Ο ΠΑΟΚ επένδυσε στην ενίσχυση του μεσοεπιθετικού του κομματιού αποκτώντας τρεις ποδοσφαιριστές και διατηρώντας τους ήδη υπάρχοντες. Ο λόγος για τους Σορετίρε, Τισουντάλι και Τσάλοφ. Με τον τελευταίο θα ασχοληθούμε, που ήρθε στη Θεσσαλονίκη για να λύσει ένα βασικό θέμα στους Θεσσαλονικείς. Την έλλειψη γκολ από τους φορ της ομάδας.

Το αν θα ξεκινήσει ο Ρώσος επιθετικός ως βασικός στην αναμέτρηση με τη Μάλμε το βράδυ της Τρίτης (13/8 20:30) δεν δείχνει να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, ωστόσο είναι εξαιρετικά πιθανό να πάρει χρόνο συμμετοχής, ανεξάρτητα από την έκβαση του αγώνα. Άλλωστε κάνει προπονήσεις εδώ και 10 μέρες και με την ομάδα και αγωνιστικό ρυθμό είχε από την Τσσκα Μόσχας επομένως τέτοιο πρόβλημα δεν υπάρχει.

Το θέμα είναι πως θα αποφασίσει ο Ραζβάν Λουτσέσκου να «χτυπήσει» την αντίπαλη άμυνα με τα… όπλα που διαθέτει. Τα οποία προφανώς πλέον είναι αναβαθμισμένα τουλάχιστον ποσοτικά προς το παρόν.

Ο «εκτελεστής» της Τσσκα που ψάχνει την… επανάληψη στον ΠΑΟΚ

Αν σε κάτι ειδικεύεται ο Τσάλοφ είναι στο να σκοράρει και το έχει αποδείξει ουκ ολίγες φορές στην Ρωσία. Έτσι ήταν και η περσινή του χρονιά, γεμάτη σε συνεισφορά σε γκολ. Χαρακτηριστικό πως αναδείχθηκε 3ος σκόρερ στο πρωτάθλημα με 13 γκολ μόλις δύο πίσω από την κορυφή και τον Κασιέρα της Ζενίτ με 15. Ακολούθησε ο Τιουκαβίν με 14 στη 2η θέση.

Ενώ ο Ρώσος φορ κατάφερε να αναδειχθεί και 4ος στα expected goals, με 11.4 για τα 13 που πέτυχε. Αξιοπρόσεκτο είναι πως ο νυν παίκτης του ΠΑΟΚ ήταν πίσω μόνο από τον Κασιέρα ο οποίος… διέλυσε το συγκεκριμένο στατιστικό με 9.82 Expected μόλις ενώ σκόραρε 15 φορές, με τους δύο τους να είναι οι μόνοι που σκόραραν περισσότερες φορές από ότι αναμένονταν (Expected) στο top-10 της σχετικής λίστας.

Με τα παραπάνω νούμερα μπορεί να καταλάβει κανείς πως ο 26χρονος αναδείχθηκε και μέσα στους κορυφαίους στο σκοράρισμα ανά 90λεπτο. Εκεί έφτασε το 0.54 όντας μέσα στην 5αδα, αλλά ουσιαστικά 3ος αφού οι πρώτοι δύο στην σχετική κατηγορία δεν είχαν τα ίδια λεπτά με τους τρεις επόμενους, αλλά πολύ λιγότερα.

Ενώ ανά 90λεπτο σε XG+XA (Expected Goals+Assists) ο Ρώσος έπιασε το 0.61 μπαίνοντας στο top-10, στην 7η θέση σε ισοβαθμία πιο συγκεκριμένα. Σε όλες τις παραπάνω κατηγορίες αλλά και σε αυτή ο Τσάλοφ ήταν ο κορυφαίος για την Τσσκα Μόσχας.

Μια μόνιμη και κινούμενη απειλή για τους αντίπαλους αμυντικούς

Βέβαια ο Τσάλοφ κατάφερε να είναι και από τους πιο δραστήριους παίκτες της Τσσκα Μόσχας σε αρκετούς τομείς, όπως και τα σουτ που επιχείρησε γενικότερα. Έφτασε τα 47, αριθμό που δεν έπιασε κανένας συμπαίκτης του και βρέθηκε 10ος σε ισοβαθμία με τον Κασιέρα. Μάλιστα κατάφερε να είναι και από τους πιο εύστοχους με 57.45% ποσοστό, δηλαδή 27 σουτ από όσες προσπάθειες πήρε.

Διόλου άσχημα αφού αναδείχθηκε 2ος συνολικά σε αυτό το στατιστικό με 1ο για πολύ μικρή διαφορά, τον Τιουκάβιν με 57.97%. Μάλιστα ο τρόπος που έκανε αρκετά από τα σουτ του ο Τσάλοφ δείχνει πως μπορεί να είναι και συμμετοχικός στην επιθετική ανάπτυξη, γνωρίζοντας παράλληλα και που να τοποθετηθεί για να τελειώνει τις φάσεις. Πιο συγκεκριμένα στην κατηγορία Shots From Play ο Ρώσος έφτασε το 51.28%, δηλαδή ελάχιστα παραπάνω από τα μισά του σουτ, περίπου 23-24 προήλθαν από οργανωμένες επιθέσεις.

