Μια από τις πρώτες μεταγραφές της εποχής του Μάριου Ηλιόπουλου στην ΑΕΚ ήταν αυτή του Αμπουμπακάρι Κοϊτά. Ο Μαυριτανός εξτρέμ έχει ανακοινωθεί εδώ και περίπου μια βδομάδα από την Ένωση έναντι του ποσού των 4εκ. ευρώ (3.6+400χιλ. ευρώ σε μπόνους). Μετά από μια φανταστική σεζόν στο Βέλγιο για λογαριασμό της Σεντ Τρούιντεν και σε τρομερά παραγωγική ηλικία (25) ο Κοϊτά έχει ήδη αποδείξει ότι είναι παίκτης που κάνει τη διαφορά.

Η μεταγραφή του μπορεί να πέρασε στα… ψιλά, σε σχέση με τον ντόρο που δημιουργήθηκε για τον Έρικ Λαμέλα και αναμενόμενα λόγω ονόματος, ωστόσο αν δει κανείς όσα έχει κάνει ο Αφρικανός πέρυσι στην Jupiler League μπορεί να αναμένει την παρουσία ενός εξαιρετικού παίκτη στο γήπεδο.

Η πιο παραγωγική σεζόν του νέου μεταγραφικού αποκτήματος της ΑΕΚ

Η σεζόν που ολοκληρώθηκε για την Σεντ Τρούιντεν δεν είχε κάτι φοβερό να επιδείξει ομαδικά, αφού η ομάδα τερμάτισε 9η με 49 γκολ ενεργητικό (35 στην κανονική διάρκεια και 14 στα play off). Τουλάχιστον όσον αφορά το πρώτο μέρος του πρωταθλήματος και κυριότερο, ο νυν παίκτης της ΑΕΚ, ήταν κάτι παραπάνω από κομβικός για την ομάδα του. Βλέπετε πέτυχε τα 14 από τα 35 γκολ, ένα ποσοστό γύρω στο 40% των συνολικών δηλαδή.

Αυτό τον έφερε στην κορυφαία 10αδα όσον αφορά το σκοράρισμα εκεί που βρέθηκε στην 7η θέση πιο συγκεκριμένα με 15, αλλά και στο συνδυασμό γκολ και ασίστ, με 17 βέβαια έχοντας μόλις 2 τελικές πάσες, όντας στη 10η θέση.

Total Goals
Total Goals & Assists

Επίσης στα παραπάνω αξίζει να αναφερθεί και πως ξεπέρασε κατά πολύ το expected που είχε στα γκολ, αφού αυτό έδειχνε πως θα σκοράρει 11.65 φορές, ενώ τελικά ήταν 15. Ακριβώς 25% περισσότερο, αν μη τι άλλο σε ένα εντυπωσιακό νούμερο.

Επίσης ένα στοιχείο που παρατηρήθηκε είναι πως παρ’ ότι το δεξί δίνεται ως καλό του πόδι, ο Κοϊτά πέτυχε το 33% των τερμάτων του με το αριστερό. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που μας δίνει το wyscout, 10 ήταν αυτά που ήρθαν με το δεξί πόδι και 5 με το αριστερό. Μάλιστα κανένα από αυτά δεν ήταν με προβολή, αλλά όλα με μακρινά σουτ και γι’ αυτό αναφέρεται το συγκεκριμένο στατιστικό.

Δείτε το γκολ στο 04:15 του παραπάνω βίντεο, με το εκπληκτικό τελείωμα του δεξιοπόδαρου Κοϊτά με το αριστερό πόδι.

Ο Κοϊτά που είναι λάτρης των μεγάλων αποστάσεων και εξαιρετικός στο 1vs1

Για να συνδέσουμε το τελευταίο στατιστικό με το επόμενο, ο Μαυριτανός εξτρέμ αναδείχθηκε κορυφαίος σκόρερ του Βέλγικου πρωταθλήματος όσον αφορά τα γκολ με σουτ έξω από την περιοχή. Πιο συγκεκριμένα ο Κοϊτά έφτασε τα 6 τέρματα σε αυτή την κατηγορία. Μάλιστα όσο ο Αφρικανός σκόραρε τόσο περισσότερο σούταρε κιόλας, δημιουργώντας εμπιστοσύνη στα πόδια του. Συνολικά είναι χαρακτηριστικό πως είχε και 86 προσπάθειες έξω από την περιοχή με 4 από αυτές να καταλήγουν και στο δοκάρι.

