Η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε για τον ΠΑΟΚ το βράδυ της Κυριακής (19/5) ήταν ίσως από τις καλύτερες στην ιστορία του συλλόγου. Οι Θεσσαλονικείς έκαναν αυτό που έμοιαζε σαν τεράστιος άθλος πριν δέκα βράδια. Και όμως η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου αναδείχθηκε πρωταθλήτρια παίρνοντας τον τίτλο απόλυτα δίκαια κατά γενική ομολογία.

Ένας εκ των κορυφαίων αυτή την εβδομάδα στο προηγούμενο παιχνίδι αλλά και εν γένει σε όλη τη σεζόν για τον «δικέφαλο» ήταν ο Γιάννης Κωνσταντέλιας. Ο 21χρονος εδώ και δύο μήνες Έλληνας μεσοεπιθετικός μαζί με τον Κωνσταντίνο Κουλιεράκη, αποτέλεσαν δύο πολύ σημαντικούς πυλώνες της τεράστιας επιτυχία του συλλόγου και θα τους πιστώνονταν το ίδιο ακόμη και αν ο ΠΑΟΚ δεν κέρδιζε χθες.

Όμως η… μοίρα ήθελε το τελευταίο παιχνίδι να το κρίνει με μια ενέργεια του ο Κωνσταντέλιας. Μια ενέργεια που θα μνημονεύεται και πρέπει να γίνει έτσι γιατί ακόμη και σε μια τέτοια αναμέτρηση που η μπάλα ήταν πιο «βαριά», για τον άσο του ΠΑΟΚ ήταν σαν… καρμικό να κρίνει ένα ολόκληρο πρωτάθλημα με μια προσπάθεια, σήμα κατατεθέν του.

Το πιο συναρπαστικό πρωτάθλημα που κρίθηκε από μια ενέργεια με την… υπογραφή «Ντέλιας» & η τεράστια συνεισφορά του στα ντέρμπι τίτλου

Ο χαρακτηρισμός αφορά φυσικά το γεγονός ότι με αυτές τις ενέργειες έγινε αντικείμενο συζήτησης ως προς το πόσα όμορφα πράγματα κάνει ο «Ντέλιας» με την μπάλα στα πόδια του κάτι που επανέλαβε και κόντρα στον Άρη.

Ωστόσο μέχρι να φτάσουμε εκεί ο ΠΑΟΚ κλήθηκε να κάνει άλλους δύο άθλους, αφού είχε ολοκληρώσει τον πρώτο με την ΑΕΚ. Με τον Ολυμπιακό ο Έλληνας διεθνής κάνει το πρώτο του εξαιρετικό παιχνίδι, αφού στο 1-0 του Τάισον είναι αυτός που ουσιαστικά φτιάχνει τη φάση με την εξαιρετική αλλαγή παιχνιδιού του, η μπάλα πάει στον Σάστρε και τα υπόλοιπα είναι… ιστορία.

Ενώ είναι αυτός που στο 2ο γκολ παίρνει την μπάλα έξω από τη μεγάλη περιοχή του «δικεφάλου» σε φάση άμυνας και διανύει περίπου 30 μέτρα στο γήπεδο και αδειάζοντας τον Κίνι δίνει έτοιμο γκολ στον Αντρίγια Ζίφκοβιτς που τρέχει στο τετ-α-τετ και πλασάρει σωστά τον Τζολάκη. Μάλιστα το χαρακτηριστικό σε αυτό το ντέρμπι είναι πως ο 21χρονος δεν έχει πατήσει ούτε μια φορά την περιοχή των Πειραιωτών σε 76 λεπτά αλλά παρ’ όλα αυτά έχει καταφέρει να έχει συμμετοχή και στα δύο γκολ.

Με τον Παναθηναϊκό ακολούθησε ακόμη μια ουσιαστική εμφάνιση. Ο «Ντέλιας» εκμεταλλεύτηκε το λάθος του Πέρεθ και κατέβασε τη μπάλα πατώντας περιοχή και μοιράζοντας την εξαιρετικά στον Τάισον για το 1-0 στο 37′. Παράλληλα είχε και 1/1 σουτ στο στόχο, 2/3 ντρίμπλες και κερδισμένες μονομαχίες. Είχε συνεισφορά και αμυντικά με 3 ανακτήσεις και 5 κερδισμένες χαλαρές μπάλες. Τέλος είχε και τρεις επαφές με την μπάλα στη μεγάλη περιοχή του αντιπάλου.

Στο τελευταίο ντέρμπι όπως ειπώθηκε παραπάνω έχει την ενέργεια σήμα-κατατεθέν του στο 1-2 του Τάισον στο 62′, αφού είναι αυτός που ξεκινάει τη φάση και δίνει την μπάλα στον Μπράντον. Ακόμη έχει 4/5 επιτυχημένες ντρίμπλες, 4 στις 7 κερδισμένες μονομαχίες και 3 επαφές με την μπάλα στην αντίπαλη περιοχή.

Ο Κωνσταντέλιας που έγινε ποδοσφαιρικός ηγέτης για τον ΠΑΟΚ καθ’ όλη τη χρονιά

Σε πιο γενικό πλαίσιο επίσης ο Κωνσταντέλιας προσέφερε καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς αφού είχε 14 γκολ και 9 ασίστ σε 55 παιχνίδια και πιο συγκεκριμένα στο πρωτάθλημα 9 γκολ και 5 ασίστ. Όσον αφορά τα γκολ βρίσκεται στη 15η θέση του πρωταθλήματος του σκόρερ, χαρακτηριστικό πως είναι στο Νο1 σε σχέση με όλα τα «10» του πρωταθλήματος μαζί με τον Μπερνάρντ. Ενώ στις ασίστ βρίσκεται στην 12η θέση με 5 ασίστ.

