Τι αναφέρει το άρθρο της πασίγνωστης ισπανικής εφημερίδας.

Ο Άρης και η… Ισπανική παροικία έγινε κεντρικό θέμα στην AS με τίτλο: “Ο ελληνικός σύλλογος που έχει περισσότερους Ισπανούς παίκτες από 11 ομάδες της LaLiga”.

Ο συντάκτης του κειμένου Martín Manchón αναφέρει αρχικά ότι:

“Για τέταρτη συνεχόμενη σεζόν, η ισπανική υπηκοότητα θα είναι η περισσότερο… εκπροσωπούμενη ξένη υπηκοότητα στην ελληνική Super League. Οι 13 από τους 14 συλλόγους που αγωνίζονται έχουν τουλάχιστον έναν Ισπανό παίκτη στην αποστολή τους (μόνο ο Λεβαδειακός όχι). Κάποιοι, όπως ο Αστέρας , έχουν χάσει Ισπανούς παίκτες σε σύγκριση με τις προηγούμενες σεζόν, ενώ άλλοι, όπως ο Άρης Θεσσαλονίκης, έχουν αποκτήσει πολλούς σε σημείο να φέρουν περισσότερους Ισπανούς παίκτες από τις μισές ομάδες της LaLiga.

Τόσο η LaLiga EA Sports όσο και η ελληνική Super League ξεκίνησαν τη σεζόν 2024/25 το τρίτο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου. O Άρης Θεσσαλονίκης άρχισε τη νέα σεζόν εκτός έδρας με τον Ατρόμητο, αγώνα για τον οποίο ο προπονητής του, ο Απόστολος Μάντζιος, σχεδίασε μια ενδεκάδα με επτά Ισπανούς ποδοσφαιριστές (οκτώ αν υπολογίσουμε και τον Κίκε Σαβέριο, που έφτασε στην Ισπανία σε ηλικία πέντε ετών και εκπαιδεύτηκε στην ακαδημία νέων UE Cornellà και FC Barcelona).

Εκτός από τον Σαβέριο, έπαιξαν οι Χουλιάν Κουέστα, αρχηγός της ομάδας, Ούγκο Μάγιο, Φραν Βέλεθ, Μόντσου, Μάρτιν Μοντόγια, Μάνου Γκαρθία και Λόρεν Μορόν, ο οποίος ολοκλήρωσε την περασμένη σεζόν, το ντεμπούτο του μακριά από την Ισπανία, ως πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα.

Συνολικά, οκτώ Ισπανοί ποδοσφαιριστές έπαιξαν με τον Άρη στην πρεμιέρα της σεζόν 2024/25 με δηλαδή περισσότεροι Ισπανοί βασικοί από τη Σεβίλλη (4), την Ατλέτικο Μαδρίτης (5), τη Βαγιαδολίδ (4), τη Μαγιόρκα (4), τη Ρεάλ Μαδρίτης (1), τη Ράγιο Βαγιεκάνο. (6), Μπαρτσελόνα (7), Λεγκανές (7), Αλαβές (6), Μπέτις (6) και Χετάφε (6)”.

Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον Άλμπερτ Πουίγκ, που μέχρι πέρσι ήταν στο τεχνικό επιτελείο του Άρη: «Στους Έλληνες φιλάθλους και στα τεχνικά τμήματα αρέσει η τεχνική των Ισπανών ποδοσφαιριστών. Όλοι έχουν την ιδέα ότι η Ισπανία είναι μια δύναμη που παράγει καλούς παίκτες και προσπαθούν να αντλήσουν από αυτήν την πηγή. Στην περίπτωση του Άρη, κοιτάζουν στη μέση της Α’ Κατηγορίας ή στη Β’ Κατηγορία γιατί υπάρχουν πολλοί ποδοσφαιριστές που τους κάνουν. Τη σεζόν 2010/11 έφτασαν στους «16» του Γιουρόπα Λιγκ, νικώντας την Ατλέτικο Μαδρίτης τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο παιχνίδι. Και εκεί μερικά από τα αστέρια τους ήταν Ισπανοί ποδοσφαιριστές όπως ο Κόκε ή ο Χαβίτο. Παίκτες που δεν έκαναν σπουδαία καριέρα στην Ισπανία αλλά είναι είδωλα εδώ. Αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της ιστορίας του συλλόγου».

Και κατέληξε τονίζοντας: «Η Θεσσαλονίκη είναι ό,τι πιο κοντινό μπορείς να βρεις στην Βαρκελώνη. Όσο για τον τρόπο που μας αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι, το φαγητό, τον τρόπο ζωής… Το κλίμα είναι επίσης φανταστικό, δεν έχει παραλία για μπάνιο, αλλά μπορείς να βρεις μια μόλις λίγα λεπτά μακριά με το αυτοκίνητο».

Στη συνέχεια του ρεπορτάζ υπάρχουν τοποθετήσεις του Κουέστα και του Μορόν.

