Με αφορμή τη πρόκριση της εθνικής κ19 στο επόμενο Euro, θα μιλήσουμε για τις ακαδημίες του Δικεφάλου που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της εθνικής και διαπρέπουν με αυτήν.

Οποιαδήποτε τοπ ευρωπαϊκή ομάδα που δεν βρίσκεται στα 5 καλύτερα πρωταθλήματα της Ευρώπης και να ψάξεις, θα δεις ότι στηρίζεται κατά κύριο λόγο στις ακαδημίες της. Πόρτο, Μπενφίκα, Άγιαξ, Σπόρτινγκ Λισσαβόνας, Σάλτσμπουργκ και άλλες στηρίζονται κατά κύριο λόγο σε γηγενής παίκτες. Αυτή είναι η πιο φτηνή λύση και η πιο αποδοτική, καθώς οι παίκτες εξελίσσονται βάση των στάνταρ που έχει θέσει η ομάδα.

Αυτό είναι και το πιο βιώσιμο μοντέλο άλλωστε, καθώς με ελάχιστα χρήματα παράγονται εκατοντάδες ποδοσφαιριστές, που εάν γίνεται σωστή δουλειά φέρνουν εκατομμύρια στα ταμεία των ομάδων. Φυσικά, δεν γίνεται να παίξουν όλοι στον ΠΑΟΚ.

Αλλά ο ΠΑΟΚ παράγει παίκτες οι οποίοι παίζουν στην εθνική και θέλουν να πρωταγωνιστήσουν στην πρώτη ομάδα, διότι ήδη το κάνουν στην κ19 του Δικεφάλου και στη Β ομάδα.

Μερικοί από αυτούς παίζουν συχνά στη Β’ ομάδα, κάποιοι έχουν παίξει και στην πρώτη ομάδα. Πάμε όμως να τους δούμε:

Δημήτρης Μοναστηρλής

Ο γεννημένος το 2004 τερματοφύλακας είναι βασικός και αναντικατάστος στην εθνική, μπροστά από τον Νίκο Μπότη της Ιντερ και τον ΠΑΟΚ, ενώ έχει αγωνιστεί και 3 φορές με τη Β’ ομάδα

Χαράλαμπος Γεωργιάδης

Ο γιός του πρώην παίκτη του ΠΑΟΚ και γεννηθείς το 2005, αγωνίζεται στα δύο άκρα της Αμυνας, κυρίως στο δεξί, ενώ διακρίνεται για τα αθλητικά του χαρακτηριστικά.

Λευτέρης Τασιούρας

Ο 18χρονος δεξιός μπακ ήταν βασικός σε όλα τα ματς της εθνικής και έχει 12 συμμετοχές με τον ΠΑΟΚ Β’ και λογίζεται ως παίκτης του. Ο νεαρός μπακ είναι από τα 10 του χρόνια στην ομάδα και έχει στεφθεί πρωταθλητής με όλα τα κλιμάκια του Δικεφάλου.

Νίκος Δεληγιάννης

Γεννημένος το 2005, ο αριστεροποδαρος αμυντικός βρίσκεται στους Θεσσαλονίκης 5 χρόνια και ζει στο σπίτι των ακαδημιών, ενώ είναι και εκείνος πρωταθλητής με την κ17 του ΠΑΟΚ.

Ταξιάρχης Φίλων

Ο νεαρός στόπερ δεν αγωνίστηκε στα τελευταία παιχνίδια της εθνικής, καθώς υπέστη ρήξη χιαστών τον Φεβρουάριο, αλλά μέχρι τότε ήταν βασικός σε όλα τα παιχνίδια της εθνικής. Μιλάμε για έναν γρήγορο αμυντικό που μπορεί να αγωνιστεί και στα πλάγια και διακρίνεται για την εργατικότητα και τη θέληση του να βελτιώνεται καθημερινά.