Goals Outside Penalty Area

Αυτή η εμπιστοσύνη λοιπόν τον ανέβασε στη 2η θέση συνολικά στις τελικές προσπάθειες, εντός ή εκτός εστίας, πίσω μόνο από τον Ντενκέι, με 135. Παράλληλα όσον αφορά το 90λεπτο ήταν 3ος με 3.9, χαρακτηριστικό που όπως είπαμε απορρέει από την καλή ψυχολογία που δημιούργησε κατά τη διάρκεια της σεζόν.

Shots Per90 Min
Shots Total

Μια άλλη κατηγορία που ο Κοϊτά πέρυσι ξεχώρισε είναι αυτή της ντρίμπλας, ένας εναντίον ενός, πιο συγκεκριμένα. Με 304 ο Μαυριτανός ήταν ο κορυφαίος συνολικά σε όλο το πρωτάθλημα, ενώ ήταν παράλληλα και 6ος ανά ενενηντάλεπτο με 8.78, σε ένα νούμερο που αν μη τι άλλο δείχνει ότι δεν… φοβάται να έρθει αντιμέτωπος με τους αντίπαλους αμυντικούς.

1vs1 Dribbling Per90 Min
1vs1 Dribbling Total

Στο σύνολο των επιτυχημένων προσπαθειών δεν βρίσκεται στο Top-10, αλλά 27ος με ποσοστό 59.2% περίπου 8% κάτω από τον πρώτο Φοφανά που έχει 67.6%.

«Πονοκέφαλος» για τις αντίπαλες άμυνες

Ενώ ακόμη δύο ενδεικτικές κατηγορίες στις οποίες διέπρεψε ο Κοϊτά και δείχνουν πόσο γεμάτη ήταν η περσινή του σεζόν και πόσο επικίνδυνος έγινε για τις αντίπαλες άμυνες, ήταν το γεγονός ότι ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα έχοντας 85 επαφές στην αντίπαλη περιοχή. Αυτό στα 37 παιχνίδια που αγωνίστηκε σημαίνει περίπου 2.3 ανά 90λεπτο, τοποθετώντας τον εαυτό του στην κορυφή της λίστας σε σχέση με τους συμπαίκτες του.

Επιπλέον ο 25χρονος δυσκόλευε τόσο πολύ τους αντιπάλους του να τον σταματήσουν που αναγκάστηκαν να του κάνουν συνολικά 82 φάουλ. Ο μοναδικός που τον ξεπέρασε ήταν ο Πουέρτας της Ουνιόν Σεντ Ζιλουάζ που δέχθηκε 85 φάουλ.

Fouls Suffered

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό η μεταγραφή του Κοϊτά στην ΑΕΚ μετά τη σεζόν που έκανε, όπως σας παρουσιάστηκε και παραπάνω, μπορεί να μοιάζει 100% Value For Money, όμως είναι και ένα challenge για τον ίδιο. Καθώς ο Μαυριτανός θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά εκτός Βελγίου και δη σε ομάδα που ο πρωταθλητισμός είναι ζητούμενο.

Ωστόσο με οδηγό την περασμένη χρονιά δική του χρονιά, αλλά και τον Ματίας Αλμέιδα και συμπαίκτες όπως ο Έρικ Λαμέλα, ο 25χρονος εξτρέμ έχει στα πόδια του την ευκαιρία να εκτοξεύσει την καριέρα του και παράλληλα να αποτελέσει σημαντικό στήριγμα σε μια πρωταθληματική σεζόν για την Ένωση.


Previous article«Η Λάτσιο τα έχει βρει σε όλα με την πλευρά του Ιωαννίδη και παλεύει να συμφωνήσει και με τον Παναθηναϊκό» (pic)
Next articleΗ ΑΕΚ επενδύει στους Έλληνες και το μέλλον: Αυτός είναι ο Κοντονικός που απέκτησε από τη Λαμία (vids)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here