Μια από τις πιο εντυπωσιακές μεταγραφές του φετινού καλοκαιριού ήταν η απόκτηση του Ταρίκ Τισουντάλι από τον ΠΑΟΚ. Για τον Μαροκινό οι πρωταθλητές Ελλάδας ξόδεψαν ένα ποσό περίπου στα 2εκ. ευρώ και λίγο παραπάνω και περίπου 4εκ. ευρώ θα δοθούν σε συμβόλαια στην ερχόμενη τριετία.

Μάλιστα ο 31χρονος έκανε το επίσημο ντεμπούτο του χθες (6/8) κόντρα στη Μάλμε στο Eleda Stadion, αγωνιζόμενος 30 λεπτά και δείχνοντας πως ναι μεν είναι έτοιμος να πάρει χρόνο, ωστόσο χρειάζεται κιόλας κάποιο διάστημα για να προσαρμοστεί με την υπόλοιπη ομάδα. Ο Μαροκινός επιθετικά δεν έκανε πολλά πράγματα, ήταν σωστός στις μεταβιβάσεις του ωστόσο.

Πιο συγκεκριμένα είχε 3/3 πάσες και 2/2 πάσες πίσω. Ενώ στις μονομαχίες δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει την άμυνα της Μάλμε με μόλις 1/6 κερδισμένες. Ωστόσο είναι βέβαιο πως με τον καιρό η εικόνα του θα βελτιωθεί και πιθανότατα να πάρει και παραπάνω χρόνο με τους Σουηδούς στη ρεβάνς της Τούμπας (13/6 20:30).

Ο Τισουντάλι προέρχεται από μια εκπληκτική σεζόν άλλωστε με την Γάνδη, γεμάτη σε γκολ και ασίστ. Σε 51 συμμετοχές έφτασε τα 21 γκολ και είχε και 12 ασίστ, όντας από τους καλύτερους παίκτες συνολικά στο Βέλγικο πρωτάθλημα. Μια τέτοια χρονιά είναι άξια ανάλυσης και έχει πολλούς λόγους όπως θα διαβάσετε παρακάτω.

Ο Τισουντάλι που διέλυσε τα… κόντερ σε γκολ & ασίστ

Αν και έχει παίξει τα περισσότερα του παιχνίδια ως αριστερό εξτρέμ ο έμπειρος επιθετικός έχει σκοράρει αρκετά στην καριέρα του και το έκανε και την περασμένη σεζόν. Ο Τισουντάλι έφτασε τα 14 γκολ στο πρωτάθλημα όντας συνολικά 8ος στον πίνακα των σκόρερ ενώ και στα expected goals ήταν πολύ ψηλά με 11.65 όσα είχε και ο Κοϊτά, παίκτης της ΑΕΚ πλέον.

Ενώ συνολικά ο συνδυασμός γκολ και ασίστ του έφτασε το εντυπωσιακό νούμερο των 23, τοποθετώντας τον εαυτό του στην 4η θέση στο πρωτάθλημα και ο κορυφαίος της Γάνδης. Πιο συγκεκριμένα έφτασε τις 9 ασίστ οριακά κάνοντας double-double. Παράλληλα στα Expected Goals&Assists έφτασε το τρομερό 17.7 που… διέλυσε στην πραγματικότητα με τα 23 γκολ-ασίστ που πέτυχε συνδυαστικά.

Τέλος ανά 90λεπτο ο 31χρονος επιθετικός είχε 0.49 γκολ δηλαδή σκόραρε περίπου ένα γκολ ανά 2 παιχνίδια.

Total Assists
Total Goals & Assists

Μάλιστα όπως αναφέρθηκε πριν ο Μαροκινός ήταν από τους κορυφαίους στο πρωτάθλημα Βελγίου και στις ασίστ για τη σεζόν 2023/24. Ο νυν επιθετικός του ΠΑΟΚ με τις 9 ασίστ που μοίρασε έφτασε το τρομερό 0.31 ανά παιχνίδι όντας και πάλι ο κορυφαίος της Γάνδης και πίσω μόνο από τους Βερσάερεν της Άντερλεχτ με 0.36 και Πουέρτας της Ουνιόν με 0.40.

Ενώ όσον αφορά τις αναμενόμενες (Expected) Assists, μπήκε οριακά στην πρώτη δεκάδα, με 6.06, ωστόσο ήταν από τους λίγους, συγκεκριμένα άλλοι 2-3 είχαν τόσο ψηλότερες ασίστ από τις αναμενόμενες. Ο Μαροκινός έφτασε να έχει 3 παραπάνω συνολικά (σ.σ 9 από 6.06), γι’ αυτό άλλωστε βρέθηκε και 2ος στην κανονική λίστα των τελικών πασών.

Assists Per 90 Min
Expected Assists
Το «ξεδίπλωμα» της επιθετικής του αρετής μέσω των εύστοχων τελικών και η μόνιμη απειλή στην αντίπαλη περιοχή

Όπως είναι αναμενόμενο ο Αφρικανός κατάφερε να έχει και αρκετές τελικές προσπάθειες με μεγάλο ποσοστό μάλιστα να είναι και εύστοχες. Χαρακτηριστικά έφτασε τις 76 τελικές οι περισσότερες για παίκτη της Γάνδης που τον τοποθέτησαν στην 8η θέση του πρωταθλήματος. Αυτό ανά 90λεπτο μεταφράζεται σε 2.65 σουτ, ή αλλιώς 14η θέση ανάμεσα στους κορυφαίους του πρωταθλήματος.

