οποίες βρίσκει απέναντι του είναι το επιθετικό τρανζίσιον που ολοκληρώνεται με τελική προσπάθεια, με 32.3 μ.ο. σε αντίθεση με το 25.3 που δέχεται.

Στο κομμάτι που δείχνουν να έχουν αδυναμία οι Πειραιώτες είναι τα κοψίματα των αμυνόμενων αφού δέχονται 46.1 ενώ πραγματοποιούν 39.4 σε μια αισθητά μεγάλη διαφορά. Επιπλέον στο επιθετικό κομμάτι έχουν 29.7% (17.07) σε επιτυχημένες σέντρες ενώ δέχονται 39.4% (11.07). Στις αμυντικές μονομαχίες κερδίζουν το 63.3% από όσες δίνουν ενώ οι αντίπαλοι 57.4%.

Τέλος μια κατηγορία που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι αυτή του PPDA με τον Ολυμπιακό να κάνει πιο πιεστική άμυνα από τις ομάδες που αντιμετωπίζει, αφού επιτρέπει 9.32 πάσες πριν παρέμβει σε αντίθεση με τις 11.06 που χρειάζονται οι αντίπαλοι του για να παρέμβουν.

Φενέρμπαχτσε: «Ταλαιπωρήθηκε» εξωαγωνιστικά, όμως τώρα σειρά έχει το ποδόσφαιρο

Οι Τούρκοι τα τελευταία χρόνια έχουν επενδύσει πάρα πολλά εκατομμύρια έχουν ανέβει αρκετά επίπεδα αγωνιστικά και αυτό αποτυπώνεται στο γήπεδο, φέτος και στο ευρωπαϊκό στερέωμα. Η ομάδα του Ισμαίλ Καρτάλ βρίσκεται στη 2η θέση της Τούρκικής λίγκας δύο μόλις βαθμούς πίσω από τη Γαλατάσαραι.

Τελευταία ωστόσο στο προσκήνιο για τη Φενέρμπαχτσε δεν ήταν το ποδόσφαιρο, μετά την έντονη διαμαρτυρία του κλαμπ για όσα συνέβησαν μετά το φινάλε του αγώνα κόντρα στην Τράμπζονσπορ και την επίθεση που δέχθηκαν οι παίκτες της. Η ομοσπονδία κοινοποίησε την πρόθεση να τους τιμωρήσει και οι Τούρκοι απείλησαν μέχρι και με αποχώρηση από το πρωτάθλημα!

Η διαμαρτυρία της ομάδας του Έντιν Τζέκο έφτασε μέχρι και τον τελικό του Super Cup κόντρα στη Γαλατάσαραι, όπου κατέβασε την Κ19 και αφού δέχθηκε γκολ με τη σέντρα αποχώρησε. Αυτό βέβαια στο αγωνιστικό κομμάτι έφερε ξεκούραση για τους ενδεκαδάτους παίκτες των Τούρκων που θα αγωνιστούν κόντρα στον Ολυμπιακό.

Στον προηγούμενο γύρο η Βέλγικη Ουνιόν Σεντ Ζιλουάζ ήταν το… θύμα της. Στη λίστα της χρηματιστηριακής αξίας η 4η θέση ανήκει στους Τούρκους, με 201 εκατομμύρια ευρώ.

Στον τομέα των στατιστικών, αντίστοιχα με τους Πειραιώτες η Φενέρμπαχτσε έχει υψηλό ποσοστό στα Xgoals με 2.09 ενώ δέχεται 1.07. Η μεγάλη διαφορά επίσης βρίσκεται στα ποσοστά κατοχής αφού έχει μέσο όρο στο 60%, ενώ οι αντίπαλοι της 40%. Η ομάδα του Καρτάλ αρέσκεται να… τρέχει τους αντιπάλους της, αφού έχει 2.86 μ.ο. αντεπιθέσεων με 48% να ολοκληρώνονται με τελική προσπάθεια.

Στο αμυντικό κομμάτι και πιο συγκεκριμένα στις εναέριες μονομαχίες οι Τούρκοι με μ.ο. 26.1 έχουν 52.3% κερδισμένες ενώ οι αντίπαλοι με ίδιο μέσο όρο μόλις 37%. Τέλος στο PPDA το 9.27 που επιτρέπει η Φενέρμπαχτσε είναι ελάχιστα καλύτερο από αυτό των Πειραιωτών και αντίστοιχα 15.92 των αντιπάλων τους πολύ καλύτερο από τους αντίπαλους των «ερυθρολεύκων».

Ολυμπιακός Vs Φενέρμπαχτσε: Οι παίκτες «κλειδιά» που μπορεί να κρίνουν την πρόκριση

Για τους Πειραιώτες ο ακριβότερος τους ποδοσφαιριστής βάση του transfermarkt, Ντάνιελ Ποντένσε θα αγωνιστεί μόνο στο δεύτερο παιχνίδι, αφού σε αυτό της Πέμπτης 11 Απριλίου ο Πορτογάλος είναι τιμωρημένος λόγο καρτών. Ο 28χρονος είναι εξαιρετικά κομβικός αφού στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις μετρά 10 συμμετοχές με 4 γκολ και 3 ασίστ.

Δύο πλέον ακρογωνιαίοι λίθοι του μεσοαμυντικού πλάνου του Μεντιλιμπάρ θα κρίνουν πολλά σε αυτό το ζευγάρι αγώνων, ο Νταβίντ Κάρμο και ο Σαντιάγκο Έσε, με τον Ισπανό τεχνικό να προσδοκά σε καλή τους παρουσία. Σημαντικές θα είναι οι εμφανίσεις του Ροντινέι κόντρα στους Τούρκους, αλλά και του ελληνικού στοιχείου των «ερυθρολεύκων», τόσο του Κώστα Φορτούνη όσο και του Γιώργου Μασούρα.

Από την άλλη ο Καρτάλ έχει πληθώρα εξαιρετικών παικτών, με τους Τούρκους Καντιογλού, ο βασικός αριστερός μπακ της ομάδας και ο πιο ακριβός της διοργάνωσης (σ.σ αξία 20 εκατομμύρια), και Σογιουντσού, βασικός κεντρικός αμυντικός να αποτελούν τις αμυντικές βάσεις. Ακόμη κομβικός είναι ο πολύπειρος Φρεντ αλλά και ο εξαιρετικός τερματοφύλακας, Ντομινίκ Λιβάκοβιτς.

Φυσικά δεν μπορεί κανείς να παραλείψει την παρουσία τόσο του Έντιν Τζέκο όσο και του Ντούσαν Τάντιτς με πολλές παραστάσεις και εμπειρίες από αγώνες επιπέδου Champions League.

Για να συνοψίσουμε το βέβαιο είναι πως οι αναμετρήσεις που έρχονται για τους δύο αντιπάλους αναμένεται να κινηθούν σε πολύ λεπτές ισορροπίες και αν και φαινομενικά υπάρχει φαβορί και αυτό είναι η Φενέρμπαχτσε, ο Ολυμπιακός δεν παύει να έχει τον τίτλο του «Die Hard» και θα διεκδικήσει τις πιθανότητες πρόκρισης που του αναλογούν στα ίσια.

loading...

Previous articleΗ αποστολή του Ολυμπιακού κόντρα στη Φενέρμπαχτσε: Mοναδικός απών ο Ποντένσε
Next articleΠΑΟΚ – Μπριζ: Το «Never give up» των Ελλήνων απέναντι σε ένα εξαιρετικά ταλαντούχο σύνολο (Wyscout Analysis)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here