Στα μάτια του Ράζβαν Λουτσέσκου υπάρχει ξεκάθαρος πρώτος επιθετικός για την ομάδα του και είναι ο Νέλσον Ολιβέιρα. Εκ πρώτης όψεως οι 2 επιθετικοί του ΠΑΟΚ έχουν αριθμό γκολ ( 9 και οι 2) αλλά είναι πολύ διαφορετικές οι αρμοδιότητες τους μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

Η μεταγραφή του Μπράντον Τόμας έγινε εξαρχής στον ΠΑΟΚ, γιατί ο Λουτσέσκου ήθελε έναν επιθετικό ο οποίος θα βοηθούσε στην πίεση και στην ανάκτηση της μπάλας, καθώς ο ΠΑΟΚ είχε μεγάλο πρόβλημα σε αυτό το κομμάτι πέρσι. Χαρακτηριστικά ο Ισπανός έχει φέτος 5 αμυντικές μονομαχίες ανά 90λέπτο και κερδίζει τις μισές από αυτές κάτι που είναι εντυπωσιακό για έναν παίκτη της θέσης του, επίσης έχει 1.7 κλεψίματα ανά αγώνα δίνοντας τη δυνατότητα στον ΠΑΟΚ να ανακτά μπάλες στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου και να επιτίθεται άμεσα.

Ο Τόμας δίνει λύσεις και επιθετικά στον ΠΑΟΚ, ειδικά όταν ξεκινάει ως βασικός. Ο Ισπανός έχει 0.47 γκολ ανά 0.64 xgoals με 2.3 σουτ ανά παιχνίδι, ενώ το 70% των σουτ του πάνε στην εστία, ποσοστό αρκετά υψηλό. Ακόμη, ο Τόμας είναι πολύ δραστήριος μέσα στη περιοχή, με 5.9 επαφές μέσα στη περιοχή, 2ος σε όλη την Ελλάδα, μόνο ο Λιβάι Γκαρσία έχει παραπάνω. Γενικότερα ο Ισπανός απειλεί πολύ, αλλά χρειάζεται αρκετές ευκαιρίες για να σκοράρει, ενώ είναι υπερπολύτιμος στο αμυντικό κομμάτι.

Ο Ολιβέιρα από την άλλη έχει αγωνιστεί πολύ περισσότερο από τον Μπράντον, 1885′ έναντι 923′, τα διπλάσια λεπτά δηλαδή, έχοντας και εκείνος συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Ο Πορτογάλος έχει την ελευθερία να παίζει περισσότερο σαν επιθετικός από τον Τόμας, αλλά και αυτός έχει συγκεκριμένες οδηγίες από τον Λουτσέσκου. Σε πρώτο βαθμό του έχει ανατεθεί να κατεβαίνει χαμηλά και αυτός για να βοηθάει στην ανάπτυξη του ΠΑΟΚ, καθώς είναι αρκετά καλός σε αυτό το κομμάτι, ίσως και ο καλύτερος στην Ελλάδα, αλλά και να δίνει πολλές μονομαχίες με τα αντίπαλα στόπερ λόγω της σωματοδομής του. Συγκεκριμένα δίνει 2.8 μονομαχίες ανά παιχνίδι κερδίζοντας τις μισές, ενώ συνεισφέρει και στην ανάκτηση της μπάλας έχοντας 1.5 κλέψιμο ανά αγώνα. Όπως αντιλαμβάνεστε η αμυντική προσήλωση είναι το άλφα και το ωμέγα για τον Λουτσέσκου, διότι σε αυτό στηρίζετε όλο του το πλάνο και πρέπει ακόμα και οι παίκτες που δεν είναι η κύρια δουλειά τους να συνεισφέρουν σε αυτό.

Στο επιθετικό κομμάτι ο Ολιβέιρα είναι από τους πιο efficient επιθετικούς στο πρωτάθλημα και φτιάχνει όσες ευκαιρίες πρέπει βάση τις επαφές του, καθώς έχει 0.35 γκολ ανά 0.35 xgoals με 2.5 σουτ ανά αγώνα. Παράλληλα δεν είναι τόσο εύστοχος όσο ο Τόμας, με το 32% των σουτ του πάνε στην εστία, αλλά αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο Λουτσέσκου του έχει δώσει το πράσινο φως να δοκιμάζει σουτ και εκτός περιοχής, κάτι το οποίο είναι λογικό να ρίχνει το ποσοστό των σουτ που κάνει στην εστία. Ακόμη, ο Πορτογάλος έχει 4 επαφές μέσα στη μεγάλη περιοχή, κάτι που δείχνει την επιθυμία του προπονητή του, που θέλει οι φορ του να έχουν διαρκή επαφή με το παιχνίδι και όχι να είναι εκεί μόνο για να εκτελούν.

Εν κατακλείδι, τα στατιστικά μας δείχνουν ότι ο Μπράντον Τόμας είναι πολύ πιο πολύτιμος από όσο νομίζουμε αν και το γεγονός ότι παίζει βασικός μόνο στα παιχνίδια κυπέλλου και στα ματς με τις μικρές ομάδες του πρωταθλήματος, για να ξεκουράζει τον Ολιβέιρα, δεν μας δίνει την δυνατότητα να έχουμε πλήρη εικόνα για τις ικανότητες του. Αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο, ότι εκπληρώνει στο 100% τις επιθυμίες του προπονητή του. Από την άλλη τα νούμερα του Ολιβέιρα, δεν είναι ενός killer επιθετικού, αλλά ο ΠΑΟΚ το ήξερε αυτό όταν τον απέκτησε. Ήξερε ότι θα σκοράρει 10 με 15 γκολ ανάλογα και με τις συμμετοχές που θα έκανε και θα έδινε μεγαλύτερη άνεση στην κυκλοφορία της μπάλας και στο ποδόσφαιρο κυριαρχίας που θέλει να παίξει ο Λουτσέσκου

loading...

Previous articleVIDEO: Σκόραρε απέναντι στον Χουάνγκ και έγραψε ιστορία ο Χάμες
Next articleΑποχωρεί από την Κρίσταλ Πάλας και επιστρέφει στον Πειραιά ο Μιλιβόγεβιτς ( ; )

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here