Η πρώτη μεταγραφή της εποχής του Αντόνιο Κορδόν στον Ολυμπιακό είναι ένας ποδοσφαιριστής με ιδιαίτερα βαρύ βιογραφικό. Ο λόγος για τον Βιθέντε Ιμπόρα που είναι από τους παίκτες που μπορεί κάποιος να πει πως οι συστάσεις… περισσεύουν.

Ο Ισπανός έχει πίσω του μια καριέρα με 14 σεζόν στη χώρα του σχεδόν 300 (296) συμμετοχές στην La Liga με τις Λεβάντε, Βιγιαρεάλ και Σεβίλλη και τέσσερις κατακτήσεις Europa League μεταξύ άλλων. Πλέον έρχεται στους «ερυθρόλευκους» για να δώσει την εμπειρία που αποζητά ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ με τον οποίο έχουν βρεθεί σε αντίπαλες ομάδες στην Ισπανία και ξέρει τι μπορεί να προσφέρει μέσα και έξω από το παιχνίδι.

Ένας όμως άνθρωπος που ίσως τον ξέρει καλύτερα και από τον προπονητή του Ολυμπιακού τη δεδομένη χρονική στιγμή, είναι ο Μεχντί Ναφτί. Ο πρώην παίκτης του Άρη ήταν προπονητής του Ιμπόρα περίπου για τρεις μήνες την περσινή χρονιά στη Λεβάντε και μιλάει αποκλειστικά στους transfergeeks για το νέο μεταγραφικό απόκτημα των Πειραιωτών και… όχι μόνο.

Μεταξύ άλλων ο Τυνήσιος προπονητής στέκεται στην ηγετική προσωπικότητα του Ισπανού, τον τρόπο που προσαρμόζεται μέσα στο παιχνίδι, αλλά και τονίζει ότι πρόκειται για παίκτη-πολεμιστή μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Ακόμη αναφέρεται στα τεχνικά χαρακτηριστικά του αποκαλύπτοντας το δυνατό του σημείο, αλλά και την πεποίθηση του για το πως μπορεί να «κουμπώσει» στον Ολυμπιακό.

Φυσικά δεν θα μπορούσε να παραλειφθεί και μια ιδιαίτερη αναφορά στην… λατρεία του, τον Άρη εκεί όπου αποκαλύπτει όσα έχει πει κατά καιρούς με τον κ. Καρυπίδη, τη συζήτηση που είχαν πριν λίγο διάστημα, αλλά και την τεράστια επιθυμία του να επιστρέψει στο μέλλον στην Ελλάδα για να γίνει ο πρώτος προπονητής των «κιτρίνων».

-Ήσασταν αυτός που έφερε τον Ιμπόρα πέρυσι στη Λεβάντε. Τι σας έκανε να πάρετε αυτή την απόφαση; Είδατε κάτι συγκεκριμένο σε αυτόν που ταίριαζε στο προφίλ και τις ανάγκες της ομάδας σας;

Μ. Ναφτί: «Φέραμε τον Ιμπόρα την τελευταία εβδομάδα πριν ξεκινήσει το πρωτάθλημα, ξέραμε πως δεν είναι χαρούμενος με το χρόνο παιχνιδιού που έπαιρνε στη Βιγιαρεάλ και ότι είχε πάντα στην καρδιά του τη Λεβάντε. Έτσι όταν μας είπε ο αθλητικός διευθυντής της ομάδας ότι είχαμε τη δυνατότητα να τον φέρουμε και αυτός ήταν χαρούμενος με αυτή την προοπτική, ούτε καν το σκεφτήκαμε, ήταν τόσο εύκολο.

Εμείς θέσαμε σαν στόχο να μπούμε στα play-off και να επιστρέψουμε στην La Liga, οπότε θεωρήσαμε ότι μπορεί να μας βοηθήσει πολύ με την εμπειρία του. Να σας θυμίσω ότι μιλάμε και για κάποιον που έχει κερδίσει τέσσερα Europa League. Είναι ο παίκτης που κάθε προπονητής θέλει να έχει στην ομάδα του.»

-Ήσασταν ο προπονητής του για τρεις μήνες στη Λεβάντε. Πως ήταν η συνεργασία σας μαζί του;

Μ. Ναφτί: «Όπως είπα και νωρίτερα είναι ο παίκτης που θέλει κάθε προπονητής. Είτε παίζει τέλεια είτε δεν παίζει είναι το ίδιο. Θα σας εξηγήσω τι εννοώ. Όταν έφτασε στη Λεβάντε μου είπε την πρώτη μέρα ότι δεν τον ένοιαζε αν θα παίζει συνέχεια 90 λεπτά. Είναι μια πολύ θετική φιγούρα στα αποδυτήρια βοηθούσε πολύ με τη στάση του.

