Μια από τις μεταγραφές που έκαναν «κρότο» στη φετινή μεταγραφική περίοδο ήταν αυτή του Τετέ στον Παναθηναϊκό. Για τον Βραζιλιάνο οι Κυπελλούχοι Ελλάδας ξόδεψαν συνολικά ένα ποσό περίπου στα 7εκ. ευρώ χωρίς να υπολογίζεται το συμβόλαιο του, που φτάνει τα 2.7εκ. ευρώ το χρόνο. Μάλιστα ο 24χρονος εξτρέμ έκανε και το επίσημο ντεμπούτο του στον επαναληπτικό το βράδυ της Πέμπτης (1/8) κόντρα στην Μπότεφ Πλόβντιβ αγωνιζόμενος για μισή ώρα.

Ο Λατίνος δεν έδειξε πολλά πράγματα τουλάχιστον στο επιθετικό κομμάτι αλλά είχε μεγάλη διάθεση και τουλάχιστον στις μεταβιβάσεις του ήταν σχεδόν άψογος. Πιο συγκεκριμένα έκανε μόλις 1 πάσα λάθος. Πιο συγκεκριμένα μέτρησε 1/1 μακρινή πάσα, 2/2 κάθετες, 2/2 στο τελευταίο τρίτο, 1/1 στη μεγάλη περιοχή, 4/4 προωθημένες και 4/5 πίσω πάσες, με συνολικά 93% ποσοστό δηλαδή 14/15 σωστές.

Εκτός αυτών είχε 4/8 κερδισμένες μονομαχίες, 1/1 σωστή ντρίμπλα, 0.65 XAssists, 1 επαφή στην αντίπαλη περιοχή, 1 κερδισμένο φάουλ και ένα σουτ εκτός εστίας. Με τον Άγιαξ πολύ πιθανόν ο Τετέ να πάρει και θέση βασικού, αλλά όπως και να έχει το ξεκίνημα του με τους «πράσινους» ήταν ενθαρρυντικό.

Η καριέρα του από την αρχή έδειχνε ότι πρόκειται για έναν μη συνηθισμένο ποδοσφαιριστή, αφού σε ηλικία 19 ετών άρχιζε να δείχνει το ταλέντο του παίρνοντας χρόνο με την ανδρική ομάδα της Σαχτάρ. Ακολούθησαν σχεδόν 3, για την ακρίβεια 2.5 γεμάτες χρονιές με την τελευταία – 2021/22 – να διακόπτεται για λόγους που δεν αφορούν το ποδόσφαιρο (σ.σ πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας τον Φεβρουάριο του 2022).

Ωστόσο εκείνη τη σεζόν το ξεκίνημα του ήταν εκρηκτικό, περισσότερο από κάθε άλλο με 9 γκολ και 1 ασίστ σε 17 παιχνίδια. Αν ολοκληρώνοντας κανονικά εκείνη η σεζόν πιθανότατα ο Τετέ να έπαιρνε μεταγραφή που δεν θα επέτρεπε στον Παναθηναϊκό καν να τον… κοιτάξει το φετινό καλοκαίρι.

Το απίθανο 50% ευστοχίας που τον έκανε τον δεινότερο εξτρέμ-σκόρερ του Ουκρανικού πρωταθλήματος

Μέχρι τότε όσον αφορά το πρωτάθλημα ο Βραζιλιάνος εξτρέμ είχε 58 συμμετοχές, 16 γκολ και 9 ασίστ είχε δηλαδή την προδιάθεση να συμμετέχει σε σκοράρισμα ή δημιουργία. Ωστόσο εκείνη η χρονιά τον «εκτόξευσε», αφού ήταν 3ος σκόρερ στο πρωτάθλημα με 9 γκολ, πίσω από τους Τσιγκάνκοφ (11) και Ντόβμπικ (13).

Ενώ τα 0.8 γκολ του ανά 90λεπτο τον έκαναν τον δεινότερο εξτρέμ του Ουκρανικού πρωταθλήματος όσον αφορά το σκοράρισμα. Επιπρόσθετα όσον αφορά τον συνδυασμό γκολ και ασίστ ανά παιχνίδι αν και είχε μόλις 1 ασίστ, αναδείχθηκε 5ος στη σχετική κατάταξη με 0.69. Από συμπαίκτες του τον ξεπέρασε ο έτερος βασικός εξτρέμ των Ουκρανών εκείνη την περίοδο, Μανόρ Σόλομον με 0.72.

Goals Total
XG+XA Per 90Min

Φυσικά το γεγονός ότι συμμετείχε τόσο πολύ στο σκοράρισμα, του έδινε ψυχολογία να δοκιμάζει τα πόδια του και αν και εξτρέμ ήταν ένας από τους παίκτες με τις περισσότερες τελικές προσπάθειες στο πρωτάθλημα. Τέταρτος με τετραπλή ισοβαθμία και 39 τελικές ο παίκτης της Σαχτάρ με τις περισσότερες μαζί με τον Σόλομον (39).

Ανά παιχνίδι μετρούσε 3.45 σουτ, ευρισκόμενος στην 6η θέση της κατάταξης του πρωταθλήματος ενώ όσον αφορά τα εύστοχα σουτ του και εκεί ήταν από τους κορυφαίους, αφού το 48%, σχεδόν 1/2 βρήκαν εστία. Ο πιο εύστοχος παίκτης της Σαχτάρ με διαφορά από τον δεύτερο (Σόλομον 33.3%).

Total Shots
Shots On Target %
Η κορυφαία «απειλή» της Σαχτάρ για την αντίπαλη περιοχή και ένας εξαιρετικός ντριμπλέρ

Όλη η επιθετική αρετή που ξεδίπλωνε ο Τετέ φυσικά δεν μπορούσε να γίνεται από απόσταση, αφού έπρεπε να πατάει περιοχή. Και το έκανε με πολύ μεγάλη συχνότητα και επιτυχία, όπως τελικά φάνηκε. Οι 87 συνολικές επαφές στο πρωτάθλημα τον έφεραν στην 4η καλύτερη επίδοση και κορυφαία για τη Σαχτάρ.

Μάλιστα αναδείχθηκε πρώτος σε όλο το πρωτάθλημα στο σχετικό στατιστικό ανά 90λεπτο αφού στα 1018 λεπτά που αγωνίστηκε ο μέσος όρος του ανά παιχνίδι ήταν 7.7 επαφές στην αντίπαλη περιοχή.

Total Touches In Penalty Area Per 90 Min
Total Touches In Penalty Area

Ο Βραζιλιάνος εξτρέμ ήταν τρομερός και στο κομμάτι της ντρίμπλας στο 1vs1 πιο συγκεκριμένα. Ο Τετέ σε 17 παιχνίδια έκανε 105 ντρίμπλες, πίσω μόνο από τον Τσιταϊσβίλι της Τσερνομόρετς που έφτασε τις 129. Στην ίδια κατηγορία όσον αφορά το 90λεπτο ο νυν παίκτης του Παναθηναϊκού είχε φτάσει στο 9.28, όντας ο 3ος καλύτερος παίκτης του πρωταθλήματος.

Ενώ στο πόσες ήταν επιτυχημένες από αυτές ο Τετέ έφτασε το 58%, περίπου με 6 στις 10, συνολικά πιο πίσω σε σχέση με τις άλλες κατηγορίες στην 18η θέση του πρωταθλήματος.

1vs1 Dribbling Per 90Min
1vs1 Dribbling Total
Ο Τετέ που δεν είναι μόνο σκόρερ, αλλά συμβάλλει και δημιουργικά

Τέλος ο Τετέ σε αυτή τη μισή, αλλά φανταστική χρονιά που πραγματοποίησε κατάφερε να συμβάλλει και στο δημιουργικό κομμάτι σε δύο κατηγορίες, παρά το γεγονός ότι είχε μόλις 1 ασίστ. Η μια από αυτές είναι τα deep completions που αφορούν τις πάσες που ουσιαστικά φτάνουν μέσα στη μεγάλη περιοχή με 43 συνολικά στην 3η θέση.

Τον ξεπέρασαν ο Μάρλος με 45 και ο Τσιγκάνκοφ με 54. Στο 90λεπτο έφτασε στις 3.8 πίσω από τους Άλαν Πάτρικ με 4.3 και του Μάρλος με 4.96. Ενώ η δεύτερη κατηγορία που διέπρεψε ο Βραζιλιάνος ήταν οι δευτερεύουσες ασίστ(second assists), συμμετέχοντας δηλαδή στη δημιουργία των γκολ φτάνοντας τα 3 σε αυτό τον τομέα, με τον Μιροσιντσένκο να είναι ο μόνος που έχει 4.

Second Assists
Total Deep Completions

Μάλιστα το εντυπωσιακό στατιστικό συνολικά για τον Τετέ είναι πως τη σεζόν 2021/22 αναδείχθηκε ο 3ος καλύτερος περιφερειακός επιθετικός στο πρωτάθλημα, σύμφωνα με το Index του Wyscout που έβγαλε τους σχετικούς μέσους όρους. Ο Τσιγκάνκοφ ήταν ο κορυφαίος και ο Καλίτβιντσεφ της Ντέσνα κατατάχθηκε στη 2η θέση.

Index Season 2021/22

Το δεδομένο είναι πως και με τον Άγιαξ ο Βραζιλιάνος θα πάρει περισσότερο χρόνο και σιγά σιγά κερδίζοντας την εμπιστοσύνη του Ντιέγκο Αλόνσο θα έχει την ευκαιρία να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν και που περιμένει από αυτόν ο Ουρουγουανός και οι Κυπελλούχοι Ελλάδας. Φυσικά και ο ίδιος ο Τετέ ψάχνει να ξαναβρεί τον καλό του εαυτό με τις γεμάτες χρονιές στη Σαχτάρ Ντόνετσκ και να ηγηθεί μιας πρωταθληματικής σεζόν στον Παναθηναϊκό, με ευτυχή, όπως ελπίζουν όλοι κατάληξη.


Previous article«Φουλάρει» για Πέδρο Κόντε ο Ηρακλής!
Next articleΠρος την Ναϊμεγκεν ο Δαρέλας του ΠΑΟΚ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here