Σε μια κατηγορία που ο μικρός… μάγος του ΠΑΟΚ είναι κορυφαίος είναι στις «Second Assists» που είναι ουσιαστικά οι φορές που κάποιος μοίρασε σωστά την μπάλα και αυτός που την πήρε έβγαλε τελική πάσα η οποία μπήκε γκολ. Ουσιαστικά δηλαδή αυτός που ξεκινάει τις φάσεις για γκολ όπως έκανε στο γκολ-τίτλου του «δικεφάλου» κόντρα στον Άρη. Σε αυτή την κατηγορία λοιπόν έχει 4 και μοιράζεται την κορυφή με τους Τάισον και Σουλειμάνοφ.

Παράλληλα έχει καταγεγραμμένα και 50 σουτ, όντας στην 16η θέση του πρωταθλήματος και μόνο ο Φορτούνης που αγωνίζεται στην ίδια θέση έχει περισσότερα, 62 πιο συγκεκριμένα. Το ποσοστό ευστοχίας του, τα σουτ που βρίσκουν δηλαδή εστία είναι 40%, μπαίνοντας στη θέση Νο28. Φυσικά βρίσκεται στο top-10 και την 7η θέση όσον αφορά τις συνολικές μονομαχίες 1vs1 και ντρίμπλα με 141 προσπάθειες, τις περισσότερες που έχει παίκτης του ΠΑΟΚ. Αλλά και 12ος ανά 90 λεπτά με 5.69 διατηρώντας τη σχετική πρωτιά στους πρωταθλητές Ελλάδας.

Τέλος στις επιθετικές του αρετές καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς μπορεί να προστεθεί και η ικανότητα του να πατάει περιοχή με την μπάλα στα πόδια του, όντας στη 16η θέση στη γενική λίστα με 83 επαφές, όμως είναι το κορυφαίο Νο «10» του πρωταθλήματος στη σχετική λίστα. Ακολουθεί ο Φορτούνης με 70 και δεν υπάρχει άλλος μεσοεπιθετικός με τόσες πολλές επαφές με την μπάλα στην περιοχή του αντιπάλου.

Οι… αφανείς τομείς δημιουργίας που ανέλαβε στον ΠΑΟΚ ο «Mr. Breeze»

Στο δημιουργικό κομμάτι η συνεισφορά του Κωνσταντέλια είναι επίσης σημαντική αφού βρίσκεται στους πέντε κορυφαίους σε συνολικές κάθετες πάσες με 31 και 11ος στην ίδια κατηγορία ανά 90λεπτο με 1.25. Μια ακόμη λίγο… άγνωστη διάκριση που πέτυχε φέτος ο «Ντέλιας» είναι πως κατέχει την 11η θέση όσον αφορά τις «έξυπνες» πάσες, δηλαδή αυτές που θεωρεί το Wyscout ότι ουσιαστικά… τρυπούν την αντίπαλη άμυνα δίνοντας μεγάλο πλεονέκτημα στην επίθεση στην ομάδα που προσπαθεί να σκοράρει.

Με 16 ο Κωνσταντέλιας πιάνει την πρώτη 10αδα, αφού έχει τις ίδιες με τον Μπαρτόλο, ενώ πρώτος στη συγκεκριμένη κατηγορία είναι ο Τοράλ του ΟΦΗ με 33.

Τέλος ο «Mr. Breeze» όπως είναι το προσωνύμιο που του έχει δοθεί διακρίνεται και στην κατηγορία «Deep completions» που είναι ουσιαστικά οι πάσες που γίνονται προς τη μεγάλη περιοχή όταν ο επιτιθέμενος βρίσκεται έξω και γύρω από αυτή και στις συνολικές ο Κωνσταντέλιας καταλαμβάνει την 5η θέση με 46. Ενώ στην ίδια κατηγορία ανά 90λεπτο αναδείχθηκε 14ος με 1.86.

Η επόμενη μέρα του ΠΑΟΚ που βρίσκει τον Κωνσταντέλια στο επίκεντρο

Το γεγονός είναι πως η φετινή πρωταθληματική χρονιά του Κωνσταντέλια, όπως και του Κουλιεράκη δίνουν κάτι πολύ σημαντικό στους Θεσσαλονικείς. Τη δυνατότητα να πιστεύουν, τόσο ο Ραζβάν Λουτσέσκου, όσο και ο οργανισμός του ΠΑΟΚ ότι οι δύο τους μπορούν να αποτελέσουν τους ηγέτες των επόμενων ετών στον ΠΑΟΚ τουλάχιστον για όσο παραμένουν στο σύλλογο.

Γιατί με τέτοια επιδραστικότητα στο παιχνίδι της ομάδας είναι σίγουρο πως, όπως έχει γίνει άλλωστε ήδη γνωστό, αρκετές ομάδες του εξωτερικού θα ενδιαφερθούν για να αποκτήσουν δύο Έλληνες που το ταλέντο τους ξεχειλίζει από μια όπως φαίνεται, τουλάχιστον προς το παρόν, αστείρευτη πηγή.

loading...

Previous articleΣταματάει το ποδόσφαιρο ο Αθανασιάδης (pic)
Next articleΤέλος από τη Λαμία ο Βόκολος

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here