Ζήσης Τσίκος

Ο 18χρονος χαφ είναι στον ΠΑΟΚ εδώ και μια 10ετία. Διακρίνεται για τη ταχύτητα και την αντοχή του, αλλά και την αποτελεσματικότητα του, στην άμυνα και στην επίθεση. Βασικός σε 5 ματς με την εθνική και πρωταθλητής σε όλα τα ηλικιακά κλιμάκια των ασπρόμαυρων.

Δημήτρης Κωττάς

Ο ” πεντάρης” χαφ είναι το κινητήριο γρανάζι για τα χαφ της εθνικής και της κ19 του Δικεφάλου. Ενώ προωθήθηκε φέτος μαζί με τον Στέφανο Τζίμα και στον ΠΑΟΚ Β’, όπου ο Πάμπλο Γκαρσία τον χρησιμοποίησε ως κεντρικό αμυντικό. Μπορεί να παίξει με άνεση και τις 2 θέσεις, καθώς η ικανότητα του με τη μπάλα στα πόδια τον βοηθάει σημαντικά.

Κωνσταντίνος Γκούμας

Ο Κατερινιώτης χαφ είναι γεννημένος το 2005 και αγωνίζεται και αυτός 10 χρόνια στον ΠΑΟΚ. Μπορεί να αγωνιστεί σε πολλαπλές θέσεις, ενώ χρησιμοποιεί και τα 2 πόδια με την ίδια ευκολία.

Νίκος Σπυράκος

Από τα 16 του πρωταθλητής με την κ19 του ΠΑΟΚ, ο 18χρονος εξτρέμ είναι πλέον παίκτης του ΠΑΟΚ Β’, με τον οποίο έχει κάνει 12 συμμετοχές φέτος. Πρόκειται για έναν πολύ γρήγορο εξτρέμ, με καλή τεχνική. Είναι πρωταθλητής με την κ17 και την κ19 του ΠΑΟΚ.

Λάμπρος Σμυρλής

Γεννημένος το 2004, ο Σμυρλής αγωνίζεται ως περιφερειακός επιθετικός και χρησιμοποιεί το ίδιο καλά και τα 2 του πόδια. Έχει αγωνιστεί φέτος και με την κ19 ( 9 συμμετοχές) και με τον ΠΑΟΚ Β’ ( 8 συμμετοχές). Ενώ αγωνίστηκε στα 5 από τα 6 παιχνίδια της εθνικής.

Στέφανος Τζίμας

Ο ” μικρός” της εθνικής, διότι είναι γεννημένος το 2006, σκόραρε δις απέναντι στην Εσθονία και ήταν καταλυτικός στα 3 τελευταία παιχνίδια της εθνικής. Πλέον ο Τζίμας είναι λίγο πολύ γνωστός μετά τις εμφανίσεις του με την πρώτη ομάδα και το γκολ του, ενώ σίγουρο είναι ότι του χρόνου θα έχει μεγαλύτερο ρόλο από τον Ράζβαν Λουτσέσκου.

Αξιοσημείωτο είναι ότι υπάρχουν άλλοι 4 παίκτες που έχουν παίξει στις ακαδημίες του ΠΑΟΚ και τώρα βρίσκονται σε άλλες ομάδες. Ο Δημήτρης Κεραμίτσης (Ρόμα), ο Νίκος Μπότης (Ιντερ), ο Τάσος Συμεωνίδης (Παναθηναϊκός) και φυσικά ο Γιώργος Κούτσιας που πλέον αγωνίζεται στην Αμερική. Συνολικά 15(!) παίκτες της εθνικής αγωνίζονται ή έχουν αγωνιστεί στις ακαδημίες του ΠΑΟΚ, κάτι που μόνο τυχαίο δεν είναι.

loading...

Previous articleΜε Ανιγκό απέναντι στον ΠΑΟΚ ο Ολυμπιακός
Next article«Πονοκέφαλος για τη Σπόρτινγκ ο Καμάτσο, δε θέλει να τον κρατήσει ο Άρης»

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here