Ο ΠΑΟΚ είναι πρωταθλητής Ελλάδας της σεζόν 2023/24. Με έναν τόσο ιδιαίτερο και ξεχωριστό τρόπο και μια ομάδα που όσες φορές και αν βρέθηκε στον… τοίχο γύρισε το εις βάρος της κλίμα με αποκορύφωμα τις τέσσερις τελευταίες αγωνιστικές των play off.
Εκεί που έπρεπε να κάνει τέσσερις συνεχόμενες νίκες τις τρεις στην Τούμπα με τους συνδιεκδικητές του τίτλου και φυσικά να περάσει από την πιο εχθρική έδρα που θα μπορούσε να έχει την τελευταία αγωνιστική. Το έκανε και ανέβηκε τελικά στην κορυφή του πρωταθλήματος κατακτώντας το 4ο του πρωτάθλημα.

Υπήρχαν αρκετοί πρωταγωνιστές και προβεβλημένοι μάλιστα πολύ και δικαίως. Οι δύο «μάγοι», Κωνσταντέλιας και Κουλιεράκης, οι αρχηγοί της ομάδας, Σβαμπ, Ζίφκοβιτς και Βιειρίνια ο καθένας με τον τρόπο του, ο Κοτάρσκι με τις κομβικές αποκρούσεις του, ο Μειτέ που κουβάλησε για πολύ μεγάλο διάστημα το κέντρο του ΠΑΟΚ, όμως αυτός που είχε έναν πολύ ζωτικό ρόλο ίσως τον σημαντικότερο όλων είναι ο Τάισον. Συνολικά στη χρονιά που πέρασε ο κυριολεκτικά ακούραστος εξτρέμ του ΠΑΟΚ σε 50 αγώνες είχε 8 γκολ και 13 ασίστ.

Τι και αν είναι 36 ετών ο Βραζιλιάνος εξτρέμ έπαιζε με το πάθος και τα πνευμόνια… 20αρη. Παράλληλα διατηρώντας και τις ηγετικές ποδοσφαιρικές του ικανότητες ο Τάισον ήταν σαν «μαέστρος» μέσα στο γήπεδο. Και φυσικά εμφανίστηκε στα δύσκολα. Εκεί που ο ΠΑΟΚ δεν είχε περιθώρια για λάθη. Ο έμπειρος εξτρέμ έχει 3 γκολ στα play off και είναι όλα τις τρεις τελευταίες αγωνιστικές. Από ένα με Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και Άρη στο πιο… βαρύ σουτ της σεζόν.

Βγήκε μπροστά στα δύσκολα και… έσπρωξε τον ΠΑΟΚ προς τον τίτλο

Με τους Πειραιώτες στο πρώτο χρονικά παιχνίδι μέτρησε 3 επιτυχημένες ντρίμπλες, 3/4 σωστές σέντρες, 5 κερδισμένες επιθετικές μονομαχίες και 4 επαφές στην αντίπαλη περιοχή. Και οι μεταβιβάσεις του ήταν εξαιρετικές με 29/35 που επιχείρησε σε όλες τις πλευρές του γηπέδου. Επιπρόσθετα ήταν και στήριγμα στην άμυνα με 2/3 αμυντικές μονομαχίες, 3 ανακτήσεις μπάλας, 1 εκκαθάριση και 4 κοψίματα.

Φυσικά είχε και το γκολ που άνοιξε το δρόμο για τη νίκη. Ένα γκολ το οποίο ξεκίνησε και τελείωσε ο ίδιος με σουτ στην κίνηση, μετά το εκπληκτικό γύρισμα του Αντρίγια Ζίφκοβιτς.

Με τον Παναθηναϊκό δεν φάνηκε τόσο πολύ, είχε πιο υποστηρικτικό ρόλο. Με 1 σουτ, το γκολ του, 1 επιτυχημένη ντρίμπλα, 1 επαφή στην αντίπαλη περιοχή ουσιαστικά όλα δείχνουν πως εκτός του 1-0, δεν είχε κάποια άλλη επιθετική συμμετοχή. Αντιθέτως ήταν εξαιρετικός στα αμυντικά του καθήκοντα με 7 ανακτήσεις μπάλας, 3 κοψίματα και 2 κερδισμένες αμυντικές μονομαχίες.

Για να έρθει το απόλυτο παιχνίδι για τον ΠΑΟΚ, αυτό απέναντι στον Άρη εκεί όπου ο… 20αρης Τάισον τα ισοπέδωσε όλα. Με ποσοστά απίθανα, με 72% στις επιτυχημένες ενέργειες αριθμό που δεν είχε ξανακάνει σε όλα τα play off, 15/17 σωστές πάσες και από μια πετυχημένη στην αντίπαλη περιοχή, στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου αλλά και 3/4 προωθημένες ο Βραζιλιάνος ήταν παντού επιθετικά.

Ακόμη κατέγραψε 1/1 επιτυχημένη ντρίμπλα, 1/1 σουτ στο στόχο – με μια επαφή στην αντίπαλη περιοχή, στο γκολ του 62ου λεπτού, 5/7 κερδισμένες επιθετικές μονομαχίες και 3 φάουλ υπέρ του ΠΑΟΚ. Τέλος είχε συνεισφορά και στην άμυνα με 3/5 κερδισμένες μονομαχίες.

