Πολλές φορές σε άρθρα ανάλυσης γίνεται αναφορά για Έλληνες παίκτες του εξωτερικού και την παρουσία τους. Ένας από αυτούς, που έχει γεννηθεί στην Ελλάδα, ωστόσο πλέον θεωρείται Νορβηγός είναι ο Χρήστος Ζαφείρης.

Ο νεαρός μεσοεπιθετικός είναι γεννημένος στην Αθήνα, αλλά πολιτογραφημένος Νορβηγός και τη δεδομένη χρονική στιγμή κάνει πράγματα και… θαύματα στην Τσεχία. Εκεί βρίσκεται από τον περασμένο Ιανουάριο για λογαριασμό της Σλάβια Πράγας η οποία διέκρινε το πηγαίο ταλέντο του και τον απέκτησε έναντι 2.6 εκατομμυρίων ευρώ.

Για να γίνει πιο εύκολα αντιληπτό αυτό που αναφέρεται παραπάνω μιλάμε για ένα ποδοσφαιριστή που στα 19 του είχε ήδη 82 επίσημα παιχνίδια σε Β’ και Α’ Νορβηγίας με την Γκρόρουντ και την Χάουγκεσουντ αντίστοιχα. Έτσι ο φέρελπις Χρήστος Ζαφείρης πήρε τη μεγάλη απόφαση και αποδέχθηκε την πρόκληση μιας εκ των τριών κορυφαίων ομάδων της Τσεχίας.

https://youtu.be/njkmpSWhWHQ

Η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του ήταν εξαρχής μεγάλη και ο Ζαφείρης με το τέλος της πρώτης σεζόν και αγωνιζόμενος μόλις ένα εξάμηνο στη Σλάβια Πράγας μετρούσε ήδη 18 συμμετοχές. Μάλιστα συνοδευόμενες από 1 γκολ και 4 ασίστ. Η παρουσία του φυσικά άφησε ικανοποιημένους για την επένδυση τους ανθρώπους του συλλόγου και τον επί πέντε χρόνια προπονητή της ομάδας, Γίντριχ Τρπισόφσκι.

Έτσι με το ξεκίνημα της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου ο Τρπισόφσκι άρχισε να δίνει όλο και περισσότερο χρόνο στον Ζαφείρη και ο ταλαντούχος μεσοεπιθετικός του… απάντησε δικαιώνοντας τον, αλλά και ωριμάζοντας παράλληλα ποδοσφαιρικά σε ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό περιβάλλον. Μάλιστα ένα ξεχωριστό στατιστικό πριν αναλυθεί η αγωνιστική του παρουσία στην ομάδα είναι πως μέσα σε 10 μήνες, από τον Δεκέμβριο του 2022 ως και τον Σεπτέμβριο του 2023, έχει καταφέρει να τριπλασιάσει την αξία του. Πιο συγκεκριμένα από το 1.5 εκατ. ευρώ αυτή έχει εκτοξευθεί στα 4.5 εκατ. ευρώ και με το ρυθμό που αγωνίζεται αναμένεται να ανέβει κι’ άλλο.

Φυσικά η άνοδος της χρηματιστηριακής του αξίας που αναφέρθηκε νωρίτερα είναι απόρροια όσων κάνει μέσα στο γήπεδο ο Ζαφείρης και αυτά δεν είναι λίγα. Μάλιστα οι 22 συμμετοχές με 2 γκολ και 2 ασίστ που έχει καταγράψει μέχρι τώρα είναι ένα ικανό δείγμα αγώνων για να αποδειχθεί ότι μόνο… συγκυριακή δεν είναι η συνεχής παρουσία του στην αρχική ενδεκάδα.

Επιπλέον είναι τέτοια η συμμετοχή του στο παιχνίδι και η… ενόχληση προς τους αντιπάλους που είναι από τους παίκτες που έχουν δεχθεί τα περισσότερα φάουλ στο πρωτάθλημα. Τόσο στα συνολικά εκεί που βρίσκεται στην κορυφαία 10αδα έχοντας 24 κερδισμένα φάουλ και όντας ο πρώτος στη σχετική λίστα από την ομάδα του, όσο και ανά 90λεπτο με 2.04.

