Ο Ολυμπιακός πριν μια εβδομάδα έκλεισε τις «τρύπες» του στο κέντρο της άμυνας με την απόκτηση του Νταβίντ Κάρμο σε ένα deal που πέρασε από… χίλια κύματα για τους Πειραιώτες και αν και όλα έδειχναν πως δεν θα συμβεί πήρε επίσημη μορφή στα τέλη του Αυγούστου. Στις 26 πιο συγκεκριμένα, ο Ανγκολέζος στόπερ έγινε και επίσημα παίκτης του Μεντιλίμπαρ ξανά, τυπικά ως δανεικός από την Νότιγχαμ Φόρεστ.

H επιστροφή του υψηλόσωμου στόπερ αποτέλεσε επιλογή προπονητή που επέλεξε να μην κοιτάξει για άλλο παίκτη στη θέση του πέρα του Πιρόλα που φυσικά δεν μπορούσε να θεωρηθεί… αντί-Κάρμο. Έτσι το «θέλημα» του Ισπανού έγινε πραγματικότητα και πλέον ξεκίνησε να χρησιμοποιεί κιόλας ξανά τον 24χρονο (σ.σ αγωνίστηκε για 36 λεπτά πριν την διακοπή των εθνικών ομάδων στην αναμέτρηση των Πειραιωτών με τη Λαμία).

Ένας… απροσπέλαστος αμυντικός «βράχος» για τον Ολυμπιακό

Ποιοι ήταν όμως οι λόγοι που ο έμπειρος προπονητής ήθελε τον υψηλόσωμο στόπερ πίσω στον Ολυμπιακό; Αν και δεν είναι… όλοι κάποιοι από αυτούς θα αναλυθούν παρακάτω με τη βοήθεια του Wyscout. O Αφρικανός αγωνίστηκε μόλις στο μισό πρωτάθλημα πιο συγκεκριμένα σε 11 αγώνες και όμως κατάφερε να βρεθεί σε ορισμένες κατηγορίες ανάμεσα στους κορυφαίους του πρωταθλήματος.

Η πρώτη που θα αναλυθεί είναι τα κοψίματα ανά 90λεπτο με τον Ανγκολέζο να φτάνει στην 21η πρώτη θέση με 5.81. Κορυφαίους παίκτης των «ερυθρολεύκων» στη συγκεκριμένη κατηγορία και αν το κάνουμε και λίγο πιο… απαιτητικό ανεβαίνει θέσεις, αφού αν βάλουμε μονάχα τους παίκτες που αγωνίστηκαν για 1000 λεπτά και πάνω φτάνει στη 16η από την 21η. Στο σύνολο είχε 70 κοψίματα με τους άλλους να τον ξεπερνούν λόγω περισσότερων αναμετρήσεων.

Interceptions Per 90 Min

Φυσικά το ύψος του τον βοήθησε να είναι και… άρχοντας των αιθέρων. Έφτασε να έχει το κορυφαίο ποσοστό σε κερδισμένες εναέριες μονομαχίες με 80%. Αν πάμε στο 90λεπτο αυτές που έδωσε είτε κέρδισε είτε έχασε κάποια είναι 4.98, ενώ συνολικά φτάνουν τις 60.

Το ποσοστό του με απλές πράξεις μεταφράζεται σε 48 κερδισμένες μονομαχίες από τις 60 που έδωσε, όντας σχεδόν… απροσπέλαστος.

Aerial Duels Success %
Το… τείχος Κάρμο και η συμβολή στο δημιουργικό παιχνίδι των Πειραιωτών

Ενώ το τρίτο αμυντικό κομμάτι στο οποίο υπήρξε εξαιρετικά συνεπής ο Κάρμο ήταν τα σουτ τα οποία «μπλόκαρε» και όχι με κάποιο μη νόμιμο τρόπο. Απλά με την εξαιρετική του άμυνα, έφτασε να είναι ο κορυφαίος στο 90λεπτο με 1.33 και στους top-10 στη συνολική μέτρηση με 16, επτά μακριά από τον πρώτο Κυριάκο Παπαδόπουλο με 23. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις ο Ανγκολέζος αναδείχθηκε ο Νο1 του Ολυμπιακού.

Shots Blocked Per 90 Min
Shots Blocked Total

Yπάρχει βέβαια και μια κατηγορία δημιουργίας που ο 24χρονος βρίσκεται ψηλά και είναι οι μακρινές πάσες. Με 8.13 ανά 90λεπτο μπήκε στην πρώτη 15αδα και πιο συγκεκριμένα στην 14η θέση. Αν εξαιρέσουμε μάλιστα τους τερματοφύλακες, ανεβαίνει πολύ ψηλά στην 6η θέση όντας ο κορυφαίος των Πειραιωτών.

Στο σύνολο έχει περίπου 89 επομένως είναι μακριά από τους κορυφαίους 30 του Wyscout, αλλά και στην ευστοχία το ίδιο με 61.22%, περίπου 3.3% πίσω από τον 30ο της λίστας συνολικά στην Super League. Καλύτερος παίκτης του Ολυμπιακού και εδώ, μονάχα ο Φορτούνης με 68.35% μέσα στο top-30.

Long Passes Per 90 Min
Το… ευρωπαϊκό «κοστούμι» του Κάρμο και η συνολική του αξιολόγηση στη Super League

Ενώ στο συνολικό πλαίσιο ο Κάρμο αν και αγωνίστηκε μόλις στο 1/3 του πρωταθλήματος κατάφερε να μπει σύμφωνα με το Index του Wyscout, ουσιαστικά τη συνολική «βαθμολόγηση» της πλατφόρμας, στο top-10, όντας ο 10ος καλύτερος κεντρικός αμυντικός του πρωταθλήματος και με τα λιγότερα λεπτά εκτός του Μήτογλου (9η θέση, 742 αγωνιστικά λεπτά).

Index Wyscout

Όσον αφορά το ευρωπαϊκό κομμάτι δυστυχώς δεν υπάρχει συνολική καταγραφή, επομένως θα αναλυθούν μόνο επιμέρους στατιστικά του Κάρμο που ξεχωρίζουν. Συνολικά στις μονομαχίες είχε υψηλές επιδόσεις, φτάνοντας τις 13 μ.ο κερδισμένες ανά παιχνίδι, ή αλλιώς σε ποσοστό 64%. Ενώ στις εναέριες είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό με 74.3% ή αλλιώς 6.65 ανά 90λεπτο.

Στα κοψίματα και τις εκκαθαρίσεις τα νούμερα του ήταν επίσης ψηλά φτάνοντας τα 3.7 και 2.7 αντίστοιχα. Από την άλλη στο κομμάτι των μεταβιβάσεων έφτανε ένα ποσοστό με 8/10 σωστές στο 80%. Ανά παιχνίδι είχε 34.7 σε μια συνολικά εξαιρετική εικόνα όπως καταλαβαίνει κανείς αν δούμε τα παραπάνω νούμερα.

Έτσι και σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, ο Μεντιλίμπαρ είδε στον Ανγκολέζο τον ρυθμιστή της αμυντικής γραμμής του Ολυμπιακού και έναν παίκτη που θα μπορούσε να του προσφέρει τη σιγουριά στο αμυντικό τρίτο του γηπέδου, όπως κανένας άλλος. Γι’ αυτό και επέμεινε στην απόκτηση και πλέον ο 63χρονος μπορεί να κοιμάται… ήσυχος έχοντας τον Νταβίντ Κάρμο στο πλάι του.


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here