Επιμέλεια: Κωστής Παναγιώτου

Ο Παναθηναϊκός έχει περάσει ήδη στην εποχή του Ντιέγκο Αλόνσο, με τον Ουρουγουανό τεχνικό να αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία των «πράσινων», με σκοπό να επιστρέψει η ομάδα στην κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος.

Το «τριφύλλι» βρίσκεται σε διαδικασία αναδόμησης του ρόστερ του, ψάχνοντας επιλογές που μπορούν να ανεβάσουν επίπεδο την ομάδα ενόψει της νέας σεζόν. Μια από αυτές ήταν και η μονιμοποίηση του Τιν Γεντβάι, οποίος υπέγραψε στον Παναθηναϊκό για τα επόμενα τρία χρόνια.

Μπορεί σε πολλούς η μεταγραφή του Κροάτη στους «πράσινους» να πέρασε απαρατήρητη, αλλά δείχνει σε μεγάλο βαθμό τη σωστή κατεύθυνση που έχει ο σύλλογος, όσον αφορά την ανανέωση του ρόστερ, κρατώντας παράλληλα κάποιες σταθερές.

Από αναπληρωματικός, κολώνα της άμυνας

Πέρυσι το καλοκαίρι ο Παναθηναϊκός ήρθε σε συμφωνία με τη Λοκομοτίβ Μόσχας για τον δανεισμό του Γεντβάι, με οψιόν αγοράς, την οποία ενεργοποίησε φέτος, καταβάλλοντας στους Μοσχοβίτες το προβλεπόμενο ποσό (1.5 εκατ. ευρώ).

Ο Κροάτης αμυντικός ήρθε τον Ιούλιου του 2023 ως μια έξτρα επιλογή στους κεντρικούς αμυντικούς, καθώς εκείνη την περίοδο, ο Μπαρτ Σένκεφελντ και ο Χόρντουρ Μάγκνουσον ήταν οι βασικοί πυλώνες της ομάδας, για το κέντρο της άμυνας.

Ο σοβαρός τραυματισμός του Ισλανδού άλλαξε τις ισορροπίες, με αποτέλεσμα ο Γεντβάι να ανέβει θέση και να γίνει βασικό κομμάτι του ροτέισον, είτε είχε δίπλα τον Σένκεφελντ, είτε τον Αράο.

Η φυγή του Ιβάν Γιοβάνοβιτς από τον πάγκο των «πράσινων» έφερε ανακατατάξεις εντός της ομάδας, όπως αναμενόταν, με τον Φατίχ Τερίμ να εισηγείται στη διοίκηση την απόκτηση ακόμη δύο κεντρικών αμυντικών, καθώς υπήρχε πρόβλημα ποσοτικό (λόγω τραυματισμών), αλλά ποιοτικό, όπως θεωρούσε ο ίδιος ο Τούρκος.

Ωστόσο, η έλευση των Ακαϊντίν και Ούγκο δεν άλλαξε τα δεδομένα, με τον Κροάτη να κρατάει τη θέση του, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, που αφορούσαν κυρίως προβλήματα τραυματισμών.

Στο τέλος της σεζόν ο Γεντβάι ήταν ο κεντρικός αμυντικός του Παναθηναϊκού, που κατέγραψε τα περισσότερα λεπτά συμμετοχής (3.423΄)…και από αναπληρωματικός έγινε κολώνα της άμυνας, ενόψει και της νέας σεζόν.

Η αγορά των δικαιωμάτων του Τιν Γεντβάι δεν ήταν, όπως γνωρίζετε, επιλογή του νέου προπονητή, αλλά των ανθρώπων που τρέχουν τον αγωνιστικό και μεταγραφικό σχεδιασμό της ομάδας, καθώς το συνολικό πακέτο που διαθέτει ο Κροάτης, ήταν δύσκολο να βρεθεί στην αγορά.

Πέρα από το αγωνιστικό πακέτο του Γεντβάι, σημαντικό ρόλο στην παραμονή του έπαιξε η θέληση του ποδοσφαιριστή να συνεχίσει να φοράει την πράσινη φανέλα, ενώ μέσα σε όλα πρέπει να συνυπολογίσουμε το γεγονός πως ο 28χρονος στόπερ, μετά από έναν χρόνο στην ομάδα, γνωρίζει καλύτερα τις απαιτήσεις του συλλόγου.

Στο Top5 των αμυντικών

Πάμε, όμως, στο ζουμί της υπόθεσης. Ο Γεβντάι ήταν ο καλύτερος παίκτης του Big-4 (στους διεκδικητές του τίτλου) στο πρωτάθλημα στις εναέριες μονομαχίες εντός της μεγάλης περιοχής (Aerial Duels In Own Penalty Area), έχοντας 29.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Κουλιεράκης με 25, ακολουθεί ο Κεντζιόρα με 20 και την τετράδα συμπληρώνει ο Αράο με 19, ο οποίος ενίοτε έπαιξε και ως κεντρικός αμυντικός.

Όσον αφορά το ποσοστό κερδισμένων εναέριων μονομαχιών μέσα στη μεγάλη περιοχή (Aerial Duels % Success In Own Penalty Area) ο Κροάτης είχε τη δεύτερη καλύτερη επίδοση των κεντρικών αμυντικών του Big-4, με 44.83%. Ο μοναδικός παίκτης, των τεσσάρων διεκδικητών του πρωταθλήματος, που είχε καλύτερη επίδοση ήταν ο Κωνσταντίνος Κουλιεράκης με 60%.

Επίσης, ο Γεντβάι είναι δεύτερος στη λίστα των στόπερ του Big-4, όσον αφορά τις πάσες ανά 90λεπτο (Passes per 90 Min), έχοντας 55.03%, ενώ ο μόνος που τον ξεπερνάει είναι ο Κάλενς της ΑΕΚ, με 59.85%. Καλύτερη επίδοση από τον Κροάτη έχει και ο συμπαίκτης του, Αράο, οποίος όμως έχει αγωνιστεί και ως αμυντικός χαφ.

Σύμφωνα με το Index του Wyscout που συγκρίνει όλες τις διαθέσιμες κατηγορίες στις οποίες κρίνεται ένας αμυντικός, (Team conceded goals, Defensive duels won, Loose ball duels won, Interceptions, Clearances, Aerial duels won, Sliding tackles, Lost balls, Blocked shots, Yellow/red cards, Pass accuracy) ο Τιν Γεντβάι θεωρείται ο 5ος καλύτερος κεντρικός αμυντικός του πρωταθλήματος, για τη σεζόν 2023/24.

Photo: Tin Jevdaj Index

Η χρονιά του Παναθηναϊκού δεν εξελίχθηκε όπως περίμεναν εντός και εκτός της ομάδας, ωστόσο με επιλογές όπως του Τιν Γεντβάι δείχνουν πως η ομάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο. 


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here