Έρχεται να καλύψει μια δύσκολη συνθήκη. Ή μάλλον για να είμαστε πιο ακριβείς έρχεται να πάρει τον ηγετικό ρόλο από τον Ίνγκι Ίνγκασον που αποχώρησε από τον ΠΑΟΚ για λογαριασμό της Μίντιλαντ. Ο λόγος για την πρώτη φετινή μεταγραφή του «δικεφάλου» τον Γουίλιαμ Τρόοστ Εκόνγκ.

Ο θηριώδης ύψους 1.91μ αρχηγός της εθνικής ομάδας της Νιγηρίας έχει μια πολύ δύσκολη αποστολή μπροστά του και σε μικρό χρονικό διάστημα. Να καταφέρει να εμπνεύσει τους συμπαίκτες του και τον Ραζβάν Λουτσέσκου ότι μπορεί αρχής γενομένης από τα ευρωπαϊκά παιχνίδια του ΠΑΟΚ να είναι αυτός που θα πάρει τα… κλειδιά της άμυνας των «ασπρόμαυρων».

Ο Μασιμιλιάνο Φίνα, δημοσιογράφος του Sportitalia.com, είναι απόλυτα βέβαιος ότι μπορεί να μπει στα… παπούτσια του Ισλανδού και μιλάει στο transfergeeks.gr γι’ αυτόν.

Μεταξύ άλλων σχολιάζει το εντυπωσιακό πρώτο πέρασμα του από την Ιταλία με τη φανέλα της Ουντινέζε, το σύστημα στο οποίο αποδίδει καλύτερα, τα πιο δυνατά αλλά και τα αδύναμα στοιχεία του παιχνιδιού του, τη δεύτερη του περιπέτεια στην Ιταλία το διάστημα πριν έρθει στη Θεσσαλονίκη με τη φανέλα της Σαλερνιτάνα και το τι φέρνει στον ΠΑΟΚ ο ερχομός του.

-Η καριέρα του Εκόνγκ στην Ιταλία ξεκινάει πριν τη Γουότφορντ με το πέρασμα του από την Ουντινέζε στην οποία άφησε θετικές εντυπώσεις. Τι θυμάσαι από εκείνη την περίοδο; Τι γράφονταν από τα μίντια της χώρας το χρονικό διάστημα που βρέθηκε στο πρωτάθλημα και όταν έφυγε, αλλά και ποια η δική σου γνώμη γι’ αυτόν τότε;

Μ. Φίνα: «Μιλούσαμε ανέκαθεν για έναν αξιόπιστο και έμπειρο κεντρικό αμυντικό. Η φυσική του δύναμη είναι το κύριο χαρακτηριστικό του. Ένας εντυπωσιακός κεντρικός αμυντικός, ένας κολοσσός. Ήταν εξαιρετικά δύσκολο να τον περάσεις και επίσης εξίσου δύσκολο να τον μαρκάρεις όταν αποφασίσει να ανέβει σαν έξτρα επιθετικός σε εκτέλεση κόρνερ. Πραγματοποίησε 66 συμμετοχές για την Ουντινέζε σε δύο σεζόν, συνεχώς σαν βασικός πριν πωληθεί με μόνιμη μεταγραφή στη Γουότφορντ. Στα ασπρόμαυρα δεν κατάφερε να σκοράρει και με την άφιξη του Λούκα Γκόττι στον πάγκο της Ουντινέζε η ομάδα αποφάσισε να κάνει φόκους σε άλλα ζητήματα.»

-Όσο διάστημα βρέθηκε στην Ιταλία, έπαιξε σε δύο συστήματα. Τόσο σε τετράδα στην άμυνα, όσο και σε τριάδα και στη Σαλερνιτάνα και στην Ουντινέζε. Από όσα έχεις δει σε ποιο από τα δύο συστήματα πιστεύεις ότι ταιριάζει καλύτερα;

Μ. Φίνα: «Αρχικά να τονίσω ότι μιλάμε για έναν ποδοσφαιριστή… πολλαπλών χρήσεων ικανό να προσαρμόζεται και στα δύο αμυντικά συστήματα, αλλά προτιμά αυτό με τους τρεις αμυντικούς. Στη Σαλερνιτάνα τον ήθελε ο Νταβίντε Νίκολα αφού ήταν ένας παίκτης που τον είχε κοουτσάρει στο παρελθόν και στην Ουντινέζε και ήξερε τι μπορεί να προσφέρει στο αγαπημένο του σύστημα, αυτό με τρεις αμυντικούς και τον χρησιμοποιούσε πάντα εκεί. Πριν γυρίσει στην Ιταλία ωστόσο ο προπονητής του στη Γουότφορντ, Χίσκο Μουνιόθ τον τοποθετούσε και σε τετράδα, όπου έπαιζε με την ίδια άνεση.»

