Ο Άρης φέτος αποφάσισε να ρίξει το ζάρι με παίκτες που τα ονόματα τους «τρομάζουν», αλλά κατέληξε να βρίσκει τις λύσεις από επιλογές χαμηλότερου ρίσκου.

Φέτος η ομάδα της Θεσσαλονίκης προσπάθησε να πάει σε επιλογές παικτών που δεδομένα έχουν ποιότητα δεδομένου έχουν πετύχει στο παρελθόν, αλλά είτε τα χρόνια είχαν περάσει, είτε οι τραυματισμοί άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους.

Η λογική ήταν απλή. Ο Άρης θα έπαιρνε παίκτες όπως ο Ιτούρμπε, ο Ζερβίνιο, ο Ετέμπο. Παίκτες οι οποίοι θα μπορούσαν να έρθουν στην Ελλάδα με λίγα χρήματα και να εξελιχθούν σε «διαμάντια» και ο Άρης να πετύχει υπεραξία. Προφανώς οι συγκεκριμένες περιπτώσεις εμπεριέχουν και ένα μεγάλο ρίσκο. Μπορεί το ζάρι να φέρει… εξάρες (όπως έγινε σε κάποιες περιπτώσεις), υπάρχουν όμως και τα «snake eyes».

Για κάθε Ετέμπο ένας Ντουκουρέ και ένας Ντιόπ

Σε ότι έχει να κάνει με το πρώτο κομμάτι, υπάρχουν περιπτώσεις όπως αυτή του Πίτερ Ετέμπο. Ο Νιγηριανός ήρθε στη Θεσσαλονίκη και βρήκε ένα κέντρο… εφιάλτη και μία ομάδα που ήταν εκτός εξάδας. Ο ίδιος είναι παίκτης Premier League, αλλά δεν είχε παίξει ενενηντάλεπτο υψηλής έντασης εδώ και περίπου δώδεκα μήνες. Αυτό ήταν άλλωστε το ρίσκο, αλλά το ρίσκο απέδωσε. Ο Ετέμπο μετέτρεψε τον βάτραχο σε… πρίγκιπα και ο Άρης πριν την διακοπή είχε αλλάξει άρδην την εικόνα του.

Για κάθε Ετέμπο όμως υπάρχει ένας Ντουκουρέ και ένας Ντιόπ. Ο Άρης τα έζησε αυτό στο πετσί του με τους συγκεκριμένους παίκτες. Ξεκινώντας από τον Σείχ Ντουκουρέ, πρόκειται για έναν παίκτη επιπέδου Primera Division. Όσο έπαιξε ήταν αξιοπρεπέστατος, βοηθώντας τον Άρη να πάρει τη τρίτη θέση. Το θέμα είναι ότι για να έρθει ο Ντουκουρέ στην Ελλάδα χρειάστηκαν πολλές εγχειρίσεις. Ο Ιβοριανός είχε μεγάλο πρόβλημα στα γόνατα το οποίο του βγήκε φέτος, στερώντας μία πολύτιμη λύση από την ομάδα του.

Το πρόβλημα όμως δεν είναι τόσο οι «Ντουκουρέ» όσο οι «Ντιόπ». Ο Άρης το καλοκαίρι πήρε τον 25χρονο Ντιόπ. Έναν παίκτη ο οποίος στα 20 του είχε κάνει τη διαφορά στη La Liga και ανάγκασε τη Λυών να δώσει 10.000.000 ευρώ για εκείνον. Από τότε μέχρι σήμερα όμως ο Ντιόπ θεωρείται… οριακά ποδοσφαιριστής, με τον Άρη να έχει σπαταλήσει πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για εκείνον και να τρέχει πλέον άρον-άρον να τον αποδεσμεύσει.

Ο Άρης κάνει καλά τα υπόλοιπα

Ανάμεσα στον Ζερβίνιο, τον Ιτούρμπε, τον Ετέμπο, τον Ντιόπ, τον Ντουκουρέ, τον Χαϊροβιτς θα βρεθεί και ο ένας που θα κάνει τη μεγάλη διαφορά. Σε αυτή τη περίπτωση αυτός ήταν ο Ετέμπο, ο Νιγηριανός που έσωσε το προβληματικό κέντρο του Άρη. Το κέντρο του Άρη όμως το έσωσε από παρόμοιες επιλογές, από τον τραυματία Ντουκουρέ, τον Ντιόπ που δεν είχε παίξει ποδόσφαιρο εδώ και χρόνια και τον Νταμπό που είχε 180 λεπτά τους τελευταίους οκτώ μήνες πέρυσι στη Τουρκία.

Βέβαια το ερώτημα είναι εδώ πώς ο Άρης συνεχίζει να πρωταγωνιστεί αν δε του βγαίνουν τα ρίσκα; Η απάντηση είναι ότι οι κιτρινόμαυροι κάνουν καλά τα υπόλοιπα σωστά. Οι πιο ασφαλείς επιλογές του βγαίνουν. Ο Μπράμπετς που είχε γεμάτες σεζόν με την Βικτόρια Πλζεν, ο Γκρέι ήρθε με 10 γκολ από τη Τσάμπιονσιπ, o Oντουμπάτζιο έπαιξε 2.500 λεπτά στην ίδια ομάδα με τον Γκρέι πριν έρθει στην Ελλάδα.

Οι συγκεκριμένες επιλογές, οι επιλογές «χαμηλού ρίσκου» είναι αυτές που βγαίνουν στον Άρη. Για κάθε Γκρέι, Οντουμπάτζιο και Μπράμπετς θα υπάρχει και ένας Πίρσμαν. Αλλά είναι άλλο το 1 προς 3 και άλλο το 3 προς 1.

Εκτός από τις επιλογές χαμηλού ρίσκου, ο Άρης έχει κάνει εξαιρετικές επιλογές χαμηλού κόστους. Το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο της ομάδας της Θεσσαλονίκης είναι ο πάμφθηνος Πάλμα, ενώ στην άμυνα τον έχουν βγάλει ασπροπρόσωπο οι Σαλέμ Εμπακατά και Μπράντλεϊ Μαζικού. Δύο παίκτες που ήρθαν με πολύ λίγα χρήματα και χωρίς τις περγαμηνές.

Το θέμα είναι τώρα κατά πόσο ο Άρης μπορεί να αφήσει στην άκρη τις κινήσεις που γίνονται πρωτοσέλιδα και να μείνει σε αυτό που κάνει καλά, σε κινήσεις με χαμηλό ρίσκο που και περισσότερες πιθανότητες έχουν να πετύχουν και μικρότερη «πληγή» είναι αν δεν πιάσουν στον απόλυτα βαθμό.

loading...

Previous articleO Nτόι δεν είναι ένα ακόμη false positive (Αnalysis)
Next articleΕίναι ο Κωνσταντέλιας ο νέος Τζόλης; (Αnalysis)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here