Οι δύο τελευταίες επιθετικές κατηγορίες που ξεχώρισε ο νέος σέντερ φορ του ΠΑΟΚ ήταν τόσο οι ντρίμπλες 1vs1 όσο και οι επαφές στην αντίπαλη περιοχή. Σε αμφότερες τις κατηγορίες ο Τσάλοφ ήταν ο κορυφαίος για την Τσσκα, με τις ντρίμπλες να τον τοποθετούν 23ο συνολικά στο πρωτάθλημα έχοντας 72 συνολικά.

Όσον αφορά τις επαφές στο τελευταίο τρίτο και πιο συγκεκριμένα την περιοχή της αντίπαλης ομάδας, ο 26χρονος έφτασε τις 86, μπαίνοντας στο top-10, σε ισοβαθμία στην 9η θέση με τον Ζαμπολότνι, τότε συμπαίκτη του.

Ο Τσάλοφ που δεν είναι μόνο σκόρερ αλλά και… δημιουργός

Ο Ρώσος φορ δεν έμεινε μόνο στη επιθετική συνεισφορά με τα γκολ του και αν και δεν είχε πολλές ασίστ, 4 πιο συγκεκριμένα, κατάφερε να συμβάλλει σε ορισμένες σημαντικές κατηγορίες της δημιουργίας παιχνιδιού. Σε πάσες κλειδιά αν και σέντερ φορ ήταν από τους κορυφαίους του πρωταθλήματος με 16, όντας στη 5η θέση σε ισοβαθμία.

Ενώ το 0.67 ανά 90λεπτο τον έφερε στην 15η θέση σε ισοβαθμία και ήταν ο κορυφαίος της Τσσκα Μόσχας ξεπερνώντας όλους τους συμπαίκτες του.

Ο Τσάλοφ ήταν εξαιρετικός και στις Smart Passes, όντας μάλιστα από τους καλύτερους στο πρωτάθλημα. Έφτασε τις 18 και αναδείχθηκε 5ος και ο καλύτερος των Ρώσων και σε αυτό τον τομέα του παιχνιδιού και στο 90λεπτο φυσικά με 0.75.

Ενώ οι εύστοχες έφτασαν σε ένα απίθανο νούμερο με 61.1% και 11/18 πιο συγκεκριμένα, ποσοστό που τον έφερε στη 2η θέση συνολικά, πίσω μόνο από τον Γιουσίποφ με 66.7%.

Οι τελευταίοι δύο τομείς είναι το ποσοστό ευστοχίας στις κάθετες πάσες το οποίο είναι εξαιρετικό και έφτασε τις 9/17. Έτσι στον σχετικό πίνακα ο Τσάλοφ ανέβηκε ως και την 6η θέση με 52.9% και φυσικά ήταν και εδώ ο καλύτερος παίκτης της Τσσκα Μόσχας. Ενώ στον συνολικό πίνακα της ίδιας κατηγορίας αναδείχθηκε 24ος, επίδοση πολύ καλή, αφού αναφερόμαστε σε σέντερ φορ.

Τέλος και στις πάσες Deep Completions, που είναι αυτές οι οποίες δημιουργούν επικίνδυνες στιγμές και συμβαίνουν στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου και μέσα στην αντίπαλη περιοχή, ο Τσάλοφ κατάφερε να πιάσει το εντυπωσιακό νούμερο των 42.

Ένας εκ των κορυφαίων φορ στη Ρωσία την τελευταία δεκαετία με το «στοίχημα» να λύσει το πρόβλημα του ΠΑΟΚ

Όπως φαίνεται από όλα τα παραπάνω ο Φέντορ Τσάλοφ μπορεί να προσφέρει τόσο σε επιθετικό όσο και σε δημιουργικό κομμάτι στο πλάνο του ΠΑΟΚ και του Ραζβάν Λουτσέσκου. Την περασμένη χρονιά αναδείχθηκε μάλιστα ο 3ος καλύτερος φορ στο Index του Wyscout στο Ρωσικό πρωτάθλημα, κάτι που έχει συμβεί άλλες δύο φορές στο πέρασμα του στην Τσσκα, μπαίνοντας στο top-5.

Αν θα ξεκινήσει από σήμερα (13/8 20:30) κόντρα στη Μάλμε είναι άγνωστο, ωστόσο ο Ρώσος περνώντας ο καιρός θα πάρει περισσότερο αγωνιστικό χρόνο και θα «δεθεί» με την υπόλοιπη ομάδα. Από την άλλη οι πρωταθλητές Ελλάδας ελπίζουν στο πρόσωπο του Τσάλοφ τον επιθετικό και τα γκολ που έψαχναν στην μετά… Πρίγιοβιτς εποχή.


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here