Ο ΠΑΟΚ στο «Γ. Καραϊσκάκης» κατάφερε παίζοντας εξαιρετικό ποδόσφαιρο κατά διαστήματα να αποδράσει με ένα εμφατικό διπλό κόντρα στον Ολυμπιακό. Ένας εκ των πρωταγωνιστών ήταν ο Μπράντον Τόμας ο οποίος σκόραρε δις και εν γένει έκανε ένα από τα καλύτερα του παιχνίδια με την «ασπρόμαυρη» φανέλα.

Γεγονός που πιστοποίησε τη γενικότερη άνοδο του από την περσινή σεζόν. Μπορεί οι Θεσσαλονικείς να έχουν αποκτήσει έναν επιθετικό στην καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο, τον Άλι Σαμάτα, ωστόσο η εικόνα του Ισπανού τη φετινή αγωνιστική χρονιά δίνει την αίσθηση σε όσους παρακολουθούν την ομάδα, αλλά και στον Ραζβάν Λουτσέσκου, ότι έχει μια επιπλέον «μεταγραφή» στα χέρια του.

Ο υποστηρικτικός επιθετικός που έγινε… killer

Ένα από τα καίρια σημεία βελτίωσης του 28χρονου είναι η τρομερή αποτελεσματικότητα που έχει αποκτήσει. Τη σεζόν 2022/23 ο Τόμας είχε 10 γκολ σε 46 τελικές, δηλαδή περίπου 1 γκολ ανά 4.6 τελικές προσπάθειες. Ενώ εν αντιθέσει φέτος έχει σκοράρει ήδη 6 φορές και 15 προσπάθειες για γκολ. Με απλά μαθηματικά ο βραχύσωμος επιθετικός έχει σχεδόν διπλασιάσει το ποσοστό ευστοχίας του. Πιο συγκεκριμένα από το 21.74% η βελτίωση του αγγίζει… μπασκετικά ποσοστά ευστοχίας αφού φτάνει το 40%.

Μάλιστα η εξαιρετική εμφάνιση και τα δύο γκολ του απέναντι στους Πειραιώτες την περασμένη Κυριακή (5/11) – εκεί όπου είχε 2 σουτ στην εστία και 2 γκολ – ισοφάρισαν και μια περσινή του επίδοση που αναμένεται να ξεπεραστεί στο άμεσο μέλλον. Ο Μπράντον είχε 3 γκολ σε 14 ντέρμπι στα οποία αγωνίστηκε, μαζί με αυτά των play off και του Κυπέλλου Ελλάδος, ενώ την τρέχουσα αγωνιστική σεζόν έφτασε τα 3 σε 4 μόλις ντέρμπι.

Μια συγκεκριμένη κατηγορία που ο Ισπανός δείχνει πόσο έχει καταφέρει να… μεταμορφωθεί είναι πως όσα κάνει φέτος και αναλύθηκαν νωρίτερα, συμβαίνουν με ένα μέσο όρο 3 επαφών στη μεγάλη περιοχή. Αντίθετα πέρυσι όσα συνέβαιναν απαιτούσαν 5.4 επαφές στην αντίπαλη περιοχή από τον επιθετικό του «δικεφάλου».

Ο φορ που πιέζει κινείται και κλέβει μπάλες σαν…χαφ

Επιπλέον μια εξαιρετικά μεγάλη διαφορά του περσινού με τον φετινό Τόμας είναι ο τρόπος και ο χώρος στον οποίο πιέζει. Σε επίπεδο αριθμών υπάρχει σχετική βελτίωση τόσο στα κλεψίματα όσο και στις κερδισμένες μονομαχίες του. Όσον αφορά τα κλεψίματα ανά παιχνίδι ο 28χρονος έχει καταφέρει να μετρά 1.9 ενώ την πρώτη του χρονιά στη Θεσσαλονίκη είχε καταγράψει περίπου 1.6 κατά μ.ο.

Στις μονομαχίες επίσης το φετινό 35% ξεπερνά την περσινή του επίδοση κατά λίγο (34.6%), όμως είναι χαρακτηριστικό, για το πόσο πιο επιδραστικός έχει γίνει ο Ισπανός στο παιχνίδι του ΠΑΟΚ. Φυσικά η άνοδος αυτή καταγράφεται και σε εικόνα τόσο στο ντέρμπι κόντρα στον Ολυμπιακό, όσο και σε γενική σύγκριση της περασμένης με την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο στο πρωτάθλημα της Super League.

Παρακάτω είναι ο περσινός χάρτης κίνησης του Μπράντον στα παιχνίδια του ελληνικού πρωταθλήματος:

Ενώ αντίθετα στα επόμενα δύο γραφήματα θα διαπιστώσετε τη διαφορά τόσο στο φετινό heatmap του Ισπανού, όσο και σε αυτό με αντίπαλο τον Ολυμπιακό.

*Heatmap του παιχνιδιού κόντρα στους Πειραιώτες:

*Heatmap της σεζόν 2023/24:

Όπως επιβεβαιώνουν και οι εικόνες ο Μπράντον Τόμας είναι ένας επιθετικός που φέτος έχει βρει τον τρόπο να συνδυάζει το σκοράρισμα με τη βελτιωμένη παρουσία του σε όλο το γήπεδο. Κάτι που μόνο κέρδος αποτελεί τόσο για τον ίδιο τον ποδοσφαιριστή αφού εξελίσσεται ατομικά, αλλά παράλληλα βελτιώνει και την εικόνα της ομάδας του συνολικά.

Δίκαια λοιπόν δείχνει να κερδίζει τον φετινό του ανταγωνισμό, Άλι Σαμάτα που ως τώρα τουλάχιστον κινείται σε πολύ ρηχά νερά. Με τον Αφρικανό να… προβληματίζει, σε σχέση με όσα έχει καταφέρει να πετύχει ο Ισπανός που βάζει τα εχέγγυα για να σπάσει αρκετά ρεκόρ, πραγματοποιώντας παράλληλα και την καλύτερη σεζόν της καριέρας του.

loading...

Previous articleΔέχθηκε απειλές θανάτου ο πρώην «ασπρόμαυρος» Κάρλος Σαμπράνο! (pic)
Next articleΟ Σάσα Ίλιτς… δείχνει τον δρόμο

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here