Μια ακόμη κατηγορία που ο Ζαφείρης έχει βελτιωθεί αρκετά και κατατάσσεται ανάμεσα στους κορυφαίους του πρωταθλήματος είναι τα progressive runs. Εκεί ο 20χρονος βρίσκεται και πάλι μια ανάσα από την πρώτη 10αδα στα συνολικά με 27, όντας στη δεύτερη θέση μεταξύ των συμπαικτών του. Ανά 90λεπτο καταγράφει ένα μέσο όρο 2.3 κάτι που τον τοποθετεί στο top-20 του πρωταθλήματος εν γένει.

Ενώ ο μεσοεπιθετικός της Σλάβια έχει και αρκετά υψηλά νούμερα όσον αφορά τις συνολικές πάσες στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου έχοντας 78 σε 13 παιχνίδια πρωταθλήματος. Αυτές αντιστοιχούν σε περίπου 6 ανά παιχνίδι για τον ταλαντούχο ποδοσφαιριστή των Τσέχων. Παράλληλα ο Ζαφείρης είναι ο πιο επικίνδυνους χαφ της ομάδας του στις κάθετες πάσες, βοηθώντας τους συμπαίκτες του να διασπούν τις αντίπαλες άμυνες.

Με 13 βρίσκεται στο top-15 της Fortuna Liga, ενώ αντίστοιχα είναι ανάμεσα στους καλύτερους του πρωταθλήματος στη σχετική λίστα ανά 90λεπτο, αλλά και στο ποσοστό επιτυχίας των αντίστοιχων προσπαθειών. Ανά παιχνίδι ο νεαρός μέσος μετρά 1.1 κάθετη πάσα με ποσοστό ευστοχίας 30.8%.

Μια ακόμη κατηγορία και από τις πιο σημαντικές ίσως που ο Ζαφείρης καταφέρνει να ξεχωρίζει είναι οι ντρίμπλες 1 vs 1. Φυσικά είναι αυτός με το υψηλότερο ποσοστό προσπαθειών γενικά αλλά και επιτυχημένων και σε ενενηντάλεπτο. Συνολικά μετρά 49 ντρίμπλες, με 4.16 ανά παιχνίδι και ποσοστό επιτυχημένων 48.98%. Όλα τα παραπάνω τον τοποθετούν στο top-20 των σχετικών ενεργειών σε όλο το πρωτάθλημα.

Η πιο σημαντική ίσως διάκριση του όμως στις κατηγορίες ανάλυσης του wyscout είναι πως σύμφωνα με την ανάλυση και την βαθμολογία των αναλυτών είναι ο καλύτερος κεντρικός μέσος του πρωταθλήματος. Η συγκεκριμένη κατάταξη του αφορά τη γενική παρουσία του στη Fortuna Liga και όπως καταλαβαίνει κανείς και με τις επιδόσεις στις κατηγορίες που σημειώνονται παραπάνω μόνο τυχαία δεν είναι αφού αποκαλύπτει το πόσο ουσιαστικός είναι στο παιχνίδι της Σλάβια Πράγας.

Η συνέχεια της πορείας του στην Τσεχία λοιπόν δείχνει πως μπορεί να έχει λαμπρό μέλλον και όχι μόνο εκεί αλλά σε ολόκληρη την καριέρα του. Ήδη μάλιστα είναι διεθνής με όλα τα μικρά κλιμάκια της Εθνικής Νορβηγίας, έχοντας φτάσει να είναι και αρχηγός της U21 με την οποία μετράει 12 συμμετοχές.

Ένα είναι σίγουρο, το μέλλον του Χρήστου Ζαφείρη ανοίγεται λαμπρό μπροστά του και μοιάζει τη δεδομένη χρονική στιγμή να είναι μέσα στην επόμενη φουρνιά ταλέντων της Εθνικής ανδρών της Νορβηγίας αλλά και ένας «εκκολαπτόμενος» ηγέτης για την Σλάβια Πράγας, έτοιμος να μπει στην κορυφαία ποδοσφαιρική σκηνή του πλανήτη.

loading...

Previous articleΟι τρεις κινήσεις που πρέπει να κάνει από τώρα ο Άρης για τη νέα σεζόν
Next articleO Τζόλης βρήκε το «λιμάνι» του στο Ντίσελντορφ και κάνει restart… καριέρας (Wyscout Analysis)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here