Ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε και επίσημα τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις την περασμένη Τετάρτη (24/7) με αντίπαλο την Βοσνιακή Μπάνια Λούκα στην Τούμπα για τον 2ο προκριματικό του Champions League. Απόψε το βράδυ (31/7 22:00) θα διεξαχθεί η ρεβάνς και ένας ποδοσφαιριστής που όπως φαίνεται θα ξεκινήσει στη βασική ενδεκάδα, είναι ο Μαντί Καμαρά.

Ο μέσος από τη Γουινέα έκανε το ντεμπούτο του στο ματς της Τούμπας αγωνιζόμενος για περίπου 25′ λεπτά και έδειξε μια εν γένει πολύ καλή παρουσία. Ο 27χρονος είχε 22 στις 25 εύστοχες πάσες (88%), 4 στις 5 μακρινές (80%), 8 στις 10 εύστοχες στο τελευταίο τρίτο (80%) και 6 στις 8 προωθημένες (75%).

Αμυντικά ήταν επίσης σοβαρός με 2/2 κερδισμένες μονομαχίες, από μια εναέρια και μια εδάφους, 1 ανάκτηση μπάλας και 1 εκκαθάριση. Ενώ και επιθετικά είχε καλή παρουσία με 2/2 ντρίμπλες και 3/3 κερδισμένες επιθετικές μονομαχίες. Επομένως η καλή του παρουσία σε συνδυασμό με την ανισορροπία που είχε το δίδυμο Σβαμπ-Οζντόεφ δείχνει ως… μονόδρομο τον 27χρονο στην βασική ενδεκάδα.

Ο Μαντί Καμαρά είναι μια εξαιρετικά ιδιόρρυθμη προσωπικότητα και αυτό φάνηκε στην παρουσία του στον Ολυμπιακό, εκεί όπου είχε ορισμένα φοβερά διαστήματα και έπειτα… κενό. Πρώτα τη σεζόν 2018/19 που έφτασε από τις 300χιλ. ευρώ στα 8εκ. ευρώ αξία και τη δεύτερη που είναι η πιο πρόσφατη και αυτή που θα αναλυθεί παρακάτω το 2020/21 που έφτασε από τα 6.5εκ. στα 15εκ. ευρώ ποσό το οποίο είναι και το πικ της αξίας του παικτικά σε όλη του την καριέρα.

Ένας… εκρηκτικός χαρακτήρας που στα «καλά» του μεταλλάσσεται σε χαφ κορυφαίου ευρωπαϊκού επιπέδου

Το παιχνίδι του Ολυμπιακού δεδομένα περνούσε από αυτόν, άλλωστε είχε και 46 συμμετοχές από τα 55 παιχνίδια των Πειραιωτών εκείνη τη σεζόν. Στις επιμέρους κατηγορίες βρέθηκε στην 4η θέση συνολικά του πρωταθλήματος, όσον αφορά τις πάσες, πίσω από δύο συμπαίκτες του, Εμβιλά (1818), Σεμέδο (1812) και τον Λούκας Σάσα (1671). Ο Καμαρά λοιπόν έφτασε μέχρι τις 1589, με 60.5% ανά 90λεπτο.

Δύο των Πειραιωτών τον ξεπέρασαν και εδώ με τον Εμβιλά πρώτο και πάλι (61.1%) και τον Μπουχαλάκη 2ο (60.9%). Αν μη τι άλλο εντυπωσιακό ποσοστά ευστοχίας στο 86.1%, δηλαδή σχεδόν 9/10 σωστές πάσες για τον Αφρικανό μέσο.

Passes Per90 Min
Total Passes

Το γεγονός ότι βοηθούσε και στο επιθετικό τρίτο του γηπέδου δεν είναι ψέμα, άλλωστε παραγωγικά ήταν μια από τις τρεις συνολικά που έπιασε… ταβάνι. Φυσικά αυτό αφορά και τη συνδρομή του στο δημιουργικό κομμάτι ακόμα και όταν αυτή δεν αποτυπώνεται σε γκολ. Πιο συγκεκριμένα ο Μαντί βρέθηκε και στις τρεις διαθέσιμες κατηγορίες που υπήρχαν μετρήσεις κάθετης πάσας.

Όσον αφορά τις συνολικές κατατάχθηκε 3ος με τον Πέτρο Μάνταλο πρώτο με 84, τον Λούκα Βιγιαφάνες με 52 στη δεύτερη θέση και τον Αφρικανό μόλις μια πίσω του, με 51. Στο 90λεπτο η μέτρηση τον φέρνει λίγο πιο πίσω στην 5η θέση σε ισοβαθμία, με 1.94, με τον Μπουχαλάκη μονάχα να τον ξεπερνάει στον μ.ο. με 2.12.

Through Passes Per90 Min
Through Passes Total

Παράλληλα παρέμεινε και εκ των κορυφαίων στην ευστοχία στη συγκεκριμένη κατηγορία πάσας έχοντας λίγο πάνω από 1/3 εύστοχες, με 31.37%. Στη 2η θέση όσον αφορά τους συμπαίκτες του στον Ολυμπιακό και στην 9η στο πρωτάθλημα, με τον Εμβιλά μόνο να είναι καλύτερος από αυτόν με 34.48% στην 4η θέση.