“Ο Λόρεν Μορόν, ο οποίος έφτασε στον Άρη το περασμένο καλοκαίρι από τη Ρεάλ Μπέτις, αναγνώρισε ότι το να συναντήσει Ισπανούς στα αποδυτήρια βοήθησε να γίνει η προσαρμογή του «πιο εύκολη». «Εδώ, ακόμη και το εβδομαδιαίο πρόγραμμα είναι στα ισπανικά. Φοβήθηκα πολύ να φύγω από την Ισπανία για πρώτη φορά, αλλά είμαι πολύ χαρούμενος. Βρήκα ένα μεγάλο γκρουπ και η Θεσσαλονίκη είναι μια όμορφη πόλη», πρόσθεσε ο επιθετικός από την Μαρμπέγια.

Ο Χουλιάν Κουέστα ήταν στην ίδια γραμμή όταν παραδέχτηκε ότι η συνάντηση με ισπανόφωνους ποδοσφαιριστές «κάνει τα πράγματα λίγο πιο εύκολα».

Η συμπάθεια του συλλόγου και των φιλάθλων για τους Ισπανούς ποδοσφαιριστές και η ευκολία προσαρμογής σε ένα αποδυτήριο με έντονη ισπανική προφορά αποτελούν ένα εξαιρετικό έδαφος αναπαραγωγής για την άφιξη νέων επαγγελματιών. Ο Άρης υπέγραψε τον Ούγκο Μάγιο αυτό το καλοκαίρι, με ελεύθερη μεταγραφή αφού ολοκλήρωσε το συμβόλαιό του με την Ιντερνασιονάλ ντε Πόρτο Αλέγκρε, και τον Μόντσου, ο οποίος έφτασε στην Ελλάδα μετά την άνοδο στην Α’ Κατηγορία με τη Ρεάλ Βαγιαδολίδ.

Και οι δύο ξεκίνησαν κόντρα στον Ατρόμητο, ένα παιχνίδι στο οποίο ο Μάντζιος θα μπορούσε να είχε βάλει 10 Ισπανούς, δίνοντας επίσης αρχικό ρόλο στον Ρούμπεν Πάρντο και στον Ισπανοαργεντινό Βαλεντίνο Φατόρε, που παρακολούθησαν όλο το παιχνίδι από τον πάγκο. Ο Άρης Θεσσαλονίκης, που έχασε τον τελικό του Κυπέλλου από τον Παναθηναϊκό την περασμένη σεζόν, είναι αυτή τη στιγμή ο ελληνικός σύλλογος με τους περισσότερους Ισπανούς παίκτες στην ομάδα του (10). Ακολουθούν πολύ πίσω ο Αστέρας με τέσσερις και ο Ατρόμητος, ο ΠΑΟΚ και ο ΟΦΗ Κρήτης που έχουν από τρεις. «Το γεγονός ότι έχουν υπογράψει τόσους πολλούς Ισπανούς παίκτες είναι ήδη κάτι πολιτιστικό. Μάλιστα, οι οπαδοί ενθαρρύνουν την ομάδα φωνάζοντας: «Vamos!»» ανέφερε ο Πουίγκ.

Και το ρεπορτάζ καταλήγει ως εξής:

Παρά το γεγονός ότι ο Άρης έχει πολλά συν (ανήκει σε παραλιακή πόλη, παλεύει για να είναι στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, έχει μεγάλους οπαδούς), δεν είναι χρυσός ό,τι λάμπει. στη Θεσσαλονίκη. Ο σύλλογος παίζει πάντα στο όριο με τις πληρωμές και πολλοί από τους παίκτες του χάνουν τα εργαλεία που είχαν σε άλλους επαγγελματικούς συλλόγους στην Ισπανία ή την υπόλοιπη Ευρώπη.

«Στην Ισπανία μου πήραν τα παπούτσια όταν πήγαμε να προπονηθούμε στο γήπεδο. Εδώ δεν το κάνουν. Και ούτε τα καθαρίζουν, κάτι που δεν είχα κάνει ποτέ. Ούτε στην Μπέτις Β. Καταλαβαίνεις ότι οι ποδοσφαιριστές στην Ισπανία ζουν σε μια φούσκα», εξομολογήθηκε ο Μορόν, ο οποίος αποκάλυψε επίσης ότι νιώθει άνετα στη νέα πραγματικότητα. «Όταν πρωτοήρθα δεν υπήρχε πρωινό ή καντίνα. Αλλά έτσι κι αλλιώς, μου πήρε μια εβδομάδα για να προσαρμοστώ. Είμαι πολύ χαρούμενος εδώ», συμπλήρωσε.


Previous articleΟ μοναδικός τίτλος που έχει κατακτήσει ο Πελίστρι με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ!
Next articleΟι λίγες συμμετοχές του Άμπεϊ και το… απόλυτο

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here