Το επίσης αξιοπρόσεκτο στατιστικό που φανερώνει την εκτελεστική δεινότητα που έχει ο Τισουντάλι και έδειξε και την περασμένη σεζόν, είναι πως σε σχέση με τους πρώτους 10 σε τελικές καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν ήταν ο κορυφαίος σε ευστοχία με ποσοστό 50%. Δηλαδή 1/2 σουτ του εύρισκε εστία ή σε σύνολο τα 38 από τα 76, επομένως ήταν άμεση απειλή για τους αντιπάλους της Γάνδης, αμυντικούς και τερματοφύλακες.

Shots On Target %
Total Shots

Βέβαια οι φορές που πάτησε περιοχή ο ίδιος δεν ήταν λίγες ίσα-ίσα ήταν από τους πιο απειλητικούς παίκτες του πρωταθλήματος σε αυτόν τον τομέα, όπως βέβαια και στους προηγούμενους που αναφέρθηκαν. Στις συνολικές επαφές στην αντίπαλη περιοχή έπιασε ένα τρομερό νούμερο έχοντας 192, πίσω μόνο από τον πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος τον Ντένκει με 211.

Ενώ σε σχέση με τις επαφές που έκανε ανά 90λεπτο ήταν ο Νο1 του πρωταθλήματος συνολικά με 6.7, αφήνοντας πολύ πίσω τους επόμενους, σχεδόν 1 επαφή κάτω τον δεύτερο.

Touches In Penalty Area Per 90 Min
Touches In Penalty Area Total
Ο Τισουντάλι που δεν σκοράρει μόνο αλλά συμβάλλει και στη δημιουργία συνδυασμό που… λατρεύει ο Λουτσέσκου

Εκτός από τις 9 ασίστ ο Ταρίκ Τισουντάλι κατάφερε να συμβάλλει και σε άλλες πτυχές του παιχνιδιού της Γάνδης στο δημιουργικό κομμάτι. O 31χρονος επιθετικός αναδείχθηκε ο Νο1 στο πρωτάθλημα του όσον αφορά τις πάσες κλειδιά, αφού έφτασε τις 29, όσες είχε και ο Κάμερον Πουέρτας της Ουνιόν Σεντ Ζιλουάζ και έτσι μοιράστηκαν την κορυφή.

Ανά 90 λεπτά ο νυν παίκτης του ΠΑΟΚ μοίρασε 1.01 φορά τη μπάλα με αυτόν τον τρόπο και τον ξεπέρασαν μόλις δύο ποδοσφαιριστές, αμφότεροι της Γκενκ, βάζοντας τον στην 3η θέση.

Total Key Passes
Key Passes Per 90 Min

Υπάρχουν άλλες δύο δημιουργικές κατηγορίες που ξεχώρισε την περασμένη σεζόν ο Τισουντάλι. Η μια από αυτές αφορά τις Smart Passes. Τις μεταβιβάσεις δηλαδή με την οποίες δημιουργείται άμεση απειλή για γκολ. Εκεί ο Μαροκινός έφτασε τις 25, 6ος στο πρωτάθλημα με ισοβαθμία, ενώ ανά 90λεπτο αυτό μεταφράζεται σε 0.87 τοποθετώντας τον στο top-10.

Ενώ από τις 25 που επιχείρησε ήταν από τους πιο εύστοχους συνολικά με 52% ή αλλιώς 13/25. Μόνο έξι ποδοσφαιριστές τον ξεπέρασαν σε ευστοχία χωρίς όλοι να έχουν κάνει τόσες πολλές πάσες όσες αυτός.

Smart Passes Accuracy %
Smart Passes Total

H δεύτερη κατηγορία είναι τα deep completions. Ο Μαροκινός επιθετικός κατάφερε να είναι ο Νο2 του πρωταθλήματος συνολικά πίσω μόνο από τον Ντρέιερ της Άντερλεχτ που έφτασε τις 90. Ο 31χρονος σταμάτησε στις 71 σε ένα νούμερο που ανά παιχνίδι του έδωσε την 4η θέση στην κατάταξη με 2.47.

Deep Completions Per 90 Min
Deep Completions Total
Ο Τισουντάλι που περιμένει ο ΠΑΟΚ και μπορεί να γίνει ποδοσφαιρικός «έρωτας» του Ραζβάν Λουτσέσκου

Αν μη τι άλλο ο 31χρονος ήρθε στη Θεσσαλονίκη για τον ΠΑΟΚ έχοντας στην πλάτη του μια εξαιρετικά γεμάτη χρονιά, που τον έβαλε συνολικά σε 14! κατηγορίες μέσα στους κορυφαίους του Βέλγικου πρωταθλήματος και στις περισσότερες μάλιστα την πρώτη πεντάδα εξ αυτών. Και όπως αναφέρθηκε νωρίτερα επιθετικός που σκοράρει και συμβάλλει και σε άλλους τομείς του παιχνιδιού όπως η δημιουργία μπορεί να αποτελέσει ποδοσφαιρικό «έρωτα» για τον Ραζβάν Λουτσέσκου.

Το δεδομένο είναι ότι όταν θα μπει αυτός ο ποδοσφαιριστής ενεργά στο ροτέισον των πρωταθλητών Ελλάδας ο Ρουμάνος τεχνικός θα έχει στα χέρια του έναν επιθετικό με διαφορετικές & δοκιμασμένες ικανότητες στο παιχνίδι του, τόσο στο σκοράρισμα όσο και στη δημιουργία και μια μόνιμη απειλή για τις αντίπαλες άμυνες.


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here