-Η Σαλερνιτάνα μπορούσε να ενεργοποιήσει τη σχετική οψιόν αγοράς που είχε συμφωνηθεί και να τον αγοράσει με το τέλος του δανεισμού του το φετινό καλοκαίρι από τη Γουότφορντ. Γιατί δεν το έκανε, ο σύλλογος δεν έμεινε ευχαριστημένος με τη συνεισφορά του;

Μ. Φίνα: «Κατά τη διάρκεια της φετινής σεζόν ο προπονητής της Σαλερνιτάνα άλλαξε, επιλέγοντας τον Πάουλο Σόουζα που ήταν ο… αρχιτέκτονας της παραμονής στη Serie A. Mε την ομάδα έκανε 9 συμμετοχές που… εμπλουτίστηκαν από το γκολ του κόντρα στην Ουντινέζε στον προτελευταίο αγώνα. Κάποιοι τραυματισμοί καθόρισαν την πορεία του στο Σαλέρνο, αφού έχασε ένα διάστημα και όταν επανήλθε στα μέσα Μαρτίου, ο Πορτογάλος προπονητής είχε βρει την αμυντική σταθερότητα που έψαχνε με τους Γκίομπερ, Πιρόλα και Ντανίλιουκ και σε συνεννόηση με τον τεχνικό διευθυντή, Μόργκαν Ντε Σάνκτις προτίμησαν να δώσουν βάρος σε άλλους μεταγραφικούς στόχους.»

-Ποια είναι τα θετικά και τα αρνητικά πάνω στο παιχνίδι του αλλά και σε φυσικά χαρακτηριστικά;

Μ. Φίνα: «Όπως είπα και νωρίτερα έχει εξαιρετικά σωματικά προσόντα, είναι πολύ καλός στις ψηλές μπάλες και στις διεκδικήσεις. Υστερεί λίγο σε ταχύτητα και λόγω ύψους, στο να κατευθύνει ο ίδιος το παιχνίδι με τα πόδια και στην τεχνική γενικότερα. Αρκετά σωστός αμυντικός, χαρακτηριστικό ότι έχει δεχθεί μόλις 31 κίτρινες κάρτες και 3 κόκκινες σε 274 παιχνίδια.»

-Τώρα όσον αφορά τα ψυχολογικά χαρακτηριστικά του. Aντικαθιστά έναν ηγέτη μέσα στο γήπεδο (σ.σ Ίνγκασον), μπορεί να πάρει επάξια τη θέση του και σε αυτό το κομμάτι;

Μ. Φίνα: «Μπορεί να πάρει τα κλειδιά της άμυνας του ΠΑΟΚ. Χαρισματικός, μιλά πολύ κατά τη διάρκεια του αγώνα. Άλλωστε γι’ αυτό το πρώτο πράγμα που κάνει στην ομάδα που πηγαίνει είναι να μάθει τη γλώσσα της χώρας.»

-Θυμάσαι ένα εξαιρετικό παιχνίδι που έκανε και κάποια πολύ κακή στιγμή που μπορεί να είχε και να συζητήθηκαν αμφότερα στην Ιταλία;

M. Φίνα: «Πιθανόν το καλύτερο παιχνίδι του να ήταν στο περσινό του πέρασμα από την Σαλερνιτάνα στο Στάδιο Αρέτσι κόντρα στην Ουντινέζε τόσο από αμυντική συνοχή, όσο και από την άποψη ότι σκόραρε το νικητήριο γκολ. Όσον αφορά τις χειρότερες στιγμές του και οι δύο το 2019. Η πρώτη σε ένα Ουντινέζε-Σασσουόλο όταν έδωσε στον Στέφανο Σένσι το γκολ που άνοιξε το σκορ από εύκολο λάθος και η δεύτερη στο Αφρικανικό κύπελλο στον ημιτελικό μεταξύ Αλγερίας και Νιγηρίας όταν και ήταν ο πρωταγωνιστής ενός άτυχου αυτογκόλ.»

-Στον ΠΑΟΚ θα χρειαστεί η άμεση ενεργοποίηση του αφού η ομάδα έχει ευρωπαϊκό παιχνίδι σε 20 μέρες. Μπορεί να προσαρμοστεί μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα από αυτά που θα ζητήσει ο προπονητής απ’ αυτόν;

Μ. Φίνα: «Ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πρώτης του περιπέτειας στην Ιταλία με την Ουντινέζε με τον Βελάσκεθ ως προπονητή σε μικρό χρόνο ανέβηκε στην ιεραρχία και έγινε σημείο αναφοράς για την ασπρόμαυρη άμυνα. Θα τον έβλεπα να ταιριάζει απόλυτα με τον Κουλιεράκη στο 4-2-3-1 του Λουτσέσκου. Φέρνει στον ΠΑΟΚ εμπειρία όπως ο Ίνγκασον που αποχώρησε.»

-Τέλος ένα γενικό σχόλιο. Μπορεί να πετύχει στον ΠΑΟΚ στην κατάσταση που είναι τώρα; Ποια η γνώμη σου;

Μ. Φίνα: «Όπως είπα και νωρίτερα πρόκειται για έναν πολύ έμπειρο αμυντικό που έχει παίξει σε Ιταλία, Τουρκία, Βέλγιο, Ολλανδία και Νορβηγία. Θα ενισχύσει την ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου. Μιλάμε άλλωστε για παίκτη που είχε εντυπωσιάσει και σε επίπεδο Παγκοσμίου Κυπέλλου το 208 στη Ρωσία. Την τελευταία σεζόν έχασε λίγο τον συνεχή αγωνιστικό ρυθμό του αλλά πιστεύω πως είναι κάτι που θα ξαναβρεί στην Ελλάδα.»

loading...

Previous article«Τελειώνει» του Κάρλσον – Από τις ακριβότερες μεταγραφές στην ιστορία του Άρη
Next article«Καλησπέρα Αντώνη» – Η Ρακόφ ανακοίνωσε τον Τσιφτσή

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here