Οι δύο ποδοσφαιριστές έχουν τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά. Ποιός όμως είναι χρησιμότερος για τον Παναθηναϊκό;

Ο Σπόραρ αποκτήθηκε το καλοκαίρι για να αποτελέσει τον “στυλοβάτη” της επιθετικής γραμμής των πράσινων, που πλήρωσαν αδρά για να τον κάνουν δικό τους. Στο παρελθόν έχει κάνει τρελές σεζόν (εκείνες που ο αριθμός των τερμάτων είναι σχεδόν ίδιος με εκείνο των συμμετοχών) και οι “πράσινοι” ευελπιστούσαν πως θα απέδιδε στην Ελλάδα.

Πράγματι, έτσι ξεκίνησε, σκοράροντας και δείχνοντας στον Παναθηναϊκό πως έχει βρει τον φορ που έψαχνε, ωστόσο στην πορεία η απόδοση του έπεσε και άρχισε να χάνει σημαντικές ευκαιρίες που έκριναν ματς.

Κάπου εκεί ήρθε και “έδεσε το γλυκό” με έναν Ιωαννίδη που πετυχαίνει γκολ στο 90′ για πλάκα, χαρίζοντας βαθμούς στον Παναθηναϊκό και κρατώντας τον πρώτο με ατομικές ενέργειες. Ο ένας έχει αποδείξει τον εαυτό του σε μεγάλα πρωταθλήματα, ενώ ο άλλος γεμίζει τους ανθρώπους του Παναθηναϊκού ελπίδα πως προορίζεται για μεγάλη καριέρα.

Ξεκινάμε λοιπόν την σύγκριση:

Ο Σπόραρ αρκετά πιο “περιοχάτος” φορ, έχει 4.6 επαφές μέσα στην περιοχή και σκοράρει 0.53 από τα 0.61xgoals του, κάτι που σημαίνει πως είναι αποτελεσματικός, λιγότερο από ότι πρέπει, σε καμία περίπτωση όμως στο βαθμό που νομίζει ο κόσμος. Δεν είναι αυτός ο “χασογκόλης” που τον έχουν κάνει κάποιες ευκαιρίες να μοιάζει.

Δημιουργός δεν είναι, αλλά αυτό το γνώριζε ο Παναθηναϊκός από όταν τον αγόρασε. Συγκεκριμένα μετρά 0.8 πάσες στο τελευταίο τρίτο και στην αντίπαλη περιοχή με ποσοστό επιτυχίας 58% και 33% αντίστοιχα. Πραγματοποιεί επίσης 1.9 ντρίμπλα ανά παιχνίδι με 57% επιτυχία, ενώ έχει να προσθέσει και 0.7 κλεψίματα.

Πάμε στον Φώτη Ιωαννίδη. Ο Έλληνας επιθετικός είναι περισσότερο “μπαλαδόρος”, ευέλικτος παρά την κορμοστασιά του και αρκετά ταχύτερος από τον Σπόραρ. Τα 0.3 goals ανα 0.35xgoals δεν είναι αριθμός που σοκάρει, ίσως και να εκπλήσσει αρνητικά ορισμένους, όμως αν κοιτάξεις προσεκτικά οι ενέργειες του ( όχι μόνο τα γκολ) έχουν χαρίσει στον Παναθηναϊκό σχεδόν το 1/3 των βαθμών που έχει τώρα.

Λιγότερες επαφές από τον Σπόραρ στην αντίπαλη περιοχή με 3.5, όμως απέχουν πολύ στις ντρίμπλες καθώς ο Ιωαννίδης επιχειρεί 3.6 ανά αγώνα με ποσοστό 51%. Στο δημιουργικό κομμάτι τα ποσοστά επίσης δεν μπορούν να συγκριθούν, ευνοούν πολύ τον Ιωαννίδη, που μετρά 77% στις πάσες στο τελευταίο τρίτο και 82% στην μεγάλη περιοχή! Απίθανο στατιστικό, που δείχνει πόσο σωστά διαχειρίζεται την μπάλα σε κομβικές στιγμές!

Έχει επίσης 0.24xassists ανά αγώνα, ενώ στις αμυντικές του μονομαχίες βγαίνει κερδισμένος το 43% των φόρων, κόντρα στο 47% του Σπόραρ.

Ο Ιωαννίδης ειναι λοιπόν εκείνος που μπορεί να παράξει ένα “moment of magic”. Ο Σπόραρ είναι αρκετά συνεπής στο σκοράρισμα του, ίσως όμως λιγότερο από όσο χρειάζεται ο Παναθηναϊκός. Πρέπει να ανεβάσει την απόδοση του για να κοντράρει έναν τεχνικά ανώτερο ποδοσφαιριστή όπως τον Ιωαννίδη. Προς στιγμήν τουλάχιστον, το “πάνω χέρι” μοιάζει να το έχει ο Έλληνας φορ.

Ποιος κάνει καλύτερη σεζόν;
×
loading...

Previous articleΜαρσέλο: «Θέλω να παίζω για πολλά χρόνια ακόμη»
Next articleΣυνδέουν ξανά τον Ίσκο με τον Ολυμπιακό οι Ισπανοί!

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here