Μιλάμε για έναν πολύ ανταγωνιστικό ποδοσφαιριστή, έχει υψηλές απαιτήσεις, είναι ένας ταπεινός άνθρωπος. Πάντα ρωτούσε και ήθελε να μάθει, δεν θα με εκπλήξει αν τα επόμενα χρόνια τον δούμε στον πάγκο κάποιας ομάδας ως προπονητή. Είναι ο τύπος του παίκτη που θέλει να ξέρει τα πάντα, συνεχώς με ρωτούσε “γιατί;”, “Γιατί παίζουμε με αυτό το σύστημα;”. Θέλει πάντα να γνωρίζει τι κάνει αλλά και το λόγο.»

-Τι μπορείτε να μου πείτε για τη φόρμα στην οποία βρίσκεται; Είναι σε καλή κατάσταση τώρα που έρχεται στον Ολυμπιακό;

Μ. Ναφτί: «Ήταν λίγο δύσκολα μαζί του στην αρχή γιατί δεν είχε αρκετό αγωνιστικό χρόνο στη Βιγιαρεάλ και ούτε και καλή φόρμα. Το ύψος του τον αναγκάζει εκ φύσεως να θέλει παραπάνω διάστημα για να βρει τη φόρμα του όταν δεν παίζει. Αλλά θυμάμαι πως μετά από 3-4 παιχνίδια μπορούσαμε να δούμε τον πραγματικό Ιμπόρα. Είναι ένας αληθινός πολεμιστής. Δεν ξέρω πως ακριβώς είναι τώρα η κατάσταση του αλλά αυτό που μπορώ να σας πω σίγουρα είναι ότι δεν έρχεται στον Ολυμπιακό για διακοπές. Έχει την ίδια νοοτροπία που είχε όταν άρχισε την καριέρα του.»

-Τι πρέπει να περιμένει ο Ολυμπιακός από τον ποδοσφαιριστή, τόσο εντός όσο και εκτός του γηπέδου;

Μ. Ναφτί: «Εκτός του γηπέδου όπως είδα είπα έχει μια εξαιρετική νοοτροπία που θα βοηθήσει πολύ. Κάτι εξαιρετικά θετικό όταν έχεις τον Ιμπόρα στο ρόστερ είναι πως μπορεί να παίξει σε πάρα πολλές θέσεις στο γήπεδο. Πέρα από αυτό ακόμη και αν μιλάμε για τη δράση μέσα στο παιχνίδι, είναι έτοιμος να προσαρμοστεί σε κάθε κατάσταση. Παραδείγματος χάριν με εμάς (σ.σ Λεβάντε) στην αρχή ήταν δύσκολο γιατί δεν κερδίζαμε στους αγώνες και πάντα προσπαθούσα να βρω το καλύτερο σύστημα για την ομάδα και τον άλλαξα μερικές θέσεις.

Μπορούσε να παίξει ως κεντρικός αμυντικός, ως αμυντικός χαφ μένοντας μπροστά από τα σέντερ μπακ. Αλλά και ως box to box μέσος ή και πιο μπροστά στο γήπεδο, δηλαδή πίσω από τον επιθετικό και ως επιθετικός. Αν ο προπονητής βρει τη θέση του τόσο στη σεζόν αλλά ακόμη και μέσα στο παιχνίδι, είμαι σίγουρος ότι ο Ολυμπιακός θα έχει εξαιρετικά αποτελέσματα.»

-Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά του παίκτη. Ποια είναι αυτά που ξεχωρίζετε ως δυνατά στοιχεία στο παιχνίδι του και ποιες μπορεί να είναι οι αδυναμίες του;

Μ. Ναφτί: «Για μένα το καλύτερο σύστημα για να παίζει είναι είτε το 4-2-3-1 είτε το 4-4-2, εξαρτάται τι θέλεις από αυτόν. Είναι ένας μέσος που μπορεί να ξεκινήσει το παιχνίδι από την πίσω ζώνη του γηπέδου και μπορεί να τελειώνει φάσεις και στην αντίπαλη περιοχή. Αυτό τον κάνει επικίνδυνο γιατί οι αμυντικοί θα κάνουν φόκους στους υπόλοιπους επιθετικούς και δεν θα περιμένουν από τον Ιμπόρα να βρεθεί εκεί και να κάνει αυτός τα τελειώματα οπότε ίσως έχει ευνοϊκές συνθήκες όντας αμαρκάριστος.

Το δυνατό του σημείο επίσης είναι το κεφάλι του, είναι κορυφαίος με αυτό. Πρόκειται για παίκτη που προσαρμόζεται και δίνει θετικά στοιχεία σε κάθε ομάδα που παίζει.»

-Τώρα όσον αφορά τον Άρη. Συνεχίζετε να παρακολουθείτε ακόμα παιχνίδια και την πρόοδο της ομάδας μέχρι και σήμερα;

Μ. Ναφτί: «Η αλήθεια είναι τα τελευταία χρόνια δεν καταφέρνω να παρακολουθήσω όσα παιχνίδια θα ήθελα, αλλά πάντα μαθαίνω τα αποτελέσματα. Είχα μερικούς φίλους εκεί που είχαμε παίξει και ως συμπαίκτες παλαιότερα όπως ο Ματίγια. Κράτησα και κρατάω ακόμα όμως επαφές με το σύλλογο περισσότερο σε σχέση με τα παιχνίδια που παρακολούθησα. Σίγουρα δεν είμαι μακριά από την ομάδα προσπαθώ να μένω κοντά.

