Έμοιαζε με άπιαστο όνειρο, παλαιότερα, ελληνικές ομάδες να φτάνουν τόσο μακριά σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις ο Ολυμπιακός το έκανε πραγματικότητα. Οι Πειραιώτες είναι Πρωταθλητές Ευρώπης, κατακτώντας το Conference League απέναντι στη Φιορεντίνα με 1-0, με το γκολ του Αγιούμπ Ελ Κααμπί στο 116′.

Το πρώτο ημίχρονο του τελικού

Ο Ολυμπιακός με τη Φιορεντίνα τέθηκαν αντιμέτωποι στην OPAP Arena με στόχο την κατάκτηση του τροπαίου του Conference League. Οι δύο προπονητές στο πλάνο που κατάστρωσαν είχαν επιθετικές διαθέσεις στο πρώτο 25λεπτο της αναμέτρησης με αμφότερους τους αντιπάλους να ψάχνουν το γκολ.

Η πρώτη στιγμή της αναμέτρησης ήρθε στο 4ο λεπτό με τον Ποντενσε να συγκλίνει με την μπάλα από τα αριστερά έξω από την περιοχή των Ιταλών και το σουτ του να αποκρούεται από τον Τερατσιάνο. Στο 9′ σε μια ανύποπτη επίθεση της Φιορεντίνα η μπάλα σε μια παράλληλη σέντρα πέρασε από τα πόδια του Μιλένκοβιτς που την έστειλε στα δίχτυα του Τζολάκη, ωστόσο το γκολ ακυρώθηκε ως οφσάιντ.

Οι επόμενες φάσεις ήρθαν πάλι για τους Ιταλούς στο 21′ και στο 22′ με τον Μποναβεντούρα σε αμφότερες να μην μπορεί να νικήσει τον Τζολάκη. Η τελευταία καλή στιγμή στο πρώτο μέρος ήρθε στο 25′ όταν μετά από εκτέλεση κόρνερ από τα αριστερά ο Ποντένσε έπιασε την κεφάλια στο πρώτο δοκάρι με τον Τερατσιάνο να μπλοκάρει την μπάλα. Στη συνέχεια ο ρυθμός του αγώνα έπεσε με τις δύο ομάδες να προσέχουν περισσότερο τα μετόπισθεν. Έτσι η αναμέτρηση έφτασε στο ημίχρονο χωρίς γκολ, με την αγωνία να παρατείνεται.

Το δεύτερο ημίχρονο που είχε άγχος και τακτική

Το πρώτο τέταρτο του δεύτερου ημιχρόνου κύλησε χωρίς ευκαιρίες με τη Φιορεντίνα να προχωράει στην πρώτη αλλαγή. Πιο συγκεκριμένα στο 60′ ο Μπελότι πέρασε εκτός για να μπει στη θέση του ο Ενζολά. Στο 65′ ο Μιλένκοβιτς πήρε την κεφάλια σε κόρνερ αλλά η μπάλα πέρασε άουτ με τον Τζολάκη να ελέγχει τη φάση.

Τρία λεπτά αργότερα στο 68′ η Φιορεντίνα απείλησε ξανά με ωραία κυκλοφορία της μπάλας και τον Κουαμέ να πλασάρει αλλά τον Τζολάκη να είναι σε ετοιμότητα και να διώχνει σε κόρνερ. Στο 71′ ο Φορτούνης πέρασε εκτός για τους Πειραιώτες με τον Γιόβετιτς να παίρνει τη θέση του. Ένα λεπτό αργότερα η Φιορεντίνα προχώρησε και αυτή σε αλλαγή με τον Αρτούρ να περνά εκτός και τον Ντάνκαν να μπαίνει στη θέση του.

Στο 76′ ο Ολυμπιακός προχώρησε σε μια ακόμη αλλαγή χωρίς να αλλάξει τον σχηματισμό του με τον Όρτα να περνά στη θέση του Τσικίνιο. Τέσσερα λεπτά μετά στο 80′ ο Ολυμπιακός βρήκε ευκαιρία και μάλιστα πολύ καλή με τον Ιμπόρα να πιάνει κεφάλια μετά από εκτέλεση φάουλ του Όρτα αλλά την μπάλα να περνάει ελάχιστα άουτ. Στο 82′ οι Ιταλοί προχώρησαν σε διπλή αλλαγή με τους Ικονέ και Μπαράκ να περνάνε στις θέσεις των Μποναβεντούρα και Κουαμέ.

Τα 30 λεπτά της παράτασης που ο Ολυμπιακός έγραψε ιστορία

Το παιχνίδι δεν είχε άλλες φάσεις μέχρι και το φινάλε του και έτσι με ολοκληρωμένα τα επτά λεπτά καθυστερήσεων οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στην παράταση.

Με την έναρξη του έξτρα ημιώρου ο Ολυμπιακός προχώρησε σε αλλαγή με τον Κίνι να περνάει στη θέση του Ορτέγα. Στο 96′ οι Πειραιώτες που μπήκαν καλύτερα στο παιχνίδι είχαν νέα στιγμή με τον Γιόβετιτς να βρίσκει χώρο έξω από την περιοχή αλλά το πλασέ του απέκρουσε ο Τερατσιάνο σε κόρνερ. Το πρώτο ημίχρονο της παράτασης ολοκληρώθηκε χωρίς άλλη ευκαιρία.

Με το ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου ο Ποντένσε πέρασε εκτός και τη θέση του πήρε ο Μασούρας. Από την άλλη η Φιορεντίνα έβαλε τους Ρανιέρι και Μπελτράν στο παιχνίδι βγάζοντας εκτός τους Νίκο Γκονζάλεζ και Μπιράγκι. Η Φιορεντίνα απείλησε ξανά στο 110′ με τον Ικονέ να πλασάρει από το ύψος της μεγάλης περιοχής αλλά τον Τζολάκη να διώχνει με υπερένταση.

Ο Ολυμπιακός ήταν αυτός που βρήκε το γκολ στο φινάλε του αγώνα, στο 116′ με τον Ελ Κααμπί να πιάνει μια απίθανη κεφάλια μετά από σέντρα του Έσε δίνοντας προβάδισμα στους Πειραιώτες με τον πιο δραματικό τρόπο. Και έτσι ολοκληρώθηκε η ονειρική σεζόν του Ολυμπιακού με τους Πειραιώτες να γράφουν ιστορία κατακτώντας το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο του συλλόγου αλλά και ελληνικής ομάδας στη ιστορία της χώρας.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Τζολάκης, Ρόντινει, Κάρμο, Ρέτσος, Ορτέγκα (91′ Κίνι), Ιμπόρα, Έσε, Τσικίνιο (77′ Όρτα), Φορτούνης (73′ Γιόβετιτς), Ποντένσε (106′ Μασούρας), Ελ Κααμπί.

ΦΙΟΡΕΝΤΙΝΑ: Τερατσάνο, Ντοντό, Μιλένκοβιτς, Μαρτίνες Κουάρτα, Μπιράγκι (106′ Ρανιέρι), Μποναβεντούρα (82′ Μπάρακ), Αρτούρ (74′ Ντάνκαν), Μαντράγκορα, Γκονσάλες (106′ Μπελτράν), Κουαμέ (82′ Ικονέ), Μπελότι (59′ Ενζολά).

loading...

Previous articleΕπαναφέρεται το όνομα του Πινέδα στα ρεπορτάζ του Μεξικού
Next articleΛουτσέσκου: «Θέλω να πιστεύω ότι ο Κουλιεράκης δεν θα φύγει από τον ΠΑΟΚ»

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here