Through Passes Accurate %
Ο Καμαρά που δεν προσφέρει μόνο σε δημιουργία αλλά και στο επιθετικό τρίτο του γηπέδου

Φυσικά ο τότε παίκτης του Ολυμπιακού ήταν εξαιρετικός και στις πάσες στο τελευταίο τρίτο, χωρίς ωστόσο να μπορούμε να υπολογίζουμε το πόσο εύστοχος ήταν παράλληλα. Πιο συγκεκριμένα έφτασε τις 264 τέτοιες πάσες (3η θέση), με τον Λούκας Σάσα στην 2η θέση με 285 και κορυφαίο τον Στέφαν Σβαμπ με 329.

Ενώ όσον αφορά το 90λεπτο αναδείχθηκε 5ος, ωστόσο αξίζει να αναφερθεί ότι μονάχα οι Σβαμπ και Μπουχαλάκης είχαν πάνω από 30 ματς όπως και ο Καμαρά και βρέθηκαν στο top-10. Έτσι φτάνοντας τις 10.05, ήταν μέσα στους πέντε που έπιασαν και διψήφιο μονάχα με τους τρεις που προαναφέρθηκαν όμως να έχουν και πάνω από 30 παιχνίδια.

Passes To Final Third Per 90Min
Total Passes to Final Third

Άλλη μια και η τελευταία κατηγορία που ο Μαντί Καμαρά πραγματοποίησε φοβερή σεζόν στο δημιουργικό κομμάτι είναι οι Smart passes. Με 31 συνολικά ήταν ο κορυφαίος του Ολυμπιακού στο συγκεκριμένο κομμάτι και 7ος συνολικά στο πρωτάθλημα. Αντίστοιχα και στο ενενηντάλεπτο είναι στο Νο2 των Πειραιωτών αφού τον ξεπερνάει μόνο ο Φορτούνης με 1.2, ενώ αυτός είχε μείνει στο 1.18, στην 19η θέση συνολικά.

Smart Passes Total

Η δημιουργία δεν ήταν το μόνο δυνατό σημείο του μέσου από την Γουινέα εκείνη τη σεζόν, αφού κατάφερε να συμβάλλει και στο επιθετικό κομμάτι του Ολυμπιακού. Δεν είναι γνωστό πόσες ντρίμπλες 1vs1 επιχείρησε, το δεδομένο είναι πως είναι από 87 και κάτω, ωστόσο έχει ένα από τα καλύτερα ποσοστά επιτυχημένων μέσων αλλά και το Νο1 των Πειραιωτών.

Χαρακτηριστικό πως για λίγο ξεπερνάει και τον Βαλμπουενά εκείνη τη σεζόν με 62%. Κάτι που σημαίνει πως μίνιμουμ οι 6/10 που έκανε ήταν επιτυχημένες. Εξαιρετικό ποσοστό αν μη τι άλλο.

1vs1 Dribbling Success %
Η κομβική επιθετική κατηγορία που δεν… μετριέται και ο «εικονικός» διπλασιασμός που πέτυχε το 2021 με τον Ολυμπιακό

Ενώ η θέση του λόγω του εκπληκτικού Εμβιλά δίπλα του, ήταν αρκετά ψηλά στο γήπεδο για χαφ δίνοντας πληθώρα επιθετικών επιλογών στην ομάδα του και πολλές φορές και με τον ίδιο να τελειώνει φάσεις. Μάλιστα ήταν από τους κορυφαίους όσον αφορά τις τελικές προσπάθειες με σουτ εκτός έδρας, 2ος πιο συγκεκριμένα φτάνοντας τις 31, με τον Μπρούνο Γκάμα του Άρη πρώτο με 41.

Άξια αναφοράς είναι και η παρουσία του σε έξι γκολ των «ερυθρολεύκων», χωρίς να έχει ο ίδιος σκοράρει ή να έχει ασίστ. Πιο συγκεκριμένα ο Καμαρά είχε 4 Second και 2 Third Assists, όντας μάλιστα στις… δευτερεύουσες στην 3η θέση του πρωταθλήματος, πίσω από τους Φορτούνη (5) και Σβαμπ (6).

Second Assists
Total Shots Outside Penalty Area

Σε αυτές τις κατηγορίες μετριέται η συμμετοχή παικτών στα γκολ, που δεν είναι όμως άμεση, όπως γίνεται κατανοητό. Επομένως εκτός από τα 7 γκολ που συμμετείχε στο πρωτάθλημα (σ.σ 3 γκολ και 4 ασίστ), δυνητικά είχε συμμετοχή και σε άλλα 6 φτάνοντας τον αριθμό στα 13. Τρομερή επίδοση για χαφ που καταδεικνύει και τη χρονιά που έχει κάνει.

Συνολικά εκείνη τη σεζόν όπως μετράει τα αμυντικά χαφ του πρωταθλήματος το Wyscout βαθμολογώντας τους μέσα από τις επιδόσεις του σε διάφορες κατηγορίες τοποθετεί τον μέσο από την Γουινέα ως το δεύτερο καλύτερο «6» της σεζόν 2020/21.

Wyscout Index Season 2020/21

Όπως και να έχει αργά ή γρήγορα και ίσως από απόψε το βράδυ στο παιχνίδι απέναντι στην Μπάνια Λούκα (31/7 22:00) ο Αφρικανός μέσος θα πάρει φανέλα βασικού και ευχή όλων στο σύλλογο και πρώτου του Ραζβάν Λουτσέσκου είναι να… θυμηθεί όσα έκανε με τον Ολυμπιακό τη σεζόν 2020/21 και να αποτελέσει ένα από τα βασικά κομμάτια της ενδεκάδας του ΠΑΟΚ. Σε ένα χώρο άλλωστε που πάντα οι πρωταθλητές Ελλάδας ψάχνουν… λύσεις.


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here