Μάλιστα μίλησα μόλις πριν δύο βδομάδες με πήρε τηλέφωνο ο πρόεδρος της ομάδας, ο κ. Καρυπίδης γιατί ήθελε να μάθει πληροφορίες για μερικούς παίκτες που παίζουν στην Ισπανία. Οι παίκτες για τους οποίους μιλήσαμε είναι κορυφαίοι για τον Άρη, αλλά προς στιγμήν δεν έχει υπογράψει κανένας στην ομάδα. Συνήθως όταν ο κ. Καρυπίδης ενδιαφέρεται για κάποιον ποδοσφαιριστή στην Ισπανία με καλεί για να του πω την άποψη μου.

Είχαμε μιλήσει και παλαιότερα για διαφορετικό λόγο, όταν ήμουν προπονητής στην Λεγκανές γιατί ήθελε να δει τι μπορούμε να κάνουμε στο μέλλον μαζί.»

-Θα επιστρέφατε στον σύλλογο ως προπονητής κάποια στιγμή στο μέλλον;

Μ. Ναφτί: «Είμαι πολύ σίγουρος ότι κάποια στιγμή στο μέλλον θα είμαι ο πρώτος προπονητής του Άρη ή αν όχι αυτό ίσως είμαι σκάουτερ στην ομάδα, δεν ξέρω όμως το πότε. Όταν είχαμε μιλήσει στο παρελθόν όπως σας είπα για την πιθανότητα μελλοντικής συνεργασίας του είχα πει τότε και το γνωρίζει, ότι πάντα θα τον ακούσω όταν θελήσει ο ίδιος να μου προτείνει την επιστροφή μου στο σύλλογο. Θυμάμαι και από το πέρασμα μου ως παίκτης είχα ταιριάξει πολύ με τους οπαδούς έχουμε ίδιο χαρακτήρα.

Είμαι παθιασμένος με τον Άρη, είχαμε δύο εξαιρετικές σεζόν όταν ήμουν στην ομάδα, θυμάμαι τα παιχνίδια και τις νίκες κόντρα στον ΠΑΟΚ, την εντός έδρας νίκη με αντίπαλο τον Ολυμπιακό σε ένα τρομερό παιχνίδι. Ακόμη και τον τελικό κυπέλλου που χάσαμε κόντρα στον Παναθηναϊκό αλλά και τα παιχνίδια του Europa League. Είχαμε μια φανταστική εμπειρία με τον Έκτορ Κούπερ ως προπονητή αλλά και μια εξίσου δυνατή ομάδα. Ήταν δύσκολα αλλά τα θυμάμαι όλα σαν μια τρομερή εμπειρία.»

-Κάτι τελευταίο για τα δικά σας πλάνα. Μετά τη Λεβάντε, ακολούθησε μια περίοδος στην Γουιντάντ Καζαμπλάνκα(Μαρόκο) και τώρα είστε χωρίς ομάδα. Τι σκοπεύετε να κάνετε στο προσεχές μέλλον;

Μ. Ναφτί: «Είχα μερικές επαφές με ομάδες εδώ στην Ισπανία, τόσο στην La Liga όσο και στην La Liga 2, αλλά και με ομάδες από χώρες όπως το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία μετά την Γουιντάντ, αλλά ήθελα και θέλω να μείνω στην Ισπανία τη συγκεκριμένη στιγμή. Το πρόβλημα στην Ισπανία είναι ότι υπάρχει συγκεκριμένη δικλείδα που σου επιτρέπει να προπονήσεις μόλις ένα σύλλογο ανά χρονιά, δεν μπορείς να πας σε δεύτερο μετά.

Θα περιμένω ακόμη το ξεκίνημα της σεζόν να δω τι θα συμβεί και αν υπάρξει κάποια ευκαιρία εδώ στη χώρα. Καμιά φορά εμείς οι προπονητές δουλεύουμε περισσότερο όταν δεν είμαστε σε ομάδα. Αυτό συμβαίνει γιατί τότε είναι που πρέπει να κάνεις περισσότερο δουλειά, για να ακολουθήσεις τις εξελίξεις στους συλλόγους που μπορεί να έχεις στο μυαλό σου ότι υπάρχει περίπτωση να συνεργαστείς στο κοντινό μέλλον.

Πάντως έτσι όπως έχουν τα πράγματα τώρα το σίγουρο είναι ότι και με τον “Ίμπο” στην Ελλάδα και την αγάπη που έχω για τον Άρη εκτός από το ισπανικό πρωτάθλημα θα παρακολουθήσω ξανά και το ελληνικό.»

loading...

Previous articleΒρήκε ομάδα στην Δ’ Ιταλίας ο Ζερβίνιο!
Next articleO Nαφτί είναι σίγουρος ότι στο μέλλον θα προπονήσει τον Άρη – Η κουβέντα του με τον Καρυπίδη γι’ αυτό το θέμα

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here