Ο Ολυμπιακός φαίνεται πως έχει ξεκινήσει ήδη το σχεδιασμό της επόμενης χρονιάς και στοχεύει στην ενίσχυση του ελληνικού στοιχείου που όπως φαίνεται του λείπει την τρέχουσα σεζόν. Σε αυτό το πλαίσιο έγινε γνωστό από την περασμένη Τετάρτη πως οι Πειραιώτες είναι πολύ κοντά σε συμφωνία με τον 23χρονο κεντρικό αμυντικό Νίκο Γκοτζαμανίδη.

Ο Έλληνας νεαρός σέντερ μπακ αγωνίζεται φέτος με τη φανέλα του Πανσερραϊκού και δεν είναι άγνωστος στους «ερυθρόλευκους» αφού από έχει αγωνιστεί τόσο με την Κ17 όσο και με την Κ19 του Ολυμπιακού, ενώ έχει ξεκινήσει από τα τμήματα υποδομής του ΠΑΟΚ. Ακολούθησε μια τριετία στην ΑΕΛ ενώ από το καλοκαίρι του 2023 είχε αποκτηθεί από τους Σερραίους ως ελεύθερος.

Αν και δεν ήταν εξαρχής βασική επιλογή έγινε κατά τη διάρκεια της χρονιάς έχοντας αφήσει θετικές εντυπώσεις, κάτι που έκανε και τον Ολυμπιακό να ασχοληθεί με την περίπτωση του. Ο Κατερινιώτης κεντρικός αμυντικός έχει αγωνιστεί σε 15 παιχνίδια την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο και είναι ο δεύτερος στη θέση του σε συμμετοχές πίσω από τον… ακούνητο από την ενδεκάδα Μπέργκστρομ που μετρά 28 συμμετοχές.

Τι κάνει όμως ο Γκοτζαμανίδης στο παιχνίδι του, που… έψησε τον Ολυμπιακό να πληρώσει και ένα ποσό για να τον εντάξει από φέτος στο δυναμικό του, αφού το συμβόλαιο του λήγει το καλοκαίρι του 2025;

Θα αναλυθεί στις παρακάτω γραμμές με τη βοήθεια δεδομένων του Wyscout. Ο 23χρονος είναι ο κορυφαίος παίκτης των Σερραίων στα κοψίματα ανά 90λεπτο με 5.71 και 21ος στο πρωτάθλημα λίγο πιο πίσω από τον καλύτερο στόπερ των Πειραιωτών Νταβίντ Κάρμο που έχει 5.8, τον έμπειρο Τζανετόπουλο της Λαμίας με 5.86 αλλά και τον Σιμόν που αγωνίζεται στην ομάδα της Φθιώτιδας και είναι εκ των κορυφαίων αμυντικών του πρωταθλήματος εν γένει, με 6.15.

Ακόμη ο νεαρός είναι μέσα στους παίκτες που δίνουν τις περισσότερες εναέριες μονομαχίες στο πρωτάθλημα ανά 90λεπτό με το 5.48 να τον κατατάσσει 30ο στη σχετική λίστα. Αντίστοιχα ποδοσφαιριστές στην ίδια θέση και ηλικία με τον Γκοτζαμανίδη που βρίσκονται λίγο πιο πάνω είναι ο Καλογερόπουλος του Βόλου που επίσης ανήκει στον Ολυμπιακό με 5.69, ο Χριστόπουλος του Αστέρα με 5.66 και ο Ρέτσος του Ολυμπιακού με 5.65.

Τέλος η κατηγορία που ίσως είναι αυτή που κάνει τον 23χρονο να ξεχωρίζει είναι τα σουτ που σταματά ανά 90λεπτο με τον αριθμό να είναι αρκετά ψηλός με 0.71 και τον ίδιο να βρίσκεται στη θέση 12 ανάμεσα σε όλους τους παίκτες του πρωταθλήματος και φυσικά να είναι ο κορυφαίος για την ομάδα του. Λίγο πιο πάνω του έμπειροι παίκτες όπως ο Μποτία της Κηφισιάς με 0.74, ο Βασίλης Λαμπρόπουλος του ΟΦΗ με 0.79 και ο Κυριάκος Παπαδόπουλος της Λαμίας με 0.97

Στο γενικό πλαίσιο ο 23χρονος έχει 69% συνολικές επιτυχημένες ενέργειες, 85% στην ακρίβεια πάσας, 5.5 μ.ο κερδισμένες εναέριες και επίγειες μονομαχίες ή αλλιώς ποσοστό 60%. Επιπλέον έχει 3.25 εκκαθαρίσεις και ακρίβεια προωθημένων μεταβιβάσεων με 67.5%. Μπορεί λοιπόν ο Γκοτζαμανίδης να μην είναι ο καλύτερος αμυντικός των Σερραίων, σίγουρα όμως η περίπτωση του μοιάζει ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και με αρκετά περιθώρια εξέλιξης όπως δείχνουν τα νούμερα.

Αν θα τα καταφέρει σε ένα δύσκολο «σχολείο», τον Ολυμπιακό, παραμένει ερωτηματικό ωστόσο ο Κατερινιώτης έχει το προσόν ότι επιστρέφει σε ένα περιβάλλον που γνωρίζει από τα πιο μικρά κλιμάκια και ίσως δεν χρειαστεί τόσο χρόνο προσαρμογής. Εν κατακλείδι η κατάσταση που θέλει οι μεγάλες ομάδες του πρωταθλήματος να προχωρούν σε αύξηση των Ελλήνων ίσως δώσει περισσότερες ευκαιρίες στον 23χρονο νεαρό αμυντικό.

loading...

Previous articleΡόμα – Λάτσιο: Βασικός ο Μανδάς στην ήττα των «λατσιάλι»
Next articleΟ Λάρσον αποχωρεί έχοντας «καταπιεί» την δεξιά πλευρά του… Ηρακλείου (Wyscout Analysis)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here