Ο «σπεσιαλίστας» σε δημιουργία και τα 18 δικά του γκολ

Η ποδοσφαιρική… μαγεία του τη φετινή χρονιά ήταν κυριολεκτικά ατελείωτη. Αυτό φαίνεται και από τους αριθμούς του στο φινάλε του πρωταθλήματος. Ο 36χρονος βρέθηκε στην κορυφή της σχετικής λίστας στο μοίρασμα μπάλας τόσο στις ασίστ, όσο και στις δεύτερες ασίστ, αλλά και τις τρίτες. Δηλαδή όχι μόνο μοίραζε τη μπάλα, αλλά δημιουργούσε και από την αρχή τις φάσεις των γκολ. Με 10 ασίστ, 4 second και 4 third συμμετείχε συνολικά σε 18 γκολ του ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα χωρίς να σκοράρει.

Xαρακτηριστικό επίσης του πόσο ενεργός ήταν στη δημιουργία φάσεων ο Βραζιλιάνος είναι το γεγονός πως αναδείχθηκε ο κορυφαίος του πρωταθλήματος σε ποσοστό εύστοχων σεντρών με 53.2%. Οι άλλοι δύο εξτρέμ της πρώτης δεκάδας, είναι ο 7ος Ποντένσε με 39.8% και ο 10ος Ελίασον με 39.05%. Ενώ είναι και «σπεσιαλίστας» στις κάθετες πάσες με 37 συνολικά, πίσω μόνο από τον Ποντένσε (44) του Ολυμπιακού. Με 1.42 ανά αγώνα μ.ο και 48.65% επιτυχημένες είναι στο top-10 και των τριών κατηγοριών που αφορούν τη συγκεκριμένη πάσα.

Σημαντικό είναι το μερίδιο στη δημιουργία του παιχνιδιού από τον Βραζιλιάνο. Πιο συγκεκριμένα όσον αφορά και τις πάσες κλειδιά αφού με 18 παίρνει την 11η θέση συνολικά σε όλο το πρωτάθλημα. Από τον ΠΑΟΚ, τον ξεπερνά μόνο ο Αντρίγια Ζίφκοβιτς με 25, ενώ κορυφαίος στη συγκεκριμένη κατηγορία είναι ο Ποντένσε με 28. Ακόμη είναι στη 2η θέση πίσω μόνο από τον Τοράλ του ΟΦΗ, με 30 στις Smart Passes δηλαδή σε αυτές τις μεταβιβάσεις που δημιούργησαν απευθείας μεγάλο κίνδυνο στην αντίπαλη περιοχή είτε έγιναν γκολ είτε όχι.

Ο ακούραστος Τάισον και τα Indexes που τον τοποθετούν στους κορυφαίους

Ο Τάισον επίσης είναι γνωστό ότι αν και 36 δεν σταματάει να τρέχει. Αυτό φαίνεται στη διάκριση του στην επόμενη κατηγορία που αφορά τα progressive runs, δηλαδή τα συνεχόμενα ανεβάσματα πολλών μέτρων με την κατοχή της μπάλας στα πόδια του παίκτη. Μόνο ο Ροντινέι τον έχει ξεπεράσει, με 129, με τον Βραζιλιάνο να έχει 115 (4.4 ανά 90λεπτο). Ο επόμενος μεσοεπιθετικός στη λίστα είναι ο Κώστας Φορτούνης του Ολυμπιακού στη θέση 4, με 92.

Η επόμενη διπλή κορυφή που ανήκει στον… βιονικό Τάισον είναι στην κατηγορία Deep Competions. Στις πάσες ουσιαστικά που γίνονται στα τελευταία 20 μέτρα του γηπέδου, δηλαδή στην ακτίνα της αντίπαλης περιοχής. Ο Βραζιλιάνος με 79 συνολικά και 3.02 ανά παιχνίδι είναι ο Νο1 του πρωταθλήματος και στις δύο σχετικές λίστες.

Τέλος το Index του Wyscout θεωρεί τον 36χρονο τον 2ο καλύτερο «πλευρικό επιθετικό», όπως είναι η ακριβής μετάφραση μετά τον Ελίασον της ΑΕΚ. Αυτό ουσιαστικά είναι μια βαθμολόγηση του Τάισον ως τον Νο2 παίκτη σε αποδοτικότητα στο πρωτάθλημα στο συγκεκριμένο ρόλο με βάση όσο κάνει στο παιχνίδι του.

Η φετινή χρονιά του Τάισον ήταν δεδομένα ανεπανάληπτη και η συνεισφορά του στην κατάκτηση του πρωταθλήματος μπορεί να ήταν τόσο εμφανής σε νούμερα, ωστόσο βάση όσων μας βοηθάει να ανακαλύψουμε το Wyscout, φαίνεται η τεράστια επιδραστικότητα του Βραζιλιάνου που ζει τη… δεύτερη νιότη του στην Τούμπα. Έχοντας βρει στον ΠΑΟΚ, το δεύτερο… σπίτι του ή τη νέα του οικογένεια όπως λέει ο ίδιος.

loading...

Previous articleΙταλικά ΜΜΕ: «Η ΑΕΚ βρίσκεται ένα βήμα μακριά από τη συμφωνία με τον Μπρινιόλι» (pic)
Next article«Στη μεταγραφική λίστα της Τράμπζονσπορ ο Φορτούνης» (pic)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here