Η κοινή πορεία που είχαν «χαράξει» ο ΠΑΟΚ με τον Ζοσέ Μπότο, ολοκληρώθηκε άδοξα μετά από μόλις ενάμιση χρόνο παρουσίας του 57χρονου στην Τούμπα.

Ερχόμενος τον Ιανουάριο του 2022 με μια πολύ μεγάλη καριέρα πίσω του ο Μπότο δεν φανταζόταν ένα τόσο γρήγορο τέλος στην παρουσία του στη Θεσσαλονίκη, 18 μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Η παρουσία του σε Σαχτάρ, για 3 χρόνια, αλλά και στην Μπενφίκα για περίπου 11, γέμισε αισιοδοξία τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ πως έφεραν έναν άνθρωπο που θα μπορούσε να μακροημερεύσει στη Θεσσαλονίκη.

Κάτι που όμως δε συνέβη, για λόγους που δεν έγιναν ξεκάθαροι, βέβαια κάποια δείγματα φάνηκαν τόσο κατά τη διάρκεια αλλά και στο φινάλε της παρουσίας του Πορτογάλου τεχνικού διευθυντή στο κλαμπ. Ωστόσο καλύτερα θα ήταν να υπάρξει χρονική ακολουθία από την άφιξη του ως το φρέσκο… διαζύγιο για να φανούν όσα κατάφερε σε αυτό το διάστημα ο Μπότο αλλά και όσα δεν έκανε ή δεν του επετράπησαν.

Το ξεκίνημα του και ο… χορός εκατομμυρίων που ακόμα «ζημιώνουν» τον ΠΑΟΚ

Η πρώτη κίνηση του ως τεχνικός διευθυντής ήταν να φέρει τον Φελίπε Σοάρες στην Τούμπα. Μια μεταγραφή που κόστισε περίπου 2.5 εκατ. ευρώ και ως τώρα δεν έχει δικαιολογήσει ούτε στο ελάχιστο τα χρήματα που δόθηκαν για τον 22χρονο τότε μέσο στη Μορεϊρένσε.

Βέβαια η ηλικία του παίκτη έδειξε ότι ήρθε στη Θεσσαλονίκη για να ακολουθήσει το μοντέλο που ξέρει να δουλεύει καλύτερα. Δηλαδή αυτό της ηλικιακής ανανέωσης του ρόστερ με τον Φελίπε Σοάρες να είναι μόνο μια… πρόγευση για ότι θα ακολουθούσε στην καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο. Ακολούθησε η μεταγραφή του Ζοάν Σάστρε αρχικά ως δανεικός και έπειτα με ένα ποσό αγοράς λίγο κάτω από τις 500 χιλιάδες ευρώ σε μια αν μη τι άλλο τίμια προσθήκη.

Η δεύτερη μεγάλη… ζημιά για το προφίλ του έρχεται όταν πείθει τους ανθρώπους του «δικεφάλου» να επενδύσουν σχεδόν 2 εκατομμύρια ευρώ για τον Νίκολας Κουαλιάτα. Ο Ουρουγουανός εξτρέμ βρέθηκε όχι απλά μακριά από την πρώτη ομάδα, αλλά κάπου μεταξύ της ανδρικής ομάδας και του ΠΑΟΚ Β’ και εν τέλει τον περασμένο Δεκέμβριο παραχωρήθηκε δανεικός στη Βραζιλία.

Η καλοκαιρινή… μεταμόρφωση του ρόστερ και οι επιτυχημένες κινήσεις που θα φέρουν χρήμα στα ταμεία

Φυσικά στον αντίποδα του πιστώνονται ως επιτυχημένες οι επόμενες μεταγραφές που έκανε, τόσο αυτή στην οποία επέμενε και για την οποία έδινε καθημερινές «μάχες» για σχεδόν ένα μήνα του Κάλεντ Νάρεϊ, όσο και αυτή του Ντομινίκ Κοτάρσκι. Ιδιαίτερα στη δεύτερη περίπτωση τα 1.8 εκατ. ευρώ που είχε δώσει το περσινό καλοκαίρι ο ΠΑΟΚ πλέον φαίνονται… ψίχουλα βάση της αξίας που έχει αναπτύξει ο νεαρός πορτιέρο.

Ως τίμιες επίσης θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι προσθήκες του Μπράντον αλλά και του Ράφα Σοάρες για τους οποίους δεν δαπανήθηκαν χρήματα. Στη λίστα των… άφαντων ή «άχρωμων» όπως ο Κουαλιάτα μπορούν να μπουν και ο Νάσμπεργκ με τον Ρικάρντο οι οποίοι αποτέλεσαν επίσης εισηγήσεις Μπότο. Βέβαια με μια σημαντική διαφοροποίηση αφού για τους δύο τελευταίους ο «δικέφαλος» είχε μηδενικά έξοδα.

Τέλος καλή συμφωνία ήταν και δανεισμός του Ντάντας από την Μπενφίκα στον ΠΑΟΚ, χωρίς ωστόσο ο Μπότο να επιτύχει αλλαγή στη συμφωνία μετέπειτα. Αυτό όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό θα προκαλούσε τη μονιμοποίηση του στην Τούμπα αποτελώντας μια καλή αν μη τι άλλο προσθήκη.

Όλες οι παραπάνω κινήσεις μαζί με τη μονιμοποίηση των Κουλιεράκη και Κωνσταντέλια στη βασική ενδεκάδα έριξε κατακόρυφα το μέσο όρο ηλικίας. Κάτι με το οποίο τουλάχιστον στην αρχή δεν ήταν σίγουρα συμφιλιωμένος ο Ραζβάν Λουτσέσκου.

Η… κυματώδης σχέση του με τον Λουτσέσκου

Όπως ήταν γνωστό από τη μέρα που ο Μπότο έπιασε δουλειά στους Θεσσαλονικείς, ήταν κάποιος που είχε ως φιλοσοφία την απόκτηση και ανάδειξη ταλέντων. Μια σειρά σκέψεων που έγιναν και πράξεις και βρήκαν τα «θέλω» του Λουτσέσκου εντελώς απέναντι.

Ο Ρουμάνος προπονητής άλλωστε ήταν γνωστό πως ήθελε να έχει ένα δεμένο γκρουπ έμπειρων παικτών για να δουλεύει. Οπότε η αλλαγή τόσο σε ηλικιακό, όσο και σε αριθμητικό πλαίσιο στο ρόστερ που υπέστη το περσινό καλοκαίρι έκανε ακόμη πιο έκδηλη τη διάσταση απόψεων των δύο ανδρών.

Εν τέλει οι δύο τους φάνηκε να βρίσκουν μια κοινή γραμμή, αφού έδειχνε να υπάρχει θετική διάθεση ως προς αυτό. Μάλιστα σε αυτό το πλαίσιο το φετινό καλοκαίρι και πριν το γενικό «πάγωμα» των αρμοδιοτήτων του Μπότο, οι δύο τους κατέθεσαν μια λίστα με υποψήφιους μεταγραφικούς στόχους.

Τα δείγματα… γραφής που προμήνυαν την αποχώρηση του

Ωστόσο αυτή δεν προκρίθηκε, αφού επιλέχθηκε ο ΠΑΟΚ να κινηθεί μέσω επιλογών άλλων στελεχών του τμήματος σκάουτινγκ, που ως τότε είχαν δευτερεύοντα ρόλο. Το αποτέλεσμα ήταν προδιαγεγραμμένο έκτοτε και φάνηκε λίγο αργότερα και στις κινήσεις που έκαναν οι Θεσσαλονικείς.

Με παίκτες μακριά από τον τομέα δραστηριοποίησης του Πορτογάλου και ως κερασάκι στην «τούρτα» το χρονικό σημείο που επιλέχθηκε και από τις δύο πλευρές η λήξη της συνεργασίας. Φανερώνοντας με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πως ο ρόλος του 57χρονου πρώην πλέον τεχνικού διευθυντή του ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη το τελευταίο δίμηνο ήταν μονάχα… διακοσμητικός.

Εν κατακλείδι ο Μπότο βρέθηκε σε ένα σύλλογο που είχε να διαχειριστεί και έπρεπε να περάσει για πρώτη φορά στην καριέρα του σε σχέση με όπου είχε εργαστεί πρωτύτερα μια αλλαγή φιλοσοφίας. Να αντιμετωπίσει ευδιάκριτες (σ.σ Financial Fair Play, πόλεμος Ουκρανίας-Ρωσίας) αλλά και δυσδιάκριτες δυσκολίες και να φτιάξει μέσα από αυτές μια ομάδα που θα μπορούσε παράλληλα με τη νέα φιλοσοφία που έφερε να διεκδικεί και άμεσα τίτλους.

Κάτι εξαιρετικά δύσκολο και σπάνιο να συμβεί στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Σαφώς και ο ίδιος έπεσε σε ατοπήματα που όπως φάνηκε του έμειναν «ασυγχώρητα», σε μια σχέση των δύο πλευρών που αν και ξεκίνησε με τις καλύτερες περγαμηνές, έδειχνε πια ξεκάθαρα πως είχε ημερομηνία λήξης.

Έτσι ο ΠΑΟΚ θα κληθεί να διαχειριστεί τη φετινή μεταγραφική περίοδο πιθανότατα με λύσεις εκ των έσω και ο Πορτογάλος τεχνικός διευθυντής να αναζητήσει την επιστροφή στην επιτυχημένη διαχείριση ενός ποδοσφαιρικού πρότζεκτ μακριά από τη Θεσσαλονίκη.

loading...

Previous articleΟΦΗ: Ολοκληρώνει τη μεγάλη επιστροφή του Γκαγιέγος
Next articleMία ακόμη ομάδα «γλυκοκοιτάει» τον